Jan Sokol pro PL: Teroristické útoky jsme tu už dávno měli, jenže je spáchali Češi, takže se to ideologům nehodí

05.01.2017 4:40

ROZHOVOR Křesťanství i islám jsou náboženství, ale bojovat mohou jenom ozbrojenci. Někteří z nich se na svůj islám odvolávají, velká většina souvěrců je ale považuje za šílence a zločince. To říká profesor Jan Sokol. Evropská unie, jak v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také uvádí, zatím pobrexitovou situaci zvládá dobře hlavně díky Angele Merkelové.

Jan Sokol pro PL: Teroristické útoky jsme tu už dávno měli, jenže je spáchali Češi, takže se to ideologům nehodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sokol

Teroristické útoky se začaly přibližovat k českým hranicím. Na co se je v tomto ohledu letos třeba připravit?

To bychom měli hodně krátkou paměť. Teroristické útoky jsme tu už dávno měli - třeba v Uherském Brodě nebo v Jihlavě - jenže je spáchali Češi, takže se to ideologům nehodí do krámu. Vy, jako novináři, byste na ně ale zapomenout neměli, protože právě tohle se může stát kdykoli.

Nepřesouvá se blízkovýchodní napětí do evropského prostoru?

Od té doby, co se každý větší malér nebo masakr okamžitě vysílá po celém světě, se napětí samozřejmě šíří s nimi. Teroristé ale spoléhají na to, že se bude všude šířit také strach, a tuhle radost bychom jim rozhodně dělat neměli. Oni totiž dost dobře vědí, k čemu by jim ten strach byl dobrý. Aby nás oslabil a poškodil. Na to nesmíme naletět.

Do jaké míry je zavádějící zužovat blízkovýchodní konflikt a terorismus v Evropě a USA na neustálý boj mezi křesťanstvím a islámem?

Křesťanství i islám jsou náboženství, ale bojovat mohou jenom ozbrojenci. Někteří z nich se na svůj islám odvolávají, velká většina souvěrců je ale považuje za šílence a zločince. Pro nás je rozhodující, na kterou stranu se přidáme. Měli bychom si ale dát zatraceně pozor, abychom pár tisíc násilníků neztotožnili s miliardou mohamedánů, jak se občas hloupě děje.

Jak by měla EU zareagovat na Brexit a turbulentní situaci v Itálii, aby z událostí posledního roku vyšla silnější, než byla před tím?

Především klidně a s rozumem, jak to odpovídá té její lepší tradici. Bylo by zvlášť hloupé, kdyby se evropší politici teď chtěli Britům nějak „pomstít“, jak si představují ti, kdo EU vytýkají „slabost“. To je myšlení puberťáků, jenže tady nejde jen o nějakou tu facku, ale o osud půl miliardy Evropanů. Zatím to vedoucí evropští politici - hlavně díky paní Merkelové - zvládají dobře a není divu, že někteří ji za to nemohou ani vystát.

Myslíte si, že se s Donaldem Trumpem v čele začnou USA zbližovat s Ruskem?

O panu Trumpovi je těžké si něco myslet, protože on sám dává hlasitě najevo, že zítra si bude myslet něco jiného. Panu Putinovi se tím odvděčil za jeho podporu, jenže ten jako zkušený rozvědčík dobře ví, jakou mají Trumpovy výroky cenu.

Prezident Miloš Zeman je nazýván českým Trumpem. Jak hodnotíte uplynulé čtyři roky jeho prezidentování?

Miloš Zeman není primitiv, i když si na něho občas hraje. Tím si možná získává popularitu, ale pozici České republiky ve světě tím soustavně škodí. Barikády kolem Pražského hradu také něco vyjadřují.

Nestojíme na prahu nějakého nového uspořádání světa?

To je otázka pro prognostiky, a to ještě ty méně svědomité. Já mám jen dojem, že se tou bohatou částí světa pod pláštíkem „absolutní svobody“ přece jen šíří nezodpovědnost a nesvědomití pseudo-politici se nás snaží tiše přesvědčit, že „anything goes“. Ve starých Athénách tomu říkali hybris, česky pýcha, a už věděli, co po ní následuje.

Z čeho máte do budoucna největší strach?

Z veřejného lhaní, za něž se někeří politici přestali stydět, a ze soukromé lidské zbabělosti. „Nebát se a nekrást“ - kdo to jenom říkal?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…