Jestli nám budete diktovat... Známý režisér vystoupil k Zemanovi a Merkelové tak, že ho umělci možná přestanou zdravit

30.08.2016 12:55

„On je prostě mistr bonmotů! V tom, co Merkelové řekl, má stoprocentní pravdu. Copak jedna země v Unii může diktovat všem ostatním?“ reaguje režisér, někdejší poslanec a bývalý předseda KSČM Jiří Svoboda v rozhovoru ParlamentníchListů.cz na to, jakým stylem prezident Miloš Zeman v minulém týdnu rozmlouval s německou kancléřkou Merkelovou. Prý jí do očí řekl, že když si někoho pozve domů, tak ho také potom neposílá na oběd k sousedům, což měla být narážka na to, že si Německo pozvalo migranty, ale teď je chce rozdělit do okolních zemí. Režisér mimo jiné prozradil i to, že si na Pražském hradě stoupl do fronty, kde ostraha prohlíží zavazadla...

Jestli nám budete diktovat... Známý režisér vystoupil k Zemanovi a Merkelové tak, že ho umělci možná přestanou zdravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Miloš Zeman v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 znovu zopakoval, že teprve v březnu 2017 oznámí, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. Pokud by se přece jen rozhodl kandidovat, nehodlá spouštět obří předvolební kampaň, protože je na voličích, aby zhodnotili, zda úřad posledních pět let vykonával dobře... Není v tomto Zeman až příliš sebevědomý? Anebo pokusme se přemýšlet obráceně – co hrozného by Zeman musel provést, aby ho lidi nevolili?

Osobně znám pana prezidenta už třicet let a řekl bych, že jsme spolu v přátelských vztazích. Samozřejmě, že jsem ho volil; a myslím si, že je neopominutelnou osobností ve veřejném životě zejména proto, že vyvažuje nejrůznější tendence, které sem vnášejí placené NGO (Non-Governmental Organization – pozn. red.) George Sorose podporované ze zahraničí, které jsou v podstatě agenturami cizích zpravodajských služeb. Zeman je jak v té zahraniční politice, tak i v té vnitřní politice podle mne nezastupitelný, a proto nevidím ani na to další prezidentské období za něj žádnou náhradu.

Anketa

Který slovenský premiér byl dosud nejlepší?

3%
94%
hlasovalo: 3397 lidí

Rok a půl před druhou přímou prezidentskou volbou v Česku zvažuje kandidaturu například textař Michal Horáček, europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil či místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. V červnu oznámil kandidaturu podnikatel Igor Sládek, v červenci pak lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Václav Klaus ČTK k tomu letos v březnu řekl, že Zeman se podle jeho názoru bude o funkci ucházet znovu, a proto je bezpředmětné, aby kandidoval někdo další. Může Zemana vůbec někdo porazit?

Já sám nemám příliš rád pojem pražská kavárna, protože proč „kavárna“, kde se lidé normálně scházejí? Ale je pravda, že pražské kruhy některých intelektuálů vytvářejí klamný obraz o veřejném mínění v republice. Oni se totiž staví do pozice jakési elity, která chce určovat, co se v tom státě bude dít – ono to tak ale není! Pan Horáček je samozřejmě výborný textař a zároveň je i výborný obchodník, dokazuje to koneckonců jeho úspěch s Fortunou, ale myslím si, že se do politiky nikdy nepletl, a tak by se do ní neměl plést ani nyní. Já ho znám přes Petra Hapku a myslím si, že je to kandidát stejného kalibru jako onen lékař, jehož jste zmiňovala a který říká, že nasadí život, aby byl zvolen prezidentem. Mně se ale zdá, že je to u něj spíše na ošetření lékařem, než abych to bral od něj nějak vážně. Ale bezesporu se vynoří ještě někdo, koho budou média podporovat. Koneckonců si lze vzpomenout na situaci před lety, kdy proti Václavu Klausovi postavili amerického profesora Švejnara, což bylo kuriózní, protože on je občan cizího státu. Jak ale může kandidovat na úřad prezidenta České republiky občan cizího státu? To přece není možné v žádné jiné zemi, možná tak v Africe. Podobný úlet jsem zaznamenal i u pana Dienstbiera. Miloš Zeman navíc celé své volební období objíždí kraje, takže jsou jeho názory veřejnosti dostatečně známé. Nějaké volební kampaně by se ale přece jen měl zúčastnit, aby se lidé dozvěděli, proč právě on je tím správným kandidátem a že je i nezbytnou postavou v tom současném politickém spektru, v němž si lidé navíc myslí, že jsou občané státu, kterému velí paní Merkelová. Když tak přemýšlím, tak nesmím zapomenout ani na ministra Babiše, který je momentálně také v postavení, které mu jistě přinese nějaký ten volební benefit na rozdíl od nevýrazného Bohuslava Sobotky, jenž zřejmě kalkuluje s tím, že po skončení premiérského úřadu jej vezmou někde v unijních strukturách.

K setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prezident Zeman v Pressklubu prozradil, že se s touto dámou setkává relativně často. Když ji viděl ve čtvrtek v Praze, tak ale prý s ní hovořil na rovinu a řekl, že když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům. Může tento jeho postoj nějakým způsobem sjednotit ty lidi, kteří jinak o Zemanovi tvrdí, že „chlastá“ a že je to buran? Je vám tento Zemanův výrok sympatický?

On je prostě mistr bonmotů! Ovšem v tom, co Merkelové řekl, má stoprocentní pravdu. Když se taková věc s migranty vymýšlí někde jinde a pak se vymyká z ruky, tak přece potom nemohou přesouvat svou zodpovědnost na další země! Copak jedna země v Unii může diktovat všem ostatním, jak se to má odbývat? V této souvislosti bych rád připomněl prozíravost pana prezidenta Klause, který odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu, jež měla vyloučit to, že se hlasuje konsensem. I proto se začíná v EU hlasovat většinami. Přitom páni ministři spolu s premiérem si vždy kasají rukávy, co v tom Bruselu všechno řeknou, ale nakonec přijedou s tím, že je přehlasovali. To mi ale vždy připomíná situaci velvyslance a pozdějšího ministra zahraničí Chvalkovského, jenž také čekal na to, jak dopadne mnichovská domluva. Právě z těchto podobných důvodů jsou pro politickou scénu budoucnosti zcela nepostradatelní jak Miloš Zeman, tak i do jisté míry vicepremiér Andrej Babiš.

Může Zeman svým jednoznačným postojem vůči Merkelové upevnit svou pozici oproti premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který ve věci migrantů pouze lavíruje? Proč vlastně Sobotka téma migrantů nezvedne ze země stejně ostře jako kupříkladu slovenský premiér Fico anebo jako maďarský premiér Orbán? Máte pro to nějaké vysvětlení?

Jedno vysvětlení je, že je jako osobnost bezvýrazný. On umí jen hovořit obecně, v obecných frázích, ale že by to byl politik, který staví jasná stanoviska a má nějaké jasné priority, tak takový on, myslím, není. Je zvláštní, že sociální demokracie nevygenerovala nikoho, kdo by ho mohl nahradit a kdo by jasněji profiloval vládu i stranu. Musíme si ale uvědomit, že on od dětských let vlastně nezažil nic jiného nežli Poslaneckou sněmovnu a potom vládu. On se v reálném životě mezi lidmi nikdy nepohyboval, takže je vlastně uzavřený v takovém tom akváriu. Další věcí je to, že má momentálně potíže s OKD a s tím, jak se k tomuto problému stavěl jako ministr financí ve vládě Stanislava Grosse, kdy pan Bakala, jenž dostal OKD za čtyři miliardy, nyní odchází z Čech. Zřejmě se mimo jiné obává i trestního stíhání. Reforma policie podle mého soudu mimo jiné sleduje i cíl, aby právě v této kauze nebylo zahájeno žádné trestní stíhání, jež by samozřejmě odhalilo komplot, který prodej OKD provázelo.

Kancléřce Angele Merkelové se podle německých médií nepodařilo při čtvrteční návštěvě Prahy získat české politiky na svou stranu v migrační krizi. List Schwäbische Zeitung ovšem v návaznosti na to nyní připomněl, že by také státy, které nechtějí migranty podle kvót přijmout, mohly přijít o evropské dotace... Není to ale tak dávno, kdy se o této věci diskutovalo i v rámci EU, přesněji o nich hovořil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Nejsou ovšem takové myšlenky až příliš nebezpečné?

Ano, ale tato věc se netýká jen Česka, týká se to stejnou měrou i Maďarska, jemuž také vyhrožují. Pokud chtějí země, jako je zejména Německo, diktovat, pak je otázkou, zda není na čase uspořádat v ČR podobné referendum, jaké uspořádali Britové, a EU opustit. Podle mne je na čase paní Merkelové důrazně sdělit, že zde taková možnost je. Nejsem si jist, zda naši občané za podmínek až takového opět jakoby německého protektorátu by nakonec nevolili odchod z Unie jen proto, abychom neplatili žádné pokuty.

Miloš Zeman v Pressklubu navíc konstatoval, že plně podporuje stanovisko Visegrádské skupiny (V4). „Nezapomeňte, že komisař Oettinger navrhoval, aby dávky pro uprchlíky byly jednotné ve všech zemích; což by znamenalo, že v některých zemích budou tyto dávky vyšší než minimální mzda,“ řekl při této příležitosti prezident. Připomněl také, že Angela Merkelová pozvala do Německa Syřany, jenže to dopadlo tak, že se každý označoval za Syřana... Lze se Zemanem souhlasit? Anebo se otážu jinak: Představuje podle vás V4 dostatečnou sílu v rámci EU? Jste spokojen s tím, jakou politiku V4 razí?

Rozhodně si myslím, že představuje velkou sílu Polsko. Pokud by zaujímalo tutéž politiku, tak by bylo velkou podporou pro skupinu V4. Nesmíme zapomenout na to, že Polsko je veliké a má strategický význam. Ostatně kdysi napsal Zbigniew Brzezinski, že kvůli Česku a kvůli srpnu roku 1968 vůbec nepřipadalo v úvahu, že by zasáhli... Podobně významnou úlohu hraje ve V4 i Maďarsko, neboť Viktor Orbán je politik velkého formátu, který se neobává toho, že by jednal v zájmu nadnárodních elit a nejednal v zájmu svých občanů. Právě jsem dočetl knihu George Friedmana o rozpadající se Evropě. Friedman je kromě jiného šéfem přední americké soukromé konzultační zpravodajské agentury a z této pozice předpovídá rozpad EU a také k tomu dodává i důvody, které jsou zčásti ekonomické a zčásti geopolitické. Proto je dobré, když s příbuznými zeměmi udržujeme kontakt a ladíme s nimi i společný postup. Ono se sice říká, že EU je „obecně prospěšná“, ale musíme si k tomu také uvědomit, že Německo padesát procent svého HDP vyváží, takže ono má v ostatních zemích Unie svá odbytiště a ztráta těchto odbytišť by tak mohla být pro Německo hospodářsky fatální. O tom se ale v naších médiích moc nepíše.

Ministr vnitra Milan Chovanec v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že nás čeká na jaře další imigrační vlna. Chovanec v této souvislosti připomněl, že pokud selže dohoda EU s Tureckem, bude to pohroma a v souvislosti s migrací se vyslovil pro vznik evropské armády, kterou podporuje i premiér Bohuslav Sobotka. „Nemůžeme spoléhat na NATO a na Spojené státy, musíme být sami bojeschopní,“ prohlásil. Myslíte si, že by takováto společná armáda něco vyřešila?

Musím zcela otevřeně říci, že jsem pacifista a bytostně nesnáším zelené mozky, protože když někoho cvičíte na zabíjení, tak je pak logické, že ti lidé chtějí své zbraně i použít. Já jsem režisér a také se chci ve svém oboru nějak uplatnit; a je mi jasné, že dokud jsou vojáci jen v kasárnách a pouze cvičí, tak pak si ani nemohou svá prsa olepit řády a stužkami. Takže já pro žádnou armádu, byť unijní, společnou, nejsem a ani pro nějaké společné armádní cvičení. Pan Chovanec by spíše měl vysvětlit, jak je to s jeho domem v Plzni a také jak se to událo s prodejcem jaguárů pro policii. Tedy zda toto nemůže být považováno za konflikt zájmů a zda by neměl zvažovat, že by dál neměl sedět na místě, na kterém sedí.

Chovanec ale naznačoval, že je tady vše v pořádku a že vše umí vysvětlit...

...je to ale charakteristický konflikt zájmů! Když dostanete slevu na dům a zároveň úřad, který řídíte, kupuje od téhož člověka a dělá mu velkou zakázku, tak pak to nelze brát jinak než jako konflikt zájmů. Pokud to tak pan Chovanec necítí, tak zřejmě měl studovat déle než devět měsíců na vysoké škole.

Zaregistroval jste pana docenta Konvičku na Staroměstském náměstí v doprovodu velblouda? S tím džípem, se zbraněmi a s vlajkou ISIS? Miloš Zeman k jeho extempore řekl: „Tady souhlasím s panem premiérem, že se pan Konvička projevil jako magor.“

Je to velmi svérázná záležitost a myslím, že by se pan Konvička měl dát dohromady s umělci se Ztohoven a vytvářet s nimi společné performance. Dávat místo prezidentské standarty trenýrky a pak ji stříhat na kousky, tak to je nápad stejného druhu, jaký měl pan Konvička. Oboje patří k performancím, které já osobně považuji za bezvýznamné.

Jsou i tací, kteří pana Konvičku posílají na léčení...

Já ho neznám, ale kdybychom každého posílali na léčení, tak by tam, jak říká pan profesor Höschl, už byla půlka národa. V takové Poslanecké sněmovně by v nějakých psychologických testech neobstála z těch 200 poslanců jistě ani ústavní většina, a dokonce myslím, že by zejména neuspěli v inteligenčních testech.

Prezidentu Zemanovi mnozí také vyčítají bezpečnostní rámy a prohlídky na Pražském hradě.

V době, kdy média referovala o tom, jaké jsou na Pražském hradě kvůli bezpečnostním prohlídkám šílené fronty, jsem na Hrad osobně zašel, ovšem žádnou půlhodinu jsem tam nestál. Jenom mi prohlídli tašku a přejeli mne detektorem, což trvalo tak pět minut. Je tam samozřejmě bariéra, ale netuším, proč se tak divíme! Letěl jsem v těchto dnech na dovolenou do Řecka a i na letišti jsem procházel rámem a musel jsem si sundat opasek. Jak by lidé ale koukali na to, kdyby někdo dal bombu do svatovítské katedrály? Bezpečnostní opatření se přece netýkají jenom pana prezidenta, ale i celého Pražského hradu. Vždyť máte rámy a prohlídky i na kdejakém českém ministerstvu a nikdo se dnes nediví ani tomu, když jsou mnohdy na letištích ozbrojení vojáci se samopaly a když před nástupem do letadla musíte vysypat i obsah kapes. Tak proč se divíme kontrolám na Hradě? Navíc to určitě není nic, čím by se zabýval pan prezident osobně. Musíme si také uvědomit, že Pražský hrad je národní bohatství a je tam i katedrála a že ve Francii zabili kněze a že nedávno byl nějaký člověk v jiném kostele nalezen s bombou. To chceme, aby se něco podobného stalo i na Pražském hradě? Pokud to nechceme, tak se musíme podřídit bezpečnostním opatřením, která jsou všude na světě. Kdo to kritizuje, tak by měl kritizovat i je. Osobně hodně navštěvuji Izrael a byl jsem vždy rád za to, že tam pořádají na letištích bezpečnostní pohovory. Koneckonců jsou izraelské letecké linky nejbezpečnější na světě... Stejně tak jako nechci lítat s nějakým magorem, tak nechci na Hradě potkat nějakého magora s bombou v ruksaku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…