Jiří Čunek: Mladí Češi nebudou lepší než my. Hodnoty listopadu 89 skončily už v lednu. Žádné peníze na divadlo!

30.05.2018 11:41

AUDIT ČESKÉ SPOLEČNOSTI „Listopadových hodnot jsme se zřekli už v lednu,“ řekl lidovecký senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek ke stavu české společnosti. Tehdejší politická reprezentace podle jeho slov vůbec nevyužila potencionálu a nadšení lidí utáhnout si opasky, navíc korupce, skandály a nepoctivosti vedly až ke ztrátě voličské podpory pro tradiční politické strany. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současně upozornil, že nevěří v lepší změnu s příchodem mladší generace. Vyrůstala totiž v 90. letech prosycených amorálností.

Jiří Čunek: Mladí Češi nebudou lepší než my. Hodnoty listopadu 89 skončily už v lednu. Žádné peníze na divadlo!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zlínský hejtman, senátor Jiří Čunek na tiskové konferenci ve Zlíně

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem Andreje Babiše, ať se děje, co se děje. Jak vnímáte tento jeho postoj?

Jako tlak na členy sociální demokracie, aby hlasovali pro vládu. Tedy stejně jim nezbývá nic jiného. Takže tlak na hlasující členy sociální demokracie.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

Ten tlak podle vás Miloši Zemanovi vychází?

Nevím jistě, ale zdá se mi, že ano.

Domníváte se, že Zemanův postoj k sociální demokracii nějak souvisí s tím, jaký vztah k ČSSD má vzhledem ke své minulosti?

U Miloše Zemana jde vždy o kombinace a v tomto smyslu se asi nějak dohodli s Andrejem Babišem. Spíše bych řekl, že mu chce pomoci.

Slyšel jste rozruch kolem odvážného divadelního představení Naše násilí a vaše násilí v Brně, které mimo jiné mířilo proti křesťanům? Zvedla se vlna nevole. S jakými pocity jste sledoval reakce? Je takový projev za hranou, nebo patří ke svobodě slova?

Beru tuto společnost jako částečně nemocnou a jeden z projevů nemoci je, že tělo nepozná, že je nemocné. Zrovna tak tato společnost nechce poznat, že je nemocná. Dokonce prohlašuje, že kypí zdravím právě proto, že tyto projevy bude tolerovat. A jsou přece hranice, za které si nikdo nedovolí jít, tedy neměl by si dovolit jít – a toto je jedna z nich. Naše kultura a civilizace vyrostla na křesťanství a hlásíme se k němu, tvrdíme, že nejsme islám, ale křesťanství. Kristus by měl dostávat úctu. Nějakým způsobem tyto věci relativizovat, zesměšňovat, nebo je takto používat, je špatné. 
Autor to udělal – stejně jako mnozí jiní – jen proto, aby na sebe upozornil. Tato společnost klidně měla říct: tohle nepřipustíme. Dokonce mi přijde velmi zvláštní, že politici na takovéto divadelní představení dali peníze a pak řekli: na toto ne. Já bych nedal na nic. Jsem v tomto smyslu naprosto radikální, neexistuje nějaká mezi cesta.

K té společnosti. Jsou Češi raději, jde o to, aby byl zajištěn blahobyt a stát se o ně postaral? Hraje Andrej Babiš voličům do karet tím, co říká: pomůže, zlepší životní podmínky. Je to skutečně tak, že Češi reagují spíše na populisty a ty, kdo jim slibují, že se budou mít jednoduše líp?

Myslím, že to tak není. Když jsem viděl, jak dopadla ČSSD ve volbách, která slíbila cokoliv, bylo jim to úplně jedno. Slíbit všechno nepomohlo. Musí zároveň existovat důvěra v to, že politik dokáže zajistit, co slibuje, nebo že změní poměry, které jsou neblahé. Tak úplně jednoduší a hloupí lidé nejsou.

Sociolog Daniel Prokop publikoval nedávno studii, dle které dorostla do věku 50 let života generace, která sice uvítala listopad 89, ale nyní volí Babiše a Zemana, protože je systémem zklamaná. Dává dnešní doba, třeba poslední rok, důvod zříkat se listopadových hodnot a přistupovat na politiku Zemana a Babiše?

Především jsem přesvědčen, že jsme se listopadových hodnot zřekli už v lednu nebo v únoru. Zkrátka jsme se jich zřekli velmi rychle. Tehdejší politická reprezentace vůbec nevyužila potencionálu a nadšení lidí utáhnout si opasky a řídit tuto společnost spravedlivě. Vůbec to nepochopila a neuchopila. Naopak se rozdělily majetky v zásadě nespravedlivým způsobem a potom se ještě kradlo a to znamená, že jde o popření listopadových hodnot, protože se tady nikdo nesnažil o nápravu společnosti. Tedy někdo se snažil, ale obecně se nám nepodařilo napravit tuto společnost ve smyslu spravedlnosti, ve smyslu očištění soudů od soudců, kteří tam nepatří, nastolení systému u policie, u státních zástupců, kdy budou mít naši důvěru, a uvidíme, že skutečně dělají, honí zločince, nehrají politické hry nebo je naopak nekryjí.

V devadesátých letech, ale i po roce 2000 toto trvalo, a proto si myslím, že lidé volili nějakou alternativu. Jestli je dobrá, nebo špatná, je druhá věc, ale volili alternativu, protože staré strany jednoznačně zklamaly, kryly se navzájem a ve jménu zachování tradic. Korupce téměř neodhalovaly a dovolovaly tento systém. Všichni si vzpomenou na topný olej, naftu, jak dlouho to všechno trvalo, kolik miliard odešlo kdo ví kam a naprosto nespravedlivým způsobem.

S tím souvisí i moje další otázka. Co vztah Čechů k právu? Neurčitě dopadly kauzy Nagyová a Rath, soudci jsou obviněni, probíhají personální výměny v bezpečnostních složkách i na policii a třetina voličů volí Andreje Babiše navzdory jeho trestnímu stíhání. Přestali Češi věřit v právo i morálku a v to, že stát dokáže právo demokraticky zajistit?

Jsem přesvědčen, že pokud ten, koho zákon postihne, je on sám, tak doufá ve spravedlivého soudce, ale obecně se soudům ani policii nevěří. A zcela po právu voliči nepřičetli Babišovi obvinění k tíži, protože nevěří soudcům a policii tolik. Požádali o vydání Babiše dva nebo tři měsíce před volbami a věděli, že do té doby se vůbec nic nestane. Kdyby ho stihli ještě obžalovat a soudit, prosím, ale vyšetřovatelé věděli, že se nic nestane. Takže už jen tím sílí tvrzení, že šlo o politickou hru, a lidé to pochopili.

Každopádně vidíme, nejen v České republice, ale v Evropě odumírání tradičních stran, které ztrácejí voliče. Na jedné straně například sociální demokracie, na druhé liberální proevropská pravice. Mohou si za to samy? A drží se neaktuálních témat?

Jestliže se drží témat, která nejsou aktuální, tak si za to mohou. Ale ony si za to mohou samy strany, hospodařily s důvěrou, kterou měly, nechaly se svést na cestu nepoctivosti a korupce. Braly to tak, že kdo má peníze, si zaplatí kampaň a vyhraje volby. Naštěstí se ukázalo, že to tak být nemusí a hlavně, že to není na věky. Jsem přesvědčen, že si za to mohly samy.

Mladší generace obvykle hlasuje ve volbách jinak než střední a starší generace. Liberálněji i pravicověji. Co si myslíte o vyjádření od Jiřího Peheho, že u nás bude dobře, až odejde starší voličská generace a nastoupí ta mladší?

Tomu vůbec nevěřím, že mladší budou jiní. Ukazuje se i na volbách, že doufat v příchod automaticky nových, mladých, morálních… Z čeho by vznikli? Vyrůstali v době devadesátých let, které byly samy prosyceny amorálností. Tomu já moc nevěřím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…