Jeden z šéfů ODS na Ústecku odpovídá: Zazní i jména Romana Housky, Patrika Oulického...

12.07.2014 11:13

ROZHOVOR Přál bych si, aby Ústí nad Labem představovalo pro obyvatele tu pravou adresu a místo pro život, míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz občanský demokrat Libor Turek.

Jeden z šéfů ODS na Ústecku odpovídá: Zazní i jména Romana Housky, Patrika Oulického...
Foto: archiv
Popisek: Libor Turek, ODS Ústí nad Labem

Před dvěma týdny jste oznámili kandidátku do komunálních voleb, takže vše je v plném proudu?

Příprava na volby probíhá v určitých logických postupných krocích na ose: řádně zvolení kandidáti do komunálních voleb - systematická práce volebního štábu, který má modulární složení - volební rozpočet - volební program. Připravujeme se velmi intenzivně. Domnívám se, že oproti předchozím volebním cyklům jsme začali s určitým časovým předstihem. Na tvorbě volebního programu se podílejí všichni kandidáti, což je základním předpokladem jeho konkrétnosti, srozumitelnosti a akceptace. Je třeba vyřešit také velké množství technikálií, které plynou z empirie. Naší výhodou jsou velice kvalitní kandidáti, a to nemyslím samozřejmě a priori sebe, kteří tvoří tým. Volební rozpočet lze nejen vzhledem k omezeným zdrojům charakterizovat pomocí základních kategorií - efektivnost, hospodárnost, účelnost.

Na moment k Ústecku. Loni v březnu vystoupil z ODS Patrik Oulický, jak jste na jeho odchod reagoval?

Pokud se někdo rozhodne vstoupit do ODS, nebo pokud se někdo rozhodne vystoupit z ODS, je to striktně na jeho úvaze, je to jeho rozhodnutím a jeho věcí. Já to nikdy nijak nekomentuji. Jsem předsedou největšího místního sdružení v Ústí a vítám, že cyklus nových vstupů a výstupů vede k tomu, že členská základna není statická, ale vyvíjí se a mění se. Pouze to, co je dokonalé, nepotřebuje změny.

Vloni v listopadu byl zavražděn Roman Houska (ČSSD), stále není jasné, kdo za jeho smrt může, co myslíte vy?

O tom vím z tisku, je úkolem policie, aby vše prošetřila a objasnila.

Co říkáte na Hnutí Ústečané, které sdružuje mimo jiné členy Unie bezpečnostních sborů, na hnutí Čisté Ústí v čele se Zdeňkem Rybářem a  jak se díváte na svého konkurenta ANO? Myslíte si, že volby v Ústí může vyhrát?

Jsem přesvědčen o tom, že naším hlavním úkolem je soustředit se především a zejména na sebe. Já osobně tyto subjekty a jejich případné šance nijak významně neanalyzuji. Podstatné bude to, jaký volební program předloží a kdo ho předloží. V komunálních volbách záleží více na kvalitách a osobnostech jednotlivých kandidátů a na konkrétním programu, který reflektuje znalost místní problematiky.

Na kolik procent si věříte?

V tomto případě číselný údaj v podstatě nic neřekne, chceme uspět co nejlépe, chceme vyhrát. Bude to však obtížné.

Co říkáte na současného primátora Víta Mandíka a zbylé vedení města?

Blíží se komunální volby, které jsou vždy rozhodujícím kritériem hodnocení vedení města. Voliči svým hlasem ve volbách rozhodnou, a tím nejlépe zhodnotí, následky ať si pak každý přičte sám. Já jako volič mohu říci, že žádnou ze stran stávající koalice volit nebudu.

Jakým programem tedy chcete oslovit voliče?

Jak již bylo řečeno, na přípravě volebního programu intenzivně pracujeme, jeho gró je již téměř hotové. Jde však o iterační proces. Volební program by se měl zabývat zlepšeními  v jednotlivých oblastech, ze kterých se skládá běžný každodenní život obyvatel našeho města. Představíme ho ve správný čas (možná po částech) a určitě bude reflektovat některé prvky uvedené níže. Podle mého názoru nelze očekávat žádné radikální inovace. Přál bych si, aby Ústí nad Labem představovalo pro obyvatele tu pravou adresu a místo pro život. Naší výhodou je to, že se můžeme opírat o výsledky práce, zkušenosti a místní znalost našich starostů, zastupitelek a zastupitelů. Můžeme být konzistentní.    

Jaké problémy Ústí trápí?

Jsou to úplně „obyčejné“ věci jako nečistota a nepořádek, stav bezpečnosti v ulicích a veřejného pořádku, neutěšený stav vozovek a některých chodníků, ztížená možnost parkování (zejména na sídlištích), nedostatečné kulturní a sportovní vyžití a další.

Je nějaká strana, se kterou si dovedete představit povolební koalici?

To nezáleží pouze na mně a mínění spolustraníků, ale zejména na voličích. Já sám za sebe spíše odpovím, s kým si nedovedu představit povolební koalici - s komunisty. Z hlediska různých systémových povolebních úvah lze toto považovat za konstantu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…