Je tu čurbes a strašně se krade, nadává šéf lidovců

22.02.2012 8:47

ROZHOVOR Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek obecně podporuje přímou volbu prezidenta, ale současná úprava je podle něho špatná. Současné vládě by dal za její výkony čtyřku. Odmítá zmrazování důchodů a škrty v sociální oblasti a míní, že by stát neměl šetřit na lidech, ale sám na sobě a měl zabránit rozkrádání státních peněz. Pak bude dostatek prostředků na potřebné věci.

Je tu čurbes a strašně se krade, nadává šéf lidovců
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Jak to bylo přesně s postojem KDU-ČSL k přímé volbě?

Nejvyšší orgán KDU-ČSL mezi sjezdy, Celostátní konference, přímou volbu podpořil. Naši senátoři pro přímou volbu prezidenta přesto nehlasovali, ačkoli jsou mezi nimi významní příznivci přímé volby, jako je Stanislav Juránek či Jiří Čunek. Ale oni hlasovali proti, neboť zákon v té formě, ve které byl předložen ve spěchu, obsahuje spoustu hrubých chyb, které mohou po volbě ve svém důsledku přinést velmi nepříjemné situace. Přímou volbu jsme podporovali dlouhodobě již před 10 lety. Nicméně tento konkrétní zákon byl ušit horkou jehlou a nejvíc nás mrzí, že i s těmi chybami, na které jsme upozorňovali. Přijalo se to i s chybami, které se ještě daly opravit.

Co říkáte námitkám řady ústavních právníků, že přímá volba u nás nemá tradici a je to nesystémový krok, neboť v parlamentní demokracii je hlavním exekutivním orgánem vláda, nikoli prezident, a prezident bývá volen přímo v prezidentských či poloprezidentských republikách? Navíc prezidentovi s přímým mandátem od občanů se dle nové úpravy pravomoci do jisté míry zmenšují.

Podívejme se do okolních států, v Rakousku, Slovensku či Polsku se také volí přímo, ačkoli to nejsou prezidentské systémy a prezident zde má také spíše jakousi reprezentativní roli než silně výkonnou. Naopak omezení pravomocí nemusí být vůbec na škodu. Prezident by měl být především sjednocujícím prvkem a stabilizujícím faktorem.

Takže se neobáváte toho, před čím varoval Petr Pithart, že lidé si přímo někoho zvolí a budou zklamáni, neboť prezident s nízkými pravomocemi nebude schopen naplnit jejich očekávání?

Stát se to může. Záleží, koho si nakonec zvolíme. Přímá volba může přinést i populistu či celebritu, která nenaplní naše přání. To rizikem přímé volby je. Hlavním důvodem, proč lidé přímou volbu chtějí, je, že byli zklamáni z poslední, ještě nepřímé, prezidentské volby, což je argument poněkud chabý, nicméně reálný. Proto nás mrzí, že nebyly akceptovány podmínky, které jsme žádali: od odvolání až po některé kompetence. Může se stát, že bude zvolen někdo, z koho lidé nebudou pouze zklamáni, ale zděšeni, a ten bude neodvolatelný. Toho bude moci v nadsázce zastřelit jenom ochranka. Jinak se ho nebude možné zbavit. To je velké riziko, a proto jsme pro současnou podobu nehlasovali.

Objevila se zpráva, že ministr financí Miroslav Kalousek kvůli úsporám státního rozpočtu zvažuje zmrazení starobních důchodů, tedy zastavení jejich valorizace. Tuto zprávu víceméně nepotvrdil, ani nevyvrátil. Co byste tomu říkal, kdyby k tomu skutečně došlo?

Podle mě ministr financí vypustil balónek a bude čekat, co se bude dít. Nejspíš ho jeho vlastní straníci přesvědčí, jak jsme toho byli svědky třeba u daně z vína, že se to neudělá, a on bude hrdina pro neoliberály, že se snažil, a zároveň strana bude hrdinská pro občany, neboť její poslanci tomu zabránili. Já bych počkal, jak to dopadne.

Zmrazení důchodů považuji za nesportovní, protože stát by měl nejprve začít šetřit sám u sebe, nikoli na občanech. Přes všechny velké řeči o štíhlém státu a racionalizaci státní správy v podstatě k ničemu nedošlo. Jediné, k čemu došlo v rámci státní správy, je, že na úřadech práce musí jeho pracovníci podepisovat slib, že nic neřeknou médiím o tom, co se tam děje, jinak že je pak mohou hned vyhodit. To jsou věci prakticky překračující veškerý rámec a to by si snad nemohl dovolit ani soukromý zaměstnavatel.

Máme tady podniky, jako jsou ČEZ, Lesy ČR, Ředitelství silnic a dálnic, či oblast dopravy, zdravotnictví a podobně, kde se vesele utrácí. Stát, kdyby zde lépe hospodařil, kdyby stát přestal lesy plenit a řádně hospodařil, tak by byla spousta peněz na důchodovou reformu a ještě na to, aby se nemusely penze krátit. Pokud stát chce po lidech, aby si utahovaly opasky, měl by začít sám u sebe.

Kdybyste měl trojkoalici oznámkovat za dosavadní vládnutí jako ve škole, jak by dopadla?

Asi bych jí dal čtyřku. Reformy nelze odmítat, ale veškerou tíhu nesmí nést občané. Přitom utíkají miliardy a miliardy korun jenom tím, že státní zakázky jsou neustále vypisovány tam, kde nejsou potřeba, jsou předražovány a přes veškeré sliby je stát pořád molochem, který živí sám sebe. Ze státních podniků do politických stran i organizovaného zločinu utíkají miliardy. Nejzákladnější reformou by mělo být, aby se udělal pořádek. Je tu hrozný nepořádek, hrozný čurbes. Nejsou dána jasná pravidla. Pak se řekne, že nelze nic s rozpočtem dělat. Jenom kdyby se kradlo o polovinu či jenom o třetinu méně, tak by k takovým škrtům docházet nemuselo. To, že se krade ve státních a polostátních podnicích, je evidentní. Pravicová vláda by měla šetřit na státu, zeštíhlit ho. Co je průhledné, co je štíhle a co je jasně rozklíčovatelné, tam se hůře krade. Toto by měla dělat pravicová vláda, nikoli škrtat sociální výdaje či výdaje, které jsou důležité, jako je školství nebo věda.

KDU-ČSL se dlouhodobě ve volebních průzkumech objevuje kolem pěti procent. Je to ještě daleko, ale už víte, s kým by mohla jít strana případně do vládní koalice?

Byli by to ti partneři, kteří by respektovali námi dopředu definované priority, které musí být splněny v programovém prohlášení vlády. To je podmínka, abychom v té koalici mohli být. Pokud by byť jedna z těch zásad nebyla splněna, tak nebudeme v koalici s nikým. Bude záležet na průniku programu. Je evidentní, že se určitě neprotneme s komunisty a určitě se neprotneme ještě s nějakými parlamentními stranami, které by se tam nedejbože dostaly.

A když se podíváte na programové směřování stran v současnosti, viděl byste už teď nějaké průniky?

Zatím asi s žádnou, takže budeme muset vyjednávat. (smích)

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…