Jan Kasl vypovídá o tom, co se děje u Babiše: Parta neschopných si rozděluje pašalíky. Je to rozklad

30.06.2014 8:56

Měl se stát největším lákadlem pražské kandidátky hnutí ANO, ale nakonec z toho kvůli sporům s bývalou špionkou StB a dřívější členkou ČSSD Radmilou Kleslovou, která se stala předsedkyní hnutí ANO v Praze, sešlo. Exprimátor hlavního města, architekt Jan Kasl se nakonec rozhodl, že se bude s týmem odborníků a nezávislých, který dával od jara dohromady, ucházet o přízeň voličů v Praze pod značkou Demokraté Jana Kasla. „Nebudeme schopni jako parta miliardářů oblepit Prahu srdíčky či obličeji, budeme muset dělat kampaň chytrou, skromnou, ale účinnou,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý primátor metropole.

Jan Kasl vypovídá o tom, co se děje u Babiše: Parta neschopných si rozděluje pašalíky. Je to rozklad
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Po skončení vaší dohody s Andrejem Babišem, že budete volebním lídrem hnutí ANO v komunálních volbách v Praze, jste odmítal, že byste kandidoval samostatně, ale nakonec jste se k návratu do komunální politiky přece jen rozhodl. Co bylo tím hlavním popudem?

Byli to lidi kolem mě, protože jsem se od února, března snažil dávat dohromady tým lidí. A někteří z nich, kteří neztratili chuť pustit se do toho boje i poté, co jsme nebyli schopni se dohodnout s paní Kleslovou z pražské organizace ANO kvůli jejím metodám, mne přesvědčili, že bychom to měli zkusit, když jsme do toho dali spousty energie a práce a máme jasno i programově. Samozřejmě to znamená další množství práce a peněz, ale přesvědčili mne. Rozhodnutí, že jdeme do toho, padlo před týdnem v pondělí. Musíme to rychle nastartovat. Samozřejmě někteří z původního týmu nepokračují, třeba ti, kteří byli členové ANO nebo byli navázáni na hnutí ANO, ti v tom týmu být nemohou, ale zůstalo to základní jádro.

Vy už jste představil některé kandidáty, například exministra dopravy Petra Moose nebo bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka. Budete mít na kandidátce i další známé osobnosti?

Určitě teď nikoho dalšího neprozradím, nechám to na tiskovku tak v půlce července. Musíme informace dávkovat, i malý subjekt, který se teď rozhodl kandidovat, musí držet média trochu v napětí. Nejdeme po celebritách, nejde o to, že přesvědčím Elišku Kaplickou, aby za nás kandidovala, jak jsem se o to snažil pro ANO, ale jde o lidi, kteří jsou kompetentní a schopní pracovat pro město v oblastech, které jsou jim vlastní. Takže některá jména jsou známá, některá jsou méně známá, uvidíme, jak to sestavíme. Je pravda, že jednáme i s mým bývalým kolegou, pražským předsedou SNK-ED Jirkou Witzanym, který je ekonom. Já jsem ho vyzval, jestli by se nechtěl osobně zúčastnit. Myslím, že přes všechny naše minulé debaty na téma, jestli Zieleniec rozložil nebo nerozložil Evropské demokraty, je Jiří Witzany další solidní osobnost, která by z těch lidí mimo můj původní tým mohla na kandidátce být. Takže máte jedno jméno navíc.

A co bývalí politici? Uvažoval jste o tom, že byste dal šanci některým bývalým kolegům z ODS?

Jestli myslíte pražskou ODS, to těžko. No, možná by tam někdo mohl být, ale rozhodně nikdo z těch, co neodešli v době mého odchodu z ODS. Rozhodně ne žádní ze starostů, kteří zdobí hnutí pana Passera, jako jsou exprimátor Koukal, starostové Žďárský, Ječmének nebo další, kteří by podle mě s politikou neměli mít už nic společného, protože nejsou úplně důvěryhodní. Tihle lidé to určitě nebudou. Kandidátku nestavíme na politicích, stavíme ji na lidech, kteří něco dokázali. Ale politická zkušenost není něčím negativním, protože to, co jsem třeba slyšel v ANO, že jen ti, kteří nebyli v žádné politické straně, mohou kandidovat, považuji za nesmysl. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdo se nikdy nenamočil, není možná tak schopný nebo jen se nedokázal do něčeho pustit, takže tohle kritérium není pro mne úplně zásadní. Rozhodující jsou kompetence a schopnost řídit Prahu, schopnost sloužit Pražanům, schopnost sednout si na čtyři roky do zastupitelstva, případně do rady a něco pro Prahu udělat. Kritériem je Praha a Pražané, a ne to, jestli měl někdo jednu nebo dvě stranické průkazky.

Dokonce i vás jeden komentátor označil za politického turistu…

To mne rozesmálo, protože jsem byl v jediné politické straně – ODS jedenáct let, a bohužel jsem se s ní musel rozejít, protože ODS směřovala tam, a dokázal to i další vývoj, kde slušný člověk být nechtěl. A pak jsem založil svoji politickou stranu – Evropské demokraty, kde jsem vyvodil politickou odpovědnost, když jsme v roce 2006 nedokázali uspět ve volbách. Bylo to ovlivněno objektivní skutečností, že nás tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka dusil a poškodil, když nám odmítal vyplatit 15 milionů korun. My jsme je museli vysoudit až u Ústavního soudu, přestože v náš prospěch byly rozsudky městského soudu. Bylo to prostě ovlivnění politické soutěže. Přišli jsme trochu brzo, kdybychom s těmi myšlenkami přišli v roce 2010, možná ještě později, mohli jsme být v trendu doby. My jsme tehdy byli příliš v předstihu. Takže to není politický turismus.

A jen na vysvětlenou – já nezakládám politickou stranu, kandidátka Demokraté Jana Kasla není politickou stranou. Jen oživuji myšlenky kandidátky Demokraté Jana Kasla, která je sdružením politické strany a nezávislých. A to původní IČO, na které musíte stavět kandidátku, aby vás pustili do voleb, je IČO Evropských demokratů, to původní z roku 2002, na které jsme na Václavském náměstí vybrali asi 1 500 nebo 2 000 podpisů. Nechci zakládat stranu, nechci rozvíjet stranickou politiku, chci pomoci Pražanům. Na Silvestra mi bude třiašedesát a chci Praze čtyři roky dát, ale nechci už dělat žádnou politickou kariéru ve smyslu toho zakládat stranu, rozšiřovat ji, handrkovat se, hašteřit se, nic takového.

Když jste mi po rozchodu s hnutím ANO vysvětloval, proč do komunálních voleb nechcete jít jako nezávislý, uváděl jste, že jedním z důvodů je i problém peněz na volební kampaň. Máte už tedy jisté nějaké sponzory a příznivce, kteří vaši kandidátku finančně podpoří?

Máme příznivce, kteří mi řekli, že nás podpoří ještě v rámci ANO, i když se tvářili, že to spojení není pro ně úplně ideální. Tak se je snažím oslovit i teď jako nezávislý, jako člověk, který jde sám se svým jménem na trh. Reakce jsou takové: Ano, určitě vás podpoříme, pomůžeme. Nebudeme schopni jako parta miliardářů oblepit Prahu srdíčky či obličeji, budeme muset dělat kampaň chytrou, skromnou, ale účinnou.

Ona kontaktní kampaň je stejně nejúčinnější…

Ale současně musíte být vidět, když nejste vidět, můžete se uběhat, bohužel některé věci musíte mít, musíte být na sociálních sítích, musíte být na nějaké stovce billboardů v Praze, abyste vůbec byl vidět. A samozřejmě v tom musíte být i osobně zapojený. To je jasné.

Jaké teď máte vztahy s hnutím ANO a Andrejem Babišem? Nebudou vás brát jako nebezpečnou konkurenci?

Přiznávám, že nevím. Doufám, že obavy má paní pražská předsedkyně, která mě vyštípala, protože jsem nebyl ochoten skousnout její metody a způsoby. Ona ničí pražské hnutí ANO, to je úplně jednoznačné, ona ho infikuje, rozkládá, ona z něj dělá partu neschopných závislých předsedů oblastí, kde je jen několik hrdinů, kteří se jí dokázali postavit nebo se jí nepodvolili, ti čelí obrovským problémům uvnitř. Řeknu jedinou oblast - Praha 11, kde věřím, že ANO komunální volby vyhraje. Lídrem tam bude Petr Jirava a za ním bude stát předseda Jan Říčař, jenž je skvělým prototypem politika budoucnosti, který obětuje čas a chová se naprosto korektně. Je jedním z prvních členů a nechápe, jak se tohle mohlo s ANO stát. Je tam víc takových, kteří se těšili, že budeme společně kandidovat, byli připraveni se učit, já jsem se těšil na ně, byli jsme připraveni se týmově propojit. Když slyším od paní Kleslové, že nejsem týmový hráč a že nekomunikuji, připomíná mi to reakce z ODS z roku 2002, když jsem jim sáhnul na jejich kšefty a pašalíky, tak také říkali, že nejsem komunikativní a nejsem týmový hráč. Jsem týmový hráč a komunikuji, až je to možná někdy přehnané.

Budete kandidovat jako Demokraté Jana Kasla nejen do pražského magistrátu, ale i v městských částech Prahy?

Budeme kandidovat do zastupitelstva hlavního města Prahy i do některých městských částí, ale bude jich poměrně málo, protože na to nemáme čas. Někde nemáme kontakty, někde už schopní lidé kandidují za jiné subjekty. Například věřím, že Petr Jirava se stane lídrem ANO, a ačkoli to je člověk, s kterým bych na Jižním Městě rád kandidoval já, budu přát ten úspěch ANO, protože nejde o to, pod jakou značkou, ale s jakým programem a jakými úmysly ten kandidát do voleb jde. A Petr Jirava s panem Řičařem jsou pro mne zárukou úspěchu, zrovna tak hnutí Pro Prahu 11, pan Ladislav Kos, nebo další, například kandidátky starostů, STANu, to jsou všechno lidé, kteří garantují, že to bude kvalitní kandidátka. Proto my budeme jen na několika městských částech, na těch se pokusíme udělat kvalitní kandidátku, jež bude spolupracovat především se STAN a s lidmi, kteří reprezentují autentickou kompetentní politiku městské části.

Vy jste na pražské radnici spolupracoval s primátorem Tomášem Hudečkem, neovlivní vaši spolupráci, že se stanete politickými konkurenty na pravici?

Zcela jistě jsme konkurenty. Nechci říkat, že se chci objímat s TOP 09 jako stranou. TOP 09, nemyslím Tomáš Hudeček, ale strana jako subjekt neprokázala velkou kompetenci při řízení Prahy. Takže není žádný můj favorit a kamarád, ale Tomáš Hudeček má nesporně zásluhu na tom, že se nějakým způsobem otevřely dveře, že se něco začalo řešit kolem plánování v Praze. Ne možná vždycky ideálně, ne vždycky kladně, ne ve všem s ním souhlasím, ale nelze mu rozhodně upřít snahu. Ale myslím si, že u něj hlavně nejsou postranní úmysly, což nelze říci o všech členech TOP 09. Protože koalice se samozřejmě uzavírají až po volbách, tak se potom až po volbách budeme bavit, ale umím si představit koalici s TOP 09 reprezentovanou Tomášem Hudečkem.

Věříte, že v tradičně pravicové metropoli máte šanci uspět, když už mají Pražané špatné zkušenosti s ODS, a nakonec i s ČSSD, které tady v minulých letech vládly?

Myslím, že my reprezentujeme úplně jinou politiku a právě proto, že mají Pražané špatnou zkušenost s ODS a sociální demokracií, mohli bychom uspět. Bohužel tyhle dvě strany přivedly Prahu tam, kde je, a ani TOP 09 za ty dva roky, kdy to mohla ovlivnit, ji nedostala z toho marasmu ven. Ale věřím, že se dá najít model, jak kompetentní, schopní, slušní politici mohou řídit město, aniž by se kradlo, aniž by se rozhodovalo špatně, aniž by se zbytečně utrácelo, aniž by se dělala rozhodnutí nekoncepčně. To je mnohdy to nejhorší, protože například chybné prodlužování metra A stojí Prahu teď v tomto okamžiku dvě desítky miliard z dotace Evropské unie, kdežto na metro D, které se mělo podle strategického plánu dělat dříve, peníze chybějí. Současně prodloužení metra A nevyřešilo ani problémy, které jsou na terminálu Dlouhá míle, kde je velký problém s přijíždějícími od Slaného, Kladna, z celého toho regionu a není tam návazná hromadná doprava. A přitom ty peníze už nemáme, jsou utracené. Blanka se neměla spouštět, dokud nebylo jasné, jak bude celá financována. Ta rozhodnutí nekoncepční, chybná nebo vadná z pohledu úmyslného ošizení pokladny, jako je Opencard nebo jako byla Pražská olympijská, kde se prostě peníze cíleně někam ztrácely, cíleně byly někam vyváděny, to všechno by mělo skončit.

Neděsí vás, že pokud uspějete, zdědíte tyhle obrovské kostlivce, jako je Opencard, tunel Blanka, nedodělaný Pražský okruh?

Bohužel. Byli bychom takoví rizikoví manažeři, kteří chodí do podniků, které jsou v krizi, a za nějakou dobu, v tomto případě čtyř let, je mají vyvést z nejhorší krize a mají zavést standardní mechanismy fungování. Zbavit se toho, co nefunguje, a zahájit očistnou cestu vzhůru k prosperitě. Ano, krizový manažer je to správné slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…