Jen koukají, co to děláme. Části světa, na kterých záleží: Exdiplomat a vzácné info

05.07.2022 18:26 | Rozhovor

POLOČAS ROKU HRŮZY Zatímco Evropa uvaluje sankce na Rusko a politici ujišťují, že příští zimu zvládnou, ostatní části světa na ni nevěřícně zírají a pracují tak, aby si jistotu do budoucna skutečně zajistily. Poslanec SPD, bývalý diplomat a znalec asijského světa Jiří Kobza hovoří o opatřeních v arabském světě, vysmáté Indii a velkých plánech klubu BRICS, které se s problémy Západu čím dál více blíží realitě.

Jen koukají, co to děláme. Části světa, na kterých záleží: Exdiplomat a vzácné info
Foto: archiv JK
Popisek: Jiří Kobza (SPD)

V poslední době zaznívají názory, že Evropa svým chováním vůči Rusku i kvůli závazkům na „klimatické“ úspory páchá dobrovolnou sebevraždu, zatímco jiné regiony toho využívají a obsazují ty poslední pozice, které starý kontinent vyklízí. Pojďme si povídat o regionu islámského světa, který díky své profesní minulosti diplomata znáte nejlépe. Jak tam se „připravují na budoucnost“?

Těmto zemím klimatická sebevražda nic neříká, ony potřebují přežít, a to si jejich vládci (na rozdíl od těch našich) dobře uvědomují.

Sankční režim proti Rusku a Íránu samozřejmě ovlivňuje i jejich ekonomiku, i když ne tak drtivě, jako tu naši. To samozřejmě uvolňuje dříve naše tradiční trhy ve prospěch konkurence, zejména Číny. Politicky celá oblast Blízkého východu prošla v poslední době řadou změn, tou nejzásadnější byl průlom ve znovuotevření diplomatických vztahů mezi Izraelem a arabskými státy. Jedná se zejména o Maroko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Tento průlom je nutno bezesporu připsat Donaldu Trumpovi.

Současný vývoj je samozřejmě ovlivněn děním na Ukrajině a celkovou neúrodou obilí a rýže ve světě. Na dovozu potravin jsou mnohé země Středního východu a severní Afriky závislé, a tak sledují s obavami situaci na trhu. K tomu připočtěme pečlivě udržované konflikty v Libyi a v Syrii, neklidný Irák, mocenské choutky Turecka vůči Řecku a Kypru – a máme zaděláno na hodně horkou polévku. Jak se dá připravit na světovou válku?

V posledních dvou letech v regionu docházelo k zásadním politickým změnám zejména díky navazování kontaktů mezi Izraelem a arabskými zeměmi. Zdálo se, že konfesní rozpory ustupují byznysu a regionálním politickým zájmům. Jak to v tomto směru vypadá v oblasti teď?

Když sečteme snahy radikálních muslimských hnutí (Hamás, Hezbolláh a další) udržet situaci napjatou, občasné vojenské pošťuchování se Izraele a Sýrie (nesmíme zapomenout na tureckou okupaci severní Sýrie ani na enklávu Daeš v oblasti Idlíbu, chráněnou USA), tak to opravdu nevypadá na celkové uklidnění oblasti. Tlak „Západu“ na Sýrii je stále stejný, veškerá rozvojová pomoc je vázána na „demokratické“ volby.

K tomu bych rád připomněl, že přímá volba hlavy státu, kterou byl zvolen Bašár Asad, je tou nejdemokratičtější formou voleb (musíme se ptát, proč je právě v ČR proti ní takový odpor u našich „tradičních“ stran) – i to, že v íránském parlamentu je zastoupeno více politických proudů, konzervativci, reformisté, nezávislí poslanci, zástupci náboženských menšin včetně jednoho poslance z ústavy reprezentující dvacetitisícovou íránskou židovskou diasporu. Podle mého úsudku je Bašár Asad jediným právoplatným vládcem Sýrie a také jedinou nadějí Syřanů na mír.

Ostatní arabské chalífáty a dědičné monarchie, se snaží ze současné zmatené situace v Evropě vytěžit pro sebe co nejvíc. Je pozoruhodné, že v těchto případech lidskoprávní aktivisté zalezli někam hodně hluboko a lidská práva v těchto zemích nekomentují, na rozdíl od těch v Syrii a Íránu. Je paradoxem, že tyto dvě země jsou ve svém důsledku daleko demokratičtější než okolní státy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…