Jandák: Komunisty jsme odřízli od politické zodpovědnosti. A tak jsou čistí jako lílie

13.10.2012 20:40

ROZHOVOR V restauraci Lidového domu Hybernia seděl i princ, i když bývalý a ještě jen filmový. Jinak poslanec Vítězslav Jandák. Ostatně prohlásil, že si jde popovídat s jediným objektivním médiem, tedy s ParlamentnímiListy.cz, ale dodal, že se toho dost bojí. No a stálo to za to. Bobošíková je například pro něj nejkrásnější baba mezi prezidentskými kandidáty.

Jandák: Komunisty jsme odřízli od politické zodpovědnosti. A tak jsou čistí jako lílie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Vyhrává KSČM. Není to problém vaší sociální demokracie?

Nemyslím si. Komunisté mohou poděkovat vládní koalici. Když to dělala takhle blbě, tak samozřejmě nahnala hlasy komunistům. My je dvacet let všichni odřízli od politické zodpovědnosti. Oni jsou tedy čistí jako lílie a lidi dnes chtějí čisté lidi v politice. Komunisti se chtě nechtě čistými stali. Uvidíme. Víte, Francois Mitterand, to kdysi vyřešil ve Francii skvěle. Tam se komunistická levice začala tlačit na jeho stranu. A on dal do vlády komunistický ministry. No a vidíte, dnes už komunistická strana je ve Francii dost slabá. A my jsme tady byli zatvrzelí a dnes tato vláda, pravicová, prohlásila, že komunisté jsou legální demokratickou stranou.

Hovoříte podobně jako kandidát na prezidenta Miloš Zeman. Budete ho volit?

Ne, počkejte, to je zvláštní. Oproti jiným sociálním demokratům si myslím, že je Zeman levicový kandidát. A sociální demokracie bude mít v druhém kole prezidentských voleb velký problém, koho volit. Podle mě, byť chci, aby vyhrál náš kandidát, tak rozstřel bude Zeman a Fischer. A koho doporučí sociální demokracie, aby volili?

No, to se ptám já?

To se ptám já, pane redaktore. Počkáme si, koho upřednostní naše vedení.

Konkrétně?

Bylo by zvláštní, nechci utíkat od otázky, ale musíme si počkat na první kolo. Může být překvapující. Dlouhý se tlačí zezadu, lidi budou chtít hezkou babu, takže Bobošíková. Vše je otevřené, takže je to v oblacích.

No, od otázky jste mi stejně utekl, ale vám se líbí Jana Bobošíková?

Líbí se mi Bobošíková, velice. A vždycky se mi zdála hezká. Před dnešními volbami, nikdo netušil, jak to dopadne. A dopadlo to celkem dobře, takže uvidíme, jak to celé bude. Nechme se překvapit.

No, a co třeba levicový Remek, i když nekandiduje?

To by byla dobrá volba. První astronaut a levicový kandidát prezidentem. Netuším, jak se vylíhl Jirka Dientesbier. Počítejte, mluvíte se mnou, s tím nejřadovějším členem sociální demokracie... Dost mě rozčiluje, že někteří kolegové těch funkcí mají hodně. Nebo jsem blbý a funkci mám jen jednu. Jsem posranec, tedy poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…