Izrael nemá zájem čelit Rusku. Expert Bohbot vysvětluje, co čeští politici opomíjejí

12.01.2023 15:41 | Rozhovor

Na rozdíl od evropských zemí nemá nová izraelská vláda zájem čelit Rusku a i přes válku na Ukrajině zhoršovat vzájemné mezinárodní vztahy. Myslí si to bezpečnostní expert a ředitel Centra pro výzkum terorismu David Bohbot. „Izraeli záleží více na bezpečnosti vlastních obyvatel, než na bezpečnosti obyvatel Ukrajiny. Na rozdíl od českých politiků, žijících pouze přítomností, myslí Izrael především na budoucnost, na to, co bude po válce,“ říká expert, podle kterého se především v poslední době ukazuje, že „západní koalice“ už není jednotná. „Podle mého názoru se postupně bude její jednota ještě více drolit. USA jsou jedinou zemí, která z této války skutečně profituje a jsou prezentovány jako vítěz konfliktu,“ říká v rozhovoru Bohbot s tím, že především čas hraje proti Ukrajině. „Je systematicky ničena a lidé umírají nebo se stávají bezdomovci. Válka je v opotřebovávací fázi. Je čas přestat si lhát, začít se setkávat a vrátit se k mírovým jednáním,“ dodává David Bohbot.

Izrael nemá zájem čelit Rusku. Expert Bohbot vysvětluje, co čeští politici opomíjejí
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Nový izraelský ministr zahraničí Eli Cohen ve svém inauguračním projevu uvedl, že před jednáním s evropskými ministry zahraničí hodlá mluvit se svým ruským protějškem Lavrovem a upřesnil, že na rozdíl od svého předchůdce v úřadu se od něj neočekává, že by Rusko veřejně odsuzoval. Dočkáme se změny v postoji izraelské vlády k Rusku? Co si o tom myslí nastupující premiér Benjamin Netanjahu?
 
Ruský prezident Vladimir Putin, který byl mezi prvními prezidenty, gratulujícími premiérovi Netanjahuovi k vítezství, není nepřítelem Státu Izrael. Ministr Cohen vyjádřil přesně to, co si myslí premiér Netanjahu a s ním i většina obyvatel Izraele, včetně jeho bezpečnostní elity. Ostatně názor nového izraelského premiéra zastávám i já. Spolupráce mezi Ruskem a Izraelem byla za Netanjahua vynikající a myslím, že se nyní bude dále zlepšovat. Izrael, na rozdíl od evropských zemí, nemá zájem čelit Rusku. Záleží mu více na bezpečnosti vlastních obyvatel, než na bezpečnosti obyvatel Ukrajiny. Na rozdíl od českých politiků, žijících pouze přítomností, myslí Izrael především na budoucnost, na to, co bude po válce.
 
Ukrajina nebyla nikdy na straně Státu Izrael a ani za židovského prezidenta Zelenského neudělala nic v jeho prospěch. Proto nebyla a nikdy nebude pro Izrael důležitým partnerem. Rusko s Izraelem spolupracovalo a spolupracuje i vojensky. Ruská armáda je schopna vážně ohrozit izraelskou bezpečnost a Netanjahu, který se osobně přátelí s prezidentem Putinem, to určitě nepřipustí.
 
Rok 2022 skončil, ale válka na Ukrajině pokračuje. Je vůbec možné dnes v tomto konfliktu někoho označit za vítěze, nebo poraženého?
 
Při rozhodování, kdo je vítěz a kdo poražený, musíme hodnotit dva parametry. Prvním jsou původní a současné cíle aktérů války, druhým je faktor času. Válka je velmi dynamický proces. Situace se v čase mění a kdo se dnes zdá být vítězem, může být zítra poraženým. Ruské armádě se nepodařilo dosáhnout původního cíle, ovládnutí celé Ukrajiny. Podařilo se jí ale Ukrajinu zdevastovat a z třetiny jejích obyvatel udělat uprchlíky. Dnes je hlavním ruským cílem plně ovládnout a stabilizovat čtyři anektované oblasti – Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou. Tento cíl je v mých očích dříve či později dosažitelný.
 
Ukrajinská armáda veřejně hovořila o třech cílech. Zabránit ruské armádě v obsazení celé Ukrajiny, vytlačit ruskou armádu z obsazených a anektovaných území včetně Krymu a chránit občany, minimalizovat ztráty a zabránit ničení infrastruktury. Dosáhnout prvního cíle se jí podařilo, druhý cíl nevidím jako reálný, a v plnění třetího, o který by se armáda, bránící svůj stát, měla snažit na prvním místě, jednoznačně selhala. Podařilo se jí tedy splnit jediný cíl ze tří, a to je dost málo.
 
Velkým hráčem na ukrajinském válčišti jsou USA. Jejich cílem bylo posílit vlastní postavení a postavení NATO. Chtěly oslabit Rusko, sjednotit proti němu západ a finančně i vojensky ho zničit. Dosáhly posílení NATO a oslabení Ruska, ale ekonomické sankce nefungují. Naopak, ve svých důsledcích se obrátily proti nim a jejich spojencům. Západní koalice už není jednotná a podle mého názoru se postupně bude její jednota ještě více drolit. USA jsou jedinou zemí, která z této války skutečně profituje a jsou prezentovány jako vítěz konfliktu. Ale teprve čas ukáže, jaké finanční a vojenské dopady to bude na USA skutečně mít.
 
Od začátku tohoto konfliktu říkáte, že Ukrajina nemůže zvítězit. Ukrajinská armáda přitom dosáhla mnoha úspěchů. Proč jste si tak jistý, že nemůže vyhrát válku?
 
Logika a informace. Víme, že z Ukrajiny odešlo mnoho mladých lidí. Většina z nich byly ženy, ale dost z nich je ve věku, kdy mohou bojovat. Když bojoval o přežití Izrael, ženy neutíkaly. Bojovaly a bránily ho. Počítejte se mnou. Na Ukrajině aktuálně žije kolem 25 milionů Ukrajinců. Jakou mají šanci proti 170 milionům Rusů? Logicky, jak řekl kdysi Stalin, nakonec rozhodnou počty.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tomu říkám článek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 12.01.2023 16:09:18
Pan Bohbot na rovinu popsal situaci tak jak je. Zatím ze všeho těží USA. Díky zbraním amíci proprali peníze, které už nikdo nikdy nedohledá. Dominance USA upadá. Západu nikdo válku nevyhlásil, přesto se na rozkaz zdechající kobyly USA takto sebedestruktivně chová. Dovedu si představit jak dnešní kolektivní Západ, pokud bude takhle pokračovat, brzy sklouzne do naprosté chudoby.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…