Je mu 21 a kandiduje za ODS do europarlamentu: Inspirovala mě kniha Petra Fialy. Nabídneme více, než blábolení populistů

09.04.2019 14:11

MLÁDÍ VPŘED Jedenadvacetiletý Štěpán Slovák kandiduje za Občanskou demokratickou stranu (ODS) v blížících se volbách do evropského parlamentu. „Obtížné neznamená nemožné,” hodnotí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Slovák své šance vzhledem k tomu, že startuje až z 12. místa kandidátky. „Věřím tomu, že se mohu stát hlasem Česka v europarlamentu,“ dodává student práv a právní externista pracující v poslanecké sněmovně v týmu poslance ODS Stanislava Blahy. Evropská unie je podle Slováka „přehnaně komplikovaná, do určité míry netransparentní a neschopná komunikovat s veřejností“. „Unie se musí naučit oslovit i širokou veřejnost,” vysvětluje a dodává, že EU přinesla spoustu pozitiv do života běžných lidí.

Je mu 21 a kandiduje za ODS do europarlamentu: Inspirovala mě kniha Petra Fialy. Nabídneme více, než blábolení populistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

V druhém dílu seriálu rozhovorů ParlamentníchListů.cz s mladými kandidáty politických stran do evropského parlamentu představujeme jedenadvacetiletého kandidáta Občanské demokratické strany (ODS), studenta práv Štěpána Slováka. 

Je vám 21. let a kandidujete do evropského parlamentu. Domníváte se, že disponujete dostatečnými životními zkušenostmi, abyste mohl v případě volebního úspěchu zastávat tuto pozici?

Nízký věk je překážkou, která se každým dnem zmenšuje. Pokud je ovšem skutečně mojí největší nevýhodou mládí, pak si myslím, že si jako kandidát nestojím špatně.

Mládí ale není v politice na škodu. Podívejme se třeba na nejmladšího kancléře v Evropě, Sebastiana Kurze, jak je ve své politice úspěšný a mezi lidmi oblíbený. Reformní strana v Estonsku má nejnižší průměrný věk kandidátů v zemi a podařilo se jí vyhrát volby.

Štěpán Slovák kandiduje za ODS na europslance (Foto: Archiv Štěpána Slováka)

Do politiky nejdu sám. Europoslanci mají k dispozici tým, který jim při jejich práci radí. Určitě se chci ve své kariéře obklopovat lidmi s bohatšími životními zkušenostmi, jejichž názory si vždy rád poslechnu. Což je mimochodem další výhoda mládí, zvídavost, touha k učení se a otevřenost novým názorům a poznatkům. Zkuste dlouholetého zasloužilého politika přesvědčit o tom, že se v některém ze svých postojů mýlí. Přeju vám hodně štěstí, budete ho potřebovat!

Co vás do politiky vlastně přivedlo?

Důvodů, proč kandiduji, mám celou řadu. V podstatě jde o kombinaci mých vlastních motivů, jako občana a člověka, který chce pro své město a zemi to nejlepší až po ty vnitrostranické. Chci zastupovat v Evropě národní zájmy svých voličů a své země, ať už jde o ochranu kultury, tradic či naší krásné přírody. Nejsilnějším osobním motivem je ambice nabídnout alternativu pro své „obdobníky“, tedy lidi, kteří se nachází v obdobné životní situaci, jako jsem já. Ať už věkem, vzděláním, bydlištěm, koníčky či budoucími plány.

Kandidujete až z 12. pozice. Dostat se do europarlamentu pro vás tak bude poměrně obtížné. I tak se vás nicméně zeptám. Nezkomplikoval by vám případný úspěch ve volbách vysokoškolská studia?

Obtížné neznamená nemožné. Věřím tomu, že se mohu stát hlasem Česka v europarlamentu. Takovým, který bude konečně slyšet. Studuji práva na Univerzitě Karlově v Praze a nehledě na výsledek voleb hodlám studium dokončit. V případě zvolení ovšem slibuji lidem, že svůj mandát budu vždy vykonávat zodpovědně. Zastupovat zájmy lidí je pro mě nejdůležitější. Pokud má člověk dostatečné odhodlání, silnou motivaci, dobrý časový management a trochu flexibilní rozvrh přednášek, dá se stihnout oboje.

Čemu byste se v případě úspěchu v evropském parlamentu chtěl věnovat?

Nejsou hlavní, nebo vedlejší témata. Pokud mi voliči dají možnost hájit jejich zájmy v Evropské unii, budu se svým týmem bojovat především za to, aby nás a naši svobodu neohrožovaly legislativní zbytečnosti. A to jak v podnikání tak také ve veřejném životě. Myslím si ovšem, že dobrý politik umí, ostatně k tomu má možnosti využívat opravdu bohatého administrativního aparátu, zvednout jakékoliv téma.

ODS se v poslední době na české politické scéně netěší zrovna silnému postavení (když pominu její výrazný úspěch v Praze v posledních komunálních volbách). Co vás jako mladého člověka přivedlo zrovna do této strany?

Podle mě se ale ODS silnému postavení těší. Je v tomto okamžiku druhá nejsilnější a zároveň nejsilnější opoziční strana v celé zemi. Do ODS jsem vstoupil především kvůli hodnotám, které strana reprezentuje. Víra v jednotlivce, podpora svobodného podnikání spojená s nízkými daněmi a minimální šikanou ze strany státu. Zdravá míra realismu a úcta k tradicím.

Hovoří se o jakési proměně, kterou ODS pod vedením současného předsedy Fialy prodělala. Jak ji vidíte vy?

Petra Fialy si  vážím jako člověka, akademika i politika. Jeho kniha Rozum a odvaha mě hodně inspirovala. On je bez nejmenších pochyb jeden z hlavních „restartérů ODS“. Každodenní systematickou, strategickou a trpělivou politickou prací se mu podařilo z politického fackovacího panáka udělat opět nejsilnější pravicovou stranu v zemi. Dokázali jsme se zbavit tíživé minulosti, očistit stranu od podivných osobností a korupce a znovu jsme si zasloužili důvěru lidí.

Strana se nedávno zbavila svého „problematického“ člena Václava Klause ml. Důvodem byly výroky, kterých se dopustil na půdě Poslanecké sněmovny. Co na to říkáte?

Rozhodnutí vyloučit Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu i strany respektuji. Výkonná rada rozhodla jednomyslně. I svoboda slova má své hranice, ta byla podle předsedy Petra Fialy překročena. Pro mě je hodnota svobody slova zásadní. Některá Klausova vyjádření jsou krajně nevhodná, rovněž podpora kandidáta jiné strany je pro mě neakceptovatelná. Václav Klaus mladší ale byl mezi voliči ODS populární a s jeho názory na svobodu jednotlivce a na omezení role státu souhlasím. Upřímně mě mrzí, že se situace kolem něj tolik vyhrotila a došlo k jeho vyloučení. A přeji mu v jeho dalším působení v politice i v životě vše dobré.

Objevuje se názor, že vyhozením Klause juniora, přichází ODS o výraznou tvář. Jaký je váš názor, není to škoda?

Výraznou tváří Václav Klaus mladší zcela nepochybně je. Ale k tomuto jsem myslím již řekl dost.

Zpět k Evropské unii. Jste spokojen s její současnou podobou, nebo by podle vás zasloužila reformu?

Evropská unie není dokonalá, a kdo tvrdí opak nevidí si na špičku nosu. Přesto je ale pro nás výhodnější zůstat u jednacího stolu a snažit se svým hlasem protlačit změnu zevnitř, než trpělivě šoupat nohama v předsálí jednací místnosti a pak jen se sklopeným ohonem přijmout opatření, která byla u jednacího stolu bez naší přítomnosti přijata.  

EU je určitě přehnaně komplikovaná, do určité míry netransparentní a neschopná komunikovat s veřejností. Unie se musí naučit oslovit i širokou veřejnost a ne pouze hrstku akademických elit, které sedí ve svých slonovinových věžích odtržení od reality.  Evropská unie přinesla spoustu pozitiv do našeho života a přitom když se zeptáte lidí na ulici, co si při zmínce o EU vybaví, odpoví vám většinou, něco o směrnicích a regulacích. A čí je to chyba? No v prvé řadě samozřejmě naše coby politiků a ve druhé řadě pak EU, která nedokáže své úspěchy, vize a cíle komunikovat jasně. Pro další úspěšné fungování EU je potřeba, aby se více otevřela lidem. A já, pokud budu zvolený, bych jí v tom chtěl pomoci.

Zdá se, že skeptický pohled na Evropskou unii v Česku v posledních letech posílil. Stačí se podívat na to, jak výrazně v posledních sněmovních volbách dopadla tzv. Antisystémová strana SPD a naopak, jak dopadli tradiční strany. Co je podle vás příčinou onoho negativního pohledu na Evropskou unii?

Já si nemyslím, že kritika EU je hlavním důvodem nárůstu podpory protestních stran jako je SPD. Myslím, že tím lidé po celé Evropě vysílají politikům jasný vzkaz, jsou nespokojeni s jejich prací a přejí si změnu. Nesouhlasím s přístupem některých politiků, kteří si stěžují a říkají, že je to chyba hloupých voličů, kteří se musí dovzdělat, aby pochopili „kvalitu jejich strany“. Za špatnou vizitku u voličů si můžeme jen my sami. A je na nás jak se postavíme k rukavici, kterou nám tradičním politikům Češi podporou SPD hodili. Klíčem je pochopit příčiny téhle nespokojenosti. Musíme s lidmi mluvit. Jakmile pochopíme příčiny nespokojenosti, můžeme lidem nabídnout adekvátní odpověď. A já jsem přesvědčený, že bude kvalitnější, než bezobsažné blábolení populistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…