Ivan Pilip zkušeně o Španělsku po teroru: Muslimská komunita je početná, uprchlíci přichází přes enklávy v Africe, Maroko je hodinu rychlou lodí...

20.08.2017 17:17

ROZHOVOR V ochraně svých hranic by si jiné státy měly vzít příklad ze Španělska. Funguje spolupráce s marockou vládou a vojáci a policisté jsou v enklávách Ceuta a Mellila dnes a denně konfrontováni s desítkami migrantů, kteří překážky ve formě mimo jiné vysokého plotu překonávají jen stěží. O situaci ve Španělsku, odstředivých tendencích Katalánců i například jižní oblasti Francie se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmiňuje bývalý ministr školství v devadesátých letech za vlády Václava Klause a Josefa Tošovského, bývalý víceguvernér Evropské investiční banky Ivan Pilip. Proč mládež v jižních zemích, vzhledem k tamní velké nezaměstnanosti, v nemalém procentu zůstává doma a uchyluje se spíše k levicovým aktivitám? Hovoříme i o novém „trendu“ odporu proti přílišné komercionalizaci cestovního ruchu.

Ivan Pilip zkušeně o Španělsku po teroru: Muslimská komunita je početná, uprchlíci přichází přes enklávy v Africe, Maroko je hodinu rychlou lodí...
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Španělsko na teroristické útoky vysloveně pech. Jak je možné, že tak láká islamisty? Svými historickými konsekvencemi, když toto území bylo pod nadvládou arabského světa, nebo blízkostí Maroka a jeho enkláv a vlastně také historickým dědictvím v saharské oblasti?

Španělsko zažívalo teroristické útoky po desetiletí, ze strany islámských extremistů byl první vážný - a zatím největší - v roce 2004 u příměstských vlaků přijíždějících k nádraží Atocha. Po nárůstu útoků ze strany islamistů není překvapením, že je tato země ohrožena, protože její muslimská komunita je početná, řada uprchlíků přichází přes enklávy v Africe do země a Maroko je jen hodinu rychlou lodí přes moře.

Zmínil jste španělské enklávy sousedící s Marokem - Mellilu, Ceutu. Tam je mimořádně vysoký plot i hluboký příkop denně atakován desítkami a stovkami migrantů. Máte k tomu nějaké aktuální informace a jak je podle vás chráněna tato výspa Evropy a EU?

Snahy o vstup na evropské území z Maroka přes moře se objevují až v poslední době, zato snahy překonat plot v Ceutě a Mellile mají dlouhou tradici. Ochrana hranice na španělské straně je ale většinou velmi účinná a také poměrně dobře funguje spolupráce s vládou Maroka. Lidé snažící se o přelezení plotu jsou často z jiných afrických zemí - Čadu, Burkiny Fasso a dalších. Občas se jim sice plot podaří překonat, ale oproti imigrantům, kteří využívají jiné cesty, jde o jen malé procento.

Vraťme se zpátky do Španělska. V době teroristického útoku v Barceloně se oblast připravovala na katalánský svátek. Bylo to podle vás záměrně načasováno?

Myslím, že to velkou roli nehrálo. Třída Las Ramblas je hlavní tepnou Barcelony, jako Champs Elysée a Václavské náměstí dohromady. V jakýkoli čas a roční období jsou tam davy a teroristé jistě věděli, že tím zasáhnou město na velmi citlivém a viditelném místě.

V Katalánsku ostře rezonují odstředivé tendence od Španělska. Na podzim je vyhlášeno další, podle madridské vlády ale nelegální, referendum o osamostatnění. Změní se podle vás po útoku nějak tyto tendence, nebo to bude směřovat ještě k větším snahám o minimálně zcela mimořádnou autonomii, i vzhledem k tomu, že jeden z teroristů byl podle médií Španěl?

To je složité odhadnout, protože atmosféra bude zjitřená a v době teroristického nebezpečí řešit vnitřní spory může řadě lidí připadat trochu nepřípadné. Nicméně snahy o nezávislost dosáhly už takového stupně, že po odeznění prvních dní smutku a návratu k běžnému životu bude snaha o referendum a odtržení dále pokračovat.

Anketa

Který volební lídr je vám nejsympatičtější?

hlasovalo: 41475 lidí

Španělsko je "zvyklé" na útoky ETA, ovšem baskitští separatisté především útočili na vojáky, policisty a orgány moci...

Ano, to je zásadní rozdíl od terorismu islamistického. Nicméně atmosféru v zemi to samozřejmě ovlivňovalo také, protože při mnoha útocích ETA byli civilisté mezi náhodnými oběťmi a největší teroristický útok této skupiny - bomba vybuchlá v obchodním domě Hipercor roku 1987 shodou okolností také v Barceloně - měla 21 obětí mezi běžnými občany, kteří byli na nákupech.

Na druhé straně Pyrenejí, respektive v oblasti Languedocu jsou také odstředivé tendence. Tam jde zas o historickou oblast Occitanie. Rozmělňuje se podle vás Evropa, nebo je to jen "vzpomínka na zašlou slávu"?

Posilování národnostních tendencí je trend, který v posledních letech sílí nejen v regionech, ale celých státech, jako je Maďarsko. Je spíše reakcí na překotné doby světa kolem nás a hledání zašlých jistot. Každopádně může vývoj v Evropě silně ovlivnit.

Problémem Španělska, kromě zadluženosti, špatného čerpání fondů EU a samozřejmě korupce, je obrovská nezaměstnanost mladých lidí. Dělá pro centrální vláda něco, nebo je nechá, aby se utěšeně věnovali levicovému anarchistickému hnutí. A co EU, ta neláká mladé Španěly?

Ekonomických problémů má Španělsko celou řadu, ale od hospodářské krize došlo k výraznému zlepšení a obnově růstu. Přesto je nezaměstnanost - a u mladých zvláště - dramaticky vyšší než ve většině zemí EU. Centrální vláda se o zlepšení snaží, ale přes tyto snahy je zlepšování pomalé a řada mladých odchází do zahraničí - zemí EU, Latinské Ameriky, USA. Na druhou stranu nezaměstnanost tu byla vždy vyšší než v jiných zemích a do jisté míry to může být ovlivněno i rodinnými vazbami a prací v šedé ekonomice zejména na jihu země. A samozřejmě také tradicí radikálních levicových skupin, které sice kritizují nezaměstnanost, ale chuť jejích členů opravdu pracovat je minimálně sporná.

Dalším fenoménem tohoto roku je odboj levicových skupin proti masové turistice. Objevil se také v Itálii, především v Benátkách, ale právě v Barceloně již byly zaznamenány případy zapálených aut, prořezaných pneumatik u autobusů a podobně. Prý se jedná o protesty proti globalizaci a skupování půdy a domů pro komerční aktivity v cestovním ruchu. Můžete nám k tomu říci něco bližšího?

Radikalismus levicových skupin v jižních zemích a jejich programy jsou něco, co ve střední Evropě téměř neznáme, nebo tu jde o aktivitu malých okrajových skupin. Ve Španělsku, Itálii či Řecku je velké množství mladých, kteří bojují proti kapitalismu, soukromému vlastnictví, globalizaci, zisku, inspirují se Fidelem Castrem, Venezuelou a klidně i bývalým Sovětským svazem. Ve Španělsku je reprezentuje strana Podemos, která je třetí nejsilnější stranou se 20 procenty hlasů, ale momentálně je v opozici. Útoky proti turistům jsou jednou z variant projevů těchto skupin, v tomto případě ovšem místy - třeba v Benátkách - podporovaných místními obyvateli, protože příliv turistů je v některých městech neúnosný. Na druhé straně předseda španělské vlády v reakci na tyto události věcně upozornil, že turistika přináší Španělsku ohromné zdroje a vytváří práci asi pro dva milióny obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…