Jak nalákat lidí k testování na covid? Jan Cemper napovídá vládě

30.12.2020 8:35

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Za prvé neprojídat budoucnost v době růstu, za druhé vysvětlovat veškeré své kroky, aby byly srozumitelné,“ přeje aktivista a publicista Jan Cemper českým politikům do roku 2021. O tom, že by stovky miliard korun dluhu, které zatěžují státní rozpočet, byly využity smysluplně, si iluze nedělá. Současně podotýká, že se lidé po letošku třeba více naučili vážit si možnosti cestování a kultury i sportu.

Jak nalákat lidí k testování na covid? Jan Cemper napovídá vládě
Foto: Facebook
Popisek: Jan Cemper

Jak byste pár slovy nazval letošní rok?

Asi jako rok nervozity a očekávání, co přijde.

Proč?

Pandemii covidu nemohl nikdo očekávat. Zároveň ovšem vláda nedělala nic proto, aby se dalo předpokládat, co přijde. Ta opatření byla taková nahodilá, mnohdy nepromyšlená, což samozřejmě vyústilo i v to, že spousta lidí opatřením přestala důvěřovat a epidemická situace se i proto zhoršovala. 

Na jaře jste chválil Čechy za solidaritu, na podzim jste je kritizoval za neúctu ke zdravotníkům. Jaké je konečné hodnocení? Jsou Češi spíše solidární nebo neohleduplní?

Jak kdo. Krásně je to vidět na současném přístupu k očkování. Někdo je ochotný se nechat očkovat, někdo ne a někdo o očkování ještě šíří nepravdivé informace. Jsou lidé, kteří jsou solidární a jsou lidé, kteří neberou ohledy na ostatní.

Je premiér Andrej Babiš (ANO) správným krizovým manažerem pro koronavirovou krizi?

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí
Určitě ne. Ta komunikace z jeho strany je strašná. Počínaje zachraňováním mrtvých, po legendární zahrádkářský zákon až po systém PES, který se udělal a hned překopal.

Česká republika vstupuje do dalšího roku s deficitem rozpočtu, který je mnohem vyšší, než vláda na počátku roku předpokládala. I pro rok 2021 se nyní reálně mluví už o dalším půl bilionu korun. Byly a budou tyto finance podle vás využity správným směrem?

O tom dost pochybuji. Především malí živnostníci mají oprávněný pocit, že kompenzace nebyly zdaleka takové, jaké by lidé potřebovali k normálnímu životu. Příkladem je zrušení superhrubé mzdy versus zvýšení slevy na poplatníka. Místo toho, aby stát více zvýšil slevu, tak šel cestou plošného snížení daně. Zvýšená sleva na poplatníka by pomohla především skupinám, které to nejvíce potřebují, tedy nízkopříjmovým skupinám. Zároveň by motivovala lidi pracovat na úkor braní sociálních dávek. A pokladnu by to stálo mnohem méně.

V předchozím rozhovoru jste vládě udělil známku čtyři za to, že nakonec krizi tak nějak zvládla. Ta známka zůstává?

Ano, ale ještě hodně špatnou čtyřku. Spíše čtyři minus. Ukázalo to třeba antigenní testování. Nyní se diví, že rostou pozitivní případy – protože ty testy zachytí i bezpříznakové lidi. Zároveň však lidem, co se nechají testovat, není dán nějaký benefit – například v možnosti ubytování na horách nebo v možnosti sportovat. Víte, tohle přesně považuji za zásadní. Motivovat lidi, ať se nechají testovat, motivovat lidi, ať se nechají očkovat. A ne de facto kvůli tomu, že lidi jsou ochotni se testovat, znovu zavřít republiku pro všechny, i pro prokazatelně zdravé.

Co koronavirus změnil ve vašem životě?

Asi jako každý člověk jsem se naučil řešit více věci online.

A vnímáte nějakou změnu ohledně myšlení, hodnot či chování Čechů?

Tak před pandemii Česká republika zažila léta růstu. Spousta lidí si myslela, že to tak bude navždy, což byl samozřejmě nesmysl. Určitě to přinutí lidi si více spořit na horší časy. A třeba si budou více vážit možnosti cestovat, sportovat, chodit na kulturní akce a podobně.

Minule jste mi řekl, že hnutí ANO na 90 procent skončí po dalších volbách v opozici. Zároveň jste si postěžoval na nepoměrný volební systém, který nezaručuje množství poslaneckých křesel spravedlivě podle množství hlasů voličů. Domníváte se, že se mohou vaše slova naplnit s větší pravděpodobností poté, co vznikly předvolební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a Starostové a nezávislí s Piráty? A je to způsob, jak porazit Andreje Babiše?

Ano. Tyto koalice jsou vyústěním toho nespravedlivého volebního systému. Pořád to funguje stejně. Pokud hnutí ANO získá 20–30 procent hlasů, nezíská většinu ve Sněmovně. Pro tu potřebuje alespoň 35 procent hlasů, a ty podle mne nezíská. V ten moment bude muset najít koaličního partnera. A to bude vzhledem k nízkým preferencím KSČM, ČSSD i hnutí SPD asi složité, takže bude záležet asi na ODS, s kým půjde do vlády. Doufám, že vytvoří vládu se Starosty a Piráty, ale také se může stát, že je osloví hnutí ANO. Však víme, že zrušení superhrubé mzdy ODS odhlasovala s hnutími ANO a SPD.

Jaké největší ponaučení podle vás plyne z roku 2020?

Myslím, že především by to mělo být ponaučení pro politiky. Za prvé neprojídat budoucnost v době růstu, za druhé vysvětlovat veškeré své kroky, aby byly srozumitelné.

Co byste popřál českým politikům do roku 2021?

Samozřejmě bych si přál, aby se změnil způsob komunikace. Politikům bych asi popřál pevné nervy s tou skupinou lidí, která myslí jen na sebe. Ona je to také nevděčná práce. A samozřejmě doufám v korektní volební kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…