Jestli nám budete diktovat... Známý režisér vystoupil k Zemanovi a Merkelové tak, že ho umělci možná přestanou zdravit

30.08.2016 12:55 | Zprávy

„On je prostě mistr bonmotů! V tom, co Merkelové řekl, má stoprocentní pravdu. Copak jedna země v Unii může diktovat všem ostatním?“ reaguje režisér, někdejší poslanec a bývalý předseda KSČM Jiří Svoboda v rozhovoru ParlamentníchListů.cz na to, jakým stylem prezident Miloš Zeman v minulém týdnu rozmlouval s německou kancléřkou Merkelovou. Prý jí do očí řekl, že když si někoho pozve domů, tak ho také potom neposílá na oběd k sousedům, což měla být narážka na to, že si Německo pozvalo migranty, ale teď je chce rozdělit do okolních zemí. Režisér mimo jiné prozradil i to, že si na Pražském hradě stoupl do fronty, kde ostraha prohlíží zavazadla...

Jestli nám budete diktovat... Známý režisér vystoupil k Zemanovi a Merkelové tak, že ho umělci možná přestanou zdravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Miloš Zeman v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 znovu zopakoval, že teprve v březnu 2017 oznámí, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. Pokud by se přece jen rozhodl kandidovat, nehodlá spouštět obří předvolební kampaň, protože je na voličích, aby zhodnotili, zda úřad posledních pět let vykonával dobře... Není v tomto Zeman až příliš sebevědomý? Anebo pokusme se přemýšlet obráceně – co hrozného by Zeman musel provést, aby ho lidi nevolili?

Osobně znám pana prezidenta už třicet let a řekl bych, že jsme spolu v přátelských vztazích. Samozřejmě, že jsem ho volil; a myslím si, že je neopominutelnou osobností ve veřejném životě zejména proto, že vyvažuje nejrůznější tendence, které sem vnášejí placené NGO (Non-Governmental Organization – pozn. red.) George Sorose podporované ze zahraničí, které jsou v podstatě agenturami cizích zpravodajských služeb. Zeman je jak v té zahraniční politice, tak i v té vnitřní politice podle mne nezastupitelný, a proto nevidím ani na to další prezidentské období za něj žádnou náhradu.

Rok a půl před druhou přímou prezidentskou volbou v Česku zvažuje kandidaturu například textař Michal Horáček, europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil či místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. V červnu oznámil kandidaturu podnikatel Igor Sládek, v červenci pak lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Václav Klaus ČTK k tomu letos v březnu řekl, že Zeman se podle jeho názoru bude o funkci ucházet znovu, a proto je bezpředmětné, aby kandidoval někdo další. Může Zemana vůbec někdo porazit?

Já sám nemám příliš rád pojem pražská kavárna, protože proč „kavárna“, kde se lidé normálně scházejí? Ale je pravda, že pražské kruhy některých intelektuálů vytvářejí klamný obraz o veřejném mínění v republice. Oni se totiž staví do pozice jakési elity, která chce určovat, co se v tom státě bude dít – ono to tak ale není! Pan Horáček je samozřejmě výborný textař a zároveň je i výborný obchodník, dokazuje to koneckonců jeho úspěch s Fortunou, ale myslím si, že se do politiky nikdy nepletl, a tak by se do ní neměl plést ani nyní. Já ho znám přes Petra Hapku a myslím si, že je to kandidát stejného kalibru jako onen lékař, jehož jste zmiňovala a který říká, že nasadí život, aby byl zvolen prezidentem. Mně se ale zdá, že je to u něj spíše na ošetření lékařem, než abych to bral od něj nějak vážně. Ale bezesporu se vynoří ještě někdo, koho budou média podporovat. Koneckonců si lze vzpomenout na situaci před lety, kdy proti Václavu Klausovi postavili amerického profesora Švejnara, což bylo kuriózní, protože on je občan cizího státu. Jak ale může kandidovat na úřad prezidenta České republiky občan cizího státu? To přece není možné v žádné jiné zemi, možná tak v Africe. Podobný úlet jsem zaznamenal i u pana Dienstbiera. Miloš Zeman navíc celé své volební období objíždí kraje, takže jsou jeho názory veřejnosti dostatečně známé. Nějaké volební kampaně by se ale přece jen měl zúčastnit, aby se lidé dozvěděli, proč právě on je tím správným kandidátem a že je i nezbytnou postavou v tom současném politickém spektru, v němž si lidé navíc myslí, že jsou občané státu, kterému velí paní Merkelová. Když tak přemýšlím, tak nesmím zapomenout ani na ministra Babiše, který je momentálně také v postavení, které mu jistě přinese nějaký ten volební benefit na rozdíl od nevýrazného Bohuslava Sobotky, jenž zřejmě kalkuluje s tím, že po skončení premiérského úřadu jej vezmou někde v unijních strukturách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…