Jak vám lžou. Čísla sečtena, podtržena. Exministr k ruské ropě, uhlí a cenám

23.05.2022 11:34 | Rozhovor

Ministr průmyslu Jozef Síkela plánuje zavést speciální tarif, který by ulevil domácnostem od vysokých cen energií, ale přitom klíčové je snížit cenu elektřiny pro všechny, pro obyvatele i pro podnikatele a pro průmysl. Bez toho přijdou krachy podnikatelů, ekonomická krize a nezaměstnanost. Je o tom přesvědčen Vladimír Budinský, předseda spolku Konec uhlí – Nová energie. Povolenky považuje bývalý ministr dopravy za dobrý nápad, který se ale vinou Evropské unie utrhl ze řetězu. Vadí mu nejen to, že se s nimi spekuluje, ale i to, že nemají v různých zemích různou cenu dle parity kupní síly jednotlivých států.

Jak vám lžou. Čísla sečtena, podtržena. Exministr k ruské ropě, uhlí a cenám
Foto: Archiv VB
Popisek: Ing. Vladimír Budinský, MBA; předseda spolku KONEC UHLÍ - NOVÁ ENERGIE

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Začnu plánem Evropské komise, jak se zbavit závislosti na ruských fosilních palivech. Zajistit to má rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. Zdvojnásobení kapacity solárních elektráren bude spojené například s povinnou instalací solárních panelů na nové veřejné, komerční a od roku 2029 i obytné budovy. Zdvojnásobit se má i počet využívaných tepelných čerpadel. Jak tyto záměry hodnotíte?

Plány na náhradu fosilních zdrojů takzvanými „občasnými zdroji energie“ OZE jsou utopií, poplatnou „náboženství“, které politici v EU a v některých členských zemích vyznávají. Uvedu příklad České republiky. Z plynu ze 100 procent z Ruska máme za rok 90 TWh. Z ropy, z větší části z Ruska, máme dalších 90 TWh. Naproti tomu ze solárů má ČR 2,2 TWh a z větrníků 0,75 TWh za rok. Ani zdesateronásobení výroby z těchto občasných zdrojů nepomůže. Soláry fungují 1000 hodin z 8760 hodin v roce. Ve světě je řádově 80 procent primární energie z fosilních zdrojů.

Bez fosilních zdrojů do zvládnutí jaderné fúze lidstvo fungovat nemůže.
Zvýšení energetické účinnosti a úspory jsou samozřejmostí a mají velmi silný ekonomický impulz v neuvěřitelně vysokých cenách energií.
Společné nákupy už tu měly dávno od minulého roku být. EU dělá vše pozdě. Je to stejné jako při pandemii covidu.
Tepelná čerpadla jsou nákladná, mohou být řešením v některých novostavbách, ale celkové náklady této techniky jsou mnohokrát vyšší než u konvenčního topení. Do rekonstrukcí se příliš nehodí.

Netušil jsem, že zkratka „OZE“ se bere nejen jako „obnovitelné zdroje energie“, ale i jako „občasné zdroje energie“, což je stejně výstižné. Ale vážněji. Brusel počítá také s tím, že část ruského plynu nahradí nákupy LNG ze Spojených států, Kataru a dalších zemí. Část spotřeby chce pokrýt také zvýšením produkce i dovozu ekologicky čistého vodíku. Dávají pro Česko a Německo, odkud plyn nakupujeme, úvahy o LNG vůbec smysl?

LNG je logickým řešením diverzifikace dodávek do Evropy a zejména do Německa, které dosud nemá žádný terminál na LNG. Tento záměr podporujeme, ale nelze ho realizovat rychle – a přejít stoprocentně na LNG v našich podmínkách je nereálné. Odkazuji zde na náš tweet:

Postupně ale podíl LNG poroste. To je samozřejmé a vítáme tuto diverzifikaci. Většina plynu ale do České republiky bude vždy proudit plynovody.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Vzhledem k tomu, že jste předsedou spolku KONEC UHLÍ – NOVÁ ENERGIE (dříve Společnost pro těžbu plynů a Spolek pro speciální těžbu plynů), bych od vás nečekal výrok, že ruský plyn při těžbě a dopravě „zatěžuje životní prostředí víc než uhlí“. Dá se váš postoj chápat i tak, že plyn ano, ale ne ten ruský?

Vše, co se děje v Rusku, se děje zcela bezohledně k lidem, k přírodě a k životnímu prostředí. To je vidět i na tom, jak bezohledně k vlastním lidem vedou válku. Stejně i těžba zemního plynu tam probíhá s velikými úniky metanu. Standardem jsou v rozvinutých zemích, například v USA při těžbě plynu z břidlic úniky v řádu jednotek procent. V Rusku je to standardně k 10 procentům a jsou odhady i 16 procent úniku metanu při těžbě na Sibiři. Další úniky v součtu v řádu několika procent jsou z úniků při přepravě starými plynovody s kompresorovými stanicemi. To v součtu udělá větší škodu na klimatu, než když se využívá naše domácí uhlí.

Ministr průmyslu Jozef Síkela plánuje zavést speciální tarif, který by ulevil lidem od vysokých cen energií. Do určité výše spotřeby by se snížila cena energií, nad tuto hranici by domácnosti platily klasickou tržní cenu. Určen by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro tzv. střední třídu. Co si o tomto způsobu řešení energetické drahoty myslíte? A nepřelije se jen drahota do cen výrobků, protože na firmy se žádné úlevy vztahovat nemají?

Je to možné řešení. Vše je možné, když to někdo někomu zaplatí.
Cenu elektřiny v ČR určují tyto faktory:

Klíčové je snížit cenu elektřiny pro všechny, pro obyvatele i pro podnikatele a pro průmysl. Bez toho přijdou krachy podnikatelů a ekonomická krize a nezaměstnanost.

Snížení ceny silové elektřiny se dá dosáhnout zejména v Berlíně, který nám ceny ruského plynu a elektřiny z Lipské burzy určuje. A v Bruselu, tam mám na mysli povolenky a další společné evropské kroky, které povedou ke snížení ceny silové elektřiny. Dále se dá u nás snížit cena distribuce a zrušit povinnost platit za podporovatelné zdroje energie. Také DPH na elektřinu ve výši 21 % je vysoká a mohla by být 5 %.

Jsou vámi zmíněné povolenky ideálním způsobem, jak zajistit odklon od nejvíce znečišťujících zdrojů energie, nebo by se dal tento proces ovlivňovat jinak a lépe?

Povolenka je správný nástroj, který se vinou Evropské unie utrhl z řetězu. Spekulace neměly být nikdy povoleny. Kupovat je měli mít možnost jen ti, kteří je skutečně potřebují. Povolenky měly mít v různých zemích různou cenu dle parity kupní síly jednotlivých zemí, aby byly spravedlivé. Vždyť 85 eur za tunu je jiná zátěž pro bohatého Lucemburčana – Lucembursko má nejvyšší emise CO2 na hlavu – a jiná pro chudého Bulhara. Dnes platí za povolenku všichni stejně, což je nespravedlnost.

Jak by podle vás vypadal optimální energetický mix pro Česko? A jak zásadní roli by v něm měl hrát plyn?

Nyní máme tento mix:

Podíl jádra v čase výrazně poroste, podíl OZE poroste, podle toho pak jako flexibilní vyrovnávání nespolehlivých OZE poroste i podíl plynu, možná i částečně vodíku, který se ale získává dominantně ze zemního plynu. Podíl uhlí bude jednou nula. Kdy, to je otázka.

Celé to bude pomalé a postupné a bude to trvat 20 až 30 let.

Evropská unie by ráda zavedla embargo na ruskou ropu, ale kvůli postoji Maďarska se to nedaří. I kdyby embargo bylo zavedeno, Česko by dostalo výjimku do poloviny roku 2024. Nehrozí nám tedy s ropou žádné problémy, ať embargo projde, či nikoli?

Hlavním problémem není nedostatek ropy, které do Evropy z různých směrů proudí dost. Problém jsou spekulace a vysoké ceny benzínu a zejména nafty, které zdražují potraviny a veškeré produkty, které se dopravují. Chaos kolem embarga a ne-embarga jen prostor pro nejistotu a spekulace zvyšuje. Politici by neměli ten chaos zvyšovat, ale naopak situaci uklidňovat.

Jaká je perspektiva Green Dealu, o němž jedni na začátku války na Ukrajině hlásali, že tím de facto skončil, zatímco z Bruselu v posledních týdnech zaznívá, že se naopak urychlí?

Green Deal bude, ať se pod tím názvem nakonec bude schovávat cokoli. Původně se jednalo o plán, že v roce 2050 nebude mít Evropská unie vůbec žádné emise CO2. To je v principu nesmysl, takže nakonec nastane nějaká modifikace, která se pak za Green Deal vyhlásí. Takové postupy si pamatujeme z dob komunismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…