Ivan Hoffman: Západ upadá. My jsme v něm poslední. Kdy se Havel změnil. Jak to dopadne

27.07.2022 4:37 | Rozhovor

POLOČAS ROKU HRŮZY „Pan profesor Fiala coby premiér je naprostá katastrofa. Méně kompetentního premiéra nepamatuji, a to jsem zažil i několik socialistických,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz spisovatel, textař a básník Ivan Hoffman, jeden z hrdinů listopadu 1989. Ovšem odpor ze strany českého národa proti současné vládě neočekává. Jsme podle něho národem, který na sobě „nechá dříví štípat a politikům jsme za hlupáky“. A Západ? Ten vidí jako blok, který ztrácí dynamiku a dech, kulturně se drolí, hloupne a upadá. Z lídra globalizace se Západ stává její obětí, dodává Hoffman.

Ivan Hoffman: Západ upadá. My jsme v něm poslední. Kdy se Havel změnil. Jak to dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Hoffman, novinář, autor pravidelných komentářů Deníku, rozhlasový komentátor

Vládní koalice před loňskými podzimními volbami slibovala změnu. Dočkali jsme se po jejím nástupu v letošním roce takové změny, jaká byla slibována?

Dočkali jsme se změny k horšímu. To se ale dalo očekávat, protože ve snaze získat hlasy politici vždy slibují nesplnitelné, a když se pak ke svému překvapení dostanou k moci, soustředí se na vysvětlování, proč nelze splnit to, co naslibovali.

Rovněž bylo předem jasné, že se tak široká koalice, tmelená navíc hlavně nenávistí k bývalému premiérovi, těžko shodne na čemkoli konkrétním. Nemá-li se ten slepenec demokratů rozpadnout, nesmí nic řešit. Máme vládu, která přihlíží našemu volnému pádu.

Jedním z hlavních hesel této změny byl „návrat k havlovské politice“. Je to dnes ještě relevantní program, nebo už se svět změnil natolik, že je to spíše fráze a marketing?

Nemyslím, že něco jako havlovská politika existuje. Havlova reflexe politiky v jeho předlistopadových esejích byla konceptem nepolitické politiky, vlastně šlo o sebeobranu občana před politikou. Když se Havel stal prezidentem a octnul se uprostřed politiky politické, na srážku ideálů s realitou doplatily ideály. Skloubit reálnou politiku s politikou nepolitickou se sice Havel krátce snažil, ale už v Letním přemítání (1991) prakticky rezignoval na to, čím byl před převratem originální, autentický a inspirující.

Myslím, že návratem k havlovské politice je myšlena Havlova polistopadová lidsko-právní rétorika, kdy se agrese a represe v západní „demokratické“ režii zaštiťují selektivně přiznávanými lidskými právy. Zatímco Havel disident by plédoval za osvobození Juliana Assange, Havel politik, loajální k USA, by se Assange nezastal.

Jak se zatím prezentuje v roli státníka a lídra země Petr Fiala? Kloníte se spíše k hodnocení jeho stoupenců „konečně premiér, za kterého se nemusíme stydět“, nebo k postoji jeho oponentů, že Fiala řeší raději Ukrajinu a světový mír, než problémy svých spoluobčanů?

Náš dobrý známý, veterinární lékař, kterého navštěvujeme se psy a který zachránil život naší koze Zuze, inklinuje k ODS. Když jsem se ho zeptal, co soudí o čerstvém premiérovi Petru Fialovi, řekl mi, že se mu na něm líbí, že nekřičí. Nějak mi to utkvělo v paměti. V dobách, kdy vše ve společnosti funguje setrvačně a politik se může nechat unášet proudem, aniž by musel veslovat, stačí nekřičet. V době turbulentní je to handicap. Máme premiéra, kterého není slyšet.

Je třeba si uvědomit, že nedělá-li premiér ostudu, neznamená to, že nedělá škodu. Máme premiéra, který vede stát a občany do hluboké energetické a ekonomické krize. Do bídy. Činí tak sice nonšalantně, ale to z něj státníka a lídra země nedělá. Prominete-li mi stručnost, pan profesor Fiala coby premiér je naprostá katastrofa. Méně kompetentního premiéra nepamatuji a to jsem zažil i několik socialistických.

Dalším heslem, zejména koalice SPOLU, bylo „patříme na Západ, ne na Východ“. Toto heslo mělo velmi srozumitelný obsah v roce 1989, co ale znamená dnes?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…