Herec Kraus promlouvá o tom, jak by hrál prezidenta Zemana

02.11.2018 18:04 | Zprávy

ROZHOVOR Masaryka by prý asi nehrál, zato Zemana... Herec komických rolí Jiří Kraus se stal jedním ze „skokanů“ komunálních voleb za Piráty a Zelené pro Most. Díky němu, který přeskočil kandidáty z desátého až na první místo, nepatří ani jeden ze čtyř získaných zastupitelských mandátů Pirátům. „Do politiky jde generace, která vidí svět jinak,“ říká vážně komik, podle kterého jsou dnes takzvaně na koni strany bez pošpiněné minulosti.

Herec Kraus promlouvá o tom, jak by hrál prezidenta Zemana
Foto: archiv J. Kraus
Popisek: Herec Jiří Kraus v roli Švejka

Ve volbách jste dostal tolik preferenčních klasů, že jste se na kandidátní listině posunul z desátého na první místo. Čekal jste, že divadelní obliba bude mít takový vliv na vaše politické umístění? 

Abych byl upřímný, čekal jsem, že pár hlasů dostanu, ale že jich bude tolik, to jsem opravdu nečekal.

Primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík řekl před pár dny do médií: „to, že je někdo dobrý umělec, neznamená, že je moudrý.“ Co na to jako divadelník říkáte? 

Má pravdu. Ale též platí, že je-li někdo dobrý lékař, učitel, elektrikář, zedník…, neznamená, že je moudrý a hodí se do politiky.

Byla to zjevně reakce na to, že se herci, zpěváci v poslední době opět více vyjadřují ke společenské situaci. Je správné, že tak využívají svůj prezentační potenciál, nebo by měli osobní politické preference spíše skrývat?

Umělci jsou lidé jako každý jiný, tak proč by se neměli vyjadřovat.

Získáváte ocenění, která zcela jistě nemají žádný politický podtext. V souvislosti s 28. říjnem se strhla mela kolem státního vyznamenání pro zpěváka Michala Davida. Zpíval totiž třeba na tenisovém turnaji prezidenta. Má tohle ovlivňovat oceňování umělců? 

Nezlobte se, ale nebudu komentovat konání pana prezidenta…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…