Jakub Janda: Musím říct, že ne vše bylo před rokem 1989 špatně

12.07.2017 16:36

ROZHOVOR „Zájem v české politice o sport ožije jen tehdy, když se udělá nějaký významný úspěch, přivezou se medaile z olympiády a jde z toho pak ‚vyrazit‘ jakýsi politický kapitál,“ myslí si jeden z nejúspěšnějších českých skokanů na lyžích a zároveň předseda místní organizace ODS ve Frenštátě pod Radhoštěm Jakub Janda. Svá slova pak ještě doplňuje: „Jinak je sport na okraji zájmu a především chybí dlouhodobá koncepce, která by podporovala jeho pravidelný rozvoj. Čas od času se sice do něj dostane i větší suma peněz, jenže nikdo se potom už neptá, jestli se ty finance dostanou až přímo k sportovcům. U nás totiž funguje tolik různých agend, které většinu z těchto prostředků sežerou.“

Jakub Janda: Musím říct, že ne vše bylo před rokem 1989 špatně
Foto: Petr Kupka
Popisek: Důl Frenštát

Jaký byl hlavní důvod toho, že jste se rozhodl vstoupit i do vyšší politiky? A proč právě v Občanské demokratické straně, čím vás inspiruje? Domníváte se, že je rozdíl mezi bývalou ODS vedenou Petrem Nečasem a tou dnešní s předsedou Petrem Fialou?

Tak mně začaly v poslední době čím dál tím víc vadit všechna ta různá omezení a zákazy, které vymýšlí současná vláda. Jinak já nováčkem v politice určitě nejsem, v ODS působím od roku 2008. Ve Frenštátě pod Radhoštěm jsem teď předsedou místního sdružení a v Moravskoslezském kraji funguju i jako člen krajské rady ODS. Můj táta byl spíše příznivcem levice a tam se mne snažil směřovat, ale já mám svoje politické názory přece jen poněkud odlišné.

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

Ten rozdíl oproti minulým létům je opravdu markantní. Za Petra Nečase to bylo jiné a my na to doplácíme ještě dnes. Petr Fiala se dal jiným směrem, strana se očistila a postupně se nám do ní začínají vracet i lidi, kteří s dřívějším trendem nesouhlasili, a především přicházejí noví členové. Za tento rok, alespoň u nás v regionu, eviduji největší nárůst členstva od doby, kdy se řešily ty staré průšvihy ve vedení ODS v Praze.    

Jste stále vrcholovým sportovcem a jedním z nejúspěšnějších českých skokanů na lyžích, který i vyhrál před 12 lety světové Turné čtyř můstků. Čím byste chtěl ve vyšší politice pomoci, na kterou oblast se zaměříte? Bude to opět sport?

Ano, já jsem stále sportovec a chtěl bych se této oblasti věnovat i do budoucna, ale nechci se zaměřit jen čistě na sport. Těch věcí, které bych si přál změnit, je daleko víc. Pokud se do Sněmovny dostanu, určitě bych se chtěl zasadit o to, aby se už nevytvářelo tolik nových zákonů, v nichž se pak už stejně nikdo nevyzná. Legislativa by se měla především zjednodušit, to by byl jeden z mých cílů. Já se s tím setkávám například v účetnictví, kolik nařízení se jen za uplynulý rok změnilo, kdyby mi to nezpracovával člověk, který tomu rozumí, tak bych si sám asi neporadil.

Také mi strašně vadí ty všemožné zákazy. Jak mohou některému majiteli hospody, který ji provozuje ve svém domě a na svém pozemku, přikázat, aby byla nekuřácká? To je přece naprosto jeho věcí, jakou formu provozu si tam zvolí. Lidé sami by si měli rozhodnout, do jaké restaurace si chtějí vlastně zajít. Omezovat kouření například v tradiční chlapské pivnici, kam si chodí dát pánové po šichtě pivko, je naprosto nesmyslné.    

Jak vůbec hodnotíte podporu sportu od současné vlády? Mají čeští sportovci včetně mládeže dobré podmínky pro svůj výkonnostní růst anebo jsme zaostali vůči ostatnímu světu? Kdybyste například srovnal podmínky v 90. letech s těmi dnešními, je mezi nimi vidět nějaký zásadní rozdíl?

Tak zájem v české politice o sport ožije jen tehdy, když se udělá nějaký významný úspěch, přivezou se medaile z olympiády či mistrovství světa a jde z toho „vyrazit“ jakýsi politický kapitál. Nebo naopak, pokud se provalí aféra, jako třeba byla ta poslední s rozdělováním dotací. Jinak je sport na okraji zájmu a především chybí dlouhodobá koncepce, která by podporovala jeho pravidelný rozvoj. Čas od času se do něj sice dostane i větší suma peněz, například Babiš teď slíbil více financí, ale problém je v tom, že se pak už nikdo neptá, jestli se ty finance skutečně dostanou přímo až ke sportovcům. U nás totiž funguje tolik různých agend, které většinu z těch prostředků „sežerou“. A na to bych se při svém případném působení v parlamentu, chtěl také zaměřit.

Musím, bohužel, konstatovat, že dříve, na počátku těch 90. let, kdy ještě dozníval trend z minulého režimu, byly podmínky pro sport nastaveny lépe. Je třeba si upřímně říct, že ne všechno, zvláště ve sportu, bylo před rokem 1989 špatně. Tehdy byl vytvořený určitý systém, který celkem fungoval, a peněz na špičkový mládežnický sport bylo poměrně dost. Samozřejmě, že v tom hrála velkou roli i propaganda. Nicméně nový, lepší systém, který by fungoval dlouhodobě, se zatím nepodařilo nastavit. A na tom by se mělo nyní určitě zapracovat.     

Před několika týdny skončila vleklá vládní krize. Jak ji hodnotíte? Někteří lidé hovořili o tom, že vznikla proto, jelikož ČSSD stále klesaly preference a vedení sociálních demokratů chtělo svého největšího rivala hnutí ANO diskreditovat. Existovaly však na krizi i jiné názory. Řada politiků si například myslela, že Bohuslav Sobotka po kauzách Andreje Babiše, jako byly Čapí hnízdo a nákup vlastních dluhopisů (podezření z úmyslného krácení daní), musel ministra financí odvolat.  Co si o tom myslíte vy sám?

To je spíše otázka na vedení ČSSD a hnutí ANO než na člena ODS, protože naše strana se na vládě nepodílela. Nicméně jako řadový občan musím říct, že se dost divím, jak mohl ministr financí s tak závažnými podezřeními fungovat řadu měsíců ve vládě, a nic se nedělo. To byly nejprve jen samé řeči o tom, že by se mělo počkat až na výsledky vyšetřovaní a tak dále. Premiér Sobotka se tím měl určitě zabývat daleko dříve, vždyť je to už rok a čtyři měsíce od kauzy Čapí hnízdo. V minulých vládách přitom odcházeli ministři i za daleko triviálnější záležitosti. Každý soudný politik v této situaci, kdy má takové „máslo na hlavě“, by z funkce sám odešel a vrátil by se do politiky až po řádném prošetření, kdy by se ukázalo, že je bez viny. Tak se například zachoval od nás Pavel Drobil, který z politiky odešel, a ještě se do ní nevrátil, i když mu soud nakonec nic neprokázal.   

Prezident Miloš Zeman ve svém hodnocení vládní krize označil postup premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi za chování „svině“ a premiéra samotného označil i za osobu „s charismatem láhve od okurek“. Má Zeman věcně pravdu? A je pro hlavu státu přípustné používat takové výrazy? Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte a myslíte si, že znovu uspěje ve volbách o prezidentský post? Jste vy sám jeho voličem?

Mně se to nechce moc komentovat, já voličem Miloše Zemana určitě nebudu. Prezident by takové výrazy podle mne používat neměl, ale uvidíme, co si o tom myslí lidé a jakou podporu Miloši Zemanovi projeví příští rok v prezidentských volbách. 

Evropská unie nyní zavedla sankční řízení vůči České republice, která nenaplňuje uprchlické kvóty, k nimž se v minulosti zavázala. Přijala jen 12 migrantů. Schvalujete postup české vlády v této záležitosti, anebo si myslíte, že by mohla spíše Bruselu ustoupit, protože běženci u nás stejně nezůstanou kvůli nízkým sociálním dávkám, a nakonec by zřejmě odešli do Německa či jiných vyspělejších zemí?

Migrační politika je ožehavé téma, ohledně kterého vás řada lidí hned označí buď za rasistu, nebo naopak za sluníčkáře. Mně se zejména nelíbí, že nám svoje představy o migrační politice diktuje Evropská unie. To by měla přece být individuální záležitost každého suverénního státu. Navíc nejsou vůbec jasné základní věci okolo kvót jako například, do jaké školy budou chodit děti migrantů, jak se budou dorozumívat na úřadě, kde budou pracovat, kdo jim bude platit zdravotní pojištění... Je tam stále fůra nejasností...

Mezi českými politiky se také vedou debaty o tom, kde by mohlo být v budoucnu naše místo v Evropě. Zda v rámci takzvaného projektu vícerychlostní Evropy se má Česká publika přimknout k tvrdému jádru Evropské unie a přijmout i větší integraci, což by znamenalo i některá další omezení a poslouchat více Brusel, nebo jestli by mělo Česko spíše zůstat na okraji EU, kde by nám však prý hrozil pomalejší ekonomický růst. Jaký názor na tuto problematiku zastáváte vy sám?

Vůbec se mi nelíbí označení „vícerychlostí“ Evropa. V Evropské unii by si měly být všechny země rovny a nesmí se vytvářet nějaký elitní klub, kde si budou některé státy „tak trochu rovnější“. To jsme si u nás zažili už za minulého režimu. V souvislosti s tím by se také neměli začít vyrábět  Evropané druhé kategorie. Názory jednotlivých zemí EU na důležitá témata se musí i více respektovat, dobrým příkladem je migrace. My sami si přece musíme určit, koho k nám pustíme, a koho ne. To samé by mělo platit i o přijetí eura. Já bych k této otázce vypsal v naší republice referendum, jestli lidé chtějí novou měnu či nikoli.

Evropská unie by měla projít zásadní reformou, ať je její politika stravitelnější pro více jejích členských zemí. Vystupovat z ní by ale nebylo rozumné.

Často jezdíte po „starém kontinentu“. Setkal jste se někdy s tím, že se na nás v západní Evropě dívali jako na občany EU „druhého řádu“?

Samozřejmě jsem se s tím často setkával i jako český reprezentant, ale musím říct, že přístup k nám se v poslední době stále zlepšuje.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…