Jak se Bakala dostal k OKD? To vláda vůbec neřeší, kritizuje starosta, který utekl z Topky. Tím, co o něm vypráví Kalousek, se prý baví

20.05.2016 17:03

ROZHOVOR Známý moravskoslezský politik Pavol Lukša, bývalý místopředseda TOP 09, založil minulý měsíc svoji vlastní stranu Dobrá volba. Přesto se chce už s ní zúčastnit krajských voleb na počátku letošního října. Při komentování aktuálních politických témat říká, že na otázku, zda politika prezidenta Zemana je správná, odpoví až výsledek dalších prezidentských voleb. Současné vládě pak vytýká, že neřeší, jakým způsobem vůbec přišel Zdeněk Bakala k Ostravsko-karvinským dolům.

Jak se Bakala dostal k OKD? To vláda vůbec neřeší, kritizuje starosta, který utekl z Topky. Tím, co o něm vypráví Kalousek, se prý baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavol Lukša

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

Ukončil jste své členství v TOP 09, kterou jste i spoluzakládal, letos v březnu. O pár týdnů později už byla oficiálně zaregistrována vaše nová strana Dobrá volba. Jaká je vlastně její hlavní idea a na koho především cílí, na velké podnikatele, živnostníky či zaměstnance? A zúčastníte se už i nastávajících krajských a senátních voleb?

Strana Dobrá volba půjde do krajských, senátních a v příštím roce i do parlamentních voleb. Strana bude pracovat ve prospěch občanů a České republiky. Právě proto má ve svých řadách lidi, kteří rozumějí své profesi, budou poctivě pracovat a snažit se řešit problémy, které nás trápí. Ať už se jedná o města, obce či republiku. Mám za to, že věci, které se musí urychleně řešit, je u nás spousta.

S kým by se vám líbilo jít případně do koalice? A podařilo se vám získat pro svoji stranu už některé známější osobnosti z české či moravskoslezské politické scény?

Je předčasné hovořit o tom, jaké krajské koalice budou uzavírány, záleží na tom, komu svoji důvěru dají občané. A pojem známá osobnost je velice relativní a pro každého z lidí znamená něco jiného.

Jak si myslíte, že dopadne v nastávajících volbách TOP 09? Vyhraje v „boji“ o pravicové voliče s ODS a s hnutím ANO? Nyní v průzkumech různých agentur mírně ztrácí, proč si myslíte, že tomu tak je? A existuje recept, jak by se „topka“ mohla zase dostat na výsluní popularity?

Nebudu komentovat jiné politické strany. Dle mého – každá strana musí usilovat o to, aby nejen svým programem, ale konkrétními činy přesvědčila občany této země, že je to právě ona, která bude hájit jejich zájmy.

Podle vyjádření v několika médiích jste z TOP 09 odešel skrze údajnou agresivní politiku předsedy Kalouska postavenou na „protibabišovství“, on vám naopak prý potom vytkl sympatie k Východu a odtažitý přístup k uprchlíkům. Co na to říkáte?

Znovu to zopakuji, konfrontační styl a program „antibabiš“ není mým stylem a vyjádření předsedy TOP 09 k mému odchodu nechci a nebudu komentovat, snad jen tolik, že mne jeho výroky pobavily.

Pavol Lukša ještě jako člen TOP 09 debatuje s Miroslavem Kalouskem

Na svých stránkách jste kritizoval prezidenta Zemana za jeho názor o znárodnění ČT. Co mu v této záležitosti nejvíc vytýkáte? A zastáváte také názor, že nynější hlava státu tahá Česko na Východ, že zrazuje naše spojence a obrací zahraničněpolitické ukotvení naší země, jak ho obviňují někteří naši opoziční politikové? Jak s odstupem vůbec hodnotit zahraniční politiku prezidenta? Analýza Asociace pro mezinárodní otázky ve své nové studii tvrdí, že právě Zeman je největším problémem české zahraniční politiky...

Směšujeme dvě věci, zestátnění veřejnoprávní ČT a zahraniční politiku prezidenta. Zestátnění veřejnoprávní ČT bude znamenat, že na veřejnoprávní televizi půjdou peníze ze státního rozpočtu, které budou naopak chybět peníze například ve školství, zdravotnictví či jinde. Bude-li Miloš Zeman znovu kandidovat na úřad prezidenta ČR, tak nejlepší odpovědí na to, zda něco či někoho zrazuje, nebo jestli je problémem české zahraniční politiky, bude výsledek těchto prezidentských voleb.

A jak by se mělo vůbec za současné „krizové“ situace dále naložit s OKD? Údajně v polovině ze současně fungujících dolů je ještě zásoba uhlí asi na 7 let. Mělo by se v těžbě pokračovat, když cena této komodity je nyní dost nízká? Někteří ekonomové ale varují, že česká energetika je na uhlí stále dost závislá, a to dovážené z Polska je prý poměrně drahé… A jste vůbec spokojený s přístupem, který česká vláda ke kauze OKD nyní uplatňuje?

Nejsem spokojen s tím, že vláda neřeší, jak Bakala OKD získal. Nechejme teď konat insolvenčního správce a bedlivě sledujme kroky, které vláda slíbila zaměstnancům OKD splnit.

Podobné problémy jako nyní mají Ostravsko-karvinské doly, mohou prý mít zanedlouho i oceláři v Moravskoslezském kraji. Tuto hrozbu pro ně mají představovat příliš otevřené obchodní kontakty s Čínou. Například v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyslovil svoje obavy z čínské konkurence ve strojírenském průmyslu i majitel Vítkovic Jan Světlík. Zastáváte podobný názor?

Tady bych chtěl jen říct, že jsme členy Evropské unie. Čína proto nemůže být a nebude nikdy jen náš problém, ale všech členských států EU a od toho se také bude nepochybně odvíjet legislativa, kterou ve vztahu k Číně přijme celá Unie. Nehledejme však za všemi problémy našich podnikatelů pouze Čínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…