Jiří Krampol ve varu: Důchodcům přidají 40 korun na měsíc. Urážka! Za to si v centru Prahy nekoupí ani zapečenou bramboru. A uprchlíci...

15.12.2017 4:40

ROZHOVOR „Co je mi platný, když roste ekonomika, ale já budu nemocný a nebudu si moci koupit lék?“ táže se herec Jiří Krampol. Podle něj by se měla nová vláda Andreje Babiše umět postarat o ty, kteří to potřebují nejvíc. „To znamená o děti, o nemocné děti, o staré lidi, měl by pomoci lidem, které vystěhovali z bytu za to, že neplatili činži. Jenže oni ji neplatili třeba proto, aby měli na léky a na jídlo. Je to strašné!“ čílí se herec, který by nezazlíval Babišově kabinetu, kdyby se opíral o hlasy komunistů.

Jiří Krampol ve varu: Důchodcům přidají 40 korun na měsíc. Urážka! Za to si v centru Prahy nekoupí ani zapečenou bramboru. A uprchlíci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval jednobarevnou vládu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Co od této vlády očekáváte?

O politiku se už moc nezajímám, přestal jsem se o ni zajímat proto, že jsou v ní intriky, různé neprůhledné tahy. Babiše na jedné straně žalují, pak dopustí, aby byl předsedou vlády? Vím, že lidi taky moc politika nezajímá, stejně jako mne, ale jednu věc prosazuju, a to děláme i v našem představení: Pokoušíme se pomoci starým lidem, kteří jsou na tom špatně. Když slyšíte, že existují nové léky na různé nemoce, ale pojišťovna je lidem neproplatí, a ti lidé pak umřou, tak to je něco strašnýho! Pak se dozvíte, že na Moravě zrenovovali konírnu za 60 miliónů... To se pak ptám, jak je to možné, že je ta hiearchie hodnot takto šikmo postavená? Proč nikdo neurčí, že tohle je důležitý, ale jiná věc už méně?

Zaznamenala jsem, že jsou v poslední době média plná příběhů lidí, jimž české zdravotní pojišťovny nechtějí proplatit léčbu...

Já se pořád odvolávám na to, co řekl prezident Václav Havel, když měl svůj první projev. On řekl, že první povinností nově zřízené demokracie, která vznikla po Sametové revoluci, je pomoci těm nejpotřebnějším, postarat se o děti, o nemocné a o staré lidi. Za těch 28 let mi ale připadá, že se nic nezměnilo, nikdo v tomto směru nic neřeší. V televizi pořád slyšíte, jak se mezi sebou hádají politici - co kdo ukradl a co kdo jiný zašantročil a kdo by tam měl být, aby se to nedělo. Ale že by se bavili o lidech, o těch běžných občanech, aby se měli lépe, kteří celý život dřeli? To ne! Politikům jsou asi takoví lidi buřt! Já od svých čtrnácti let pracuju, platím si nemocenské pojištění a pak si jdu pro léky a doplácím na jeden lék třeba 380 korun. Tak na co si pak platím pojištění? Až do svého pozdního věku jsem nikdy po doktorech nechodil, žádný léky jsem neměl, nic jsem nezneužíval, nevyužíval a teď, když to potřebuju, tak si to musím zaplatit? Podobný problém nastane, když jde někdo na operaci, která je složitá. Taky si ji musí zaplatit. Co to, proboha, je? Farmaceutický průmysl je podle mne zrůdný. Třeba kapky do uší, které stály šest korun, nyní stojí 160. To už jsou skoro naschvály pro lidi... Když je někdo starý a potřebuje těch léků dvacet, tak co pak má dělat? Pokud ten člověk nemá rodinu, tak si to ani nemůže koupit, a pak umře a každýmu to je jedno. V lékárně mu řeknou, že mu dají náhrady za originální léky, které ale tolik nezabírají. Co to je za argument? Léčit lidi prostě nemůžeme, protože léky jsou drahé... Na druhé straně se do nějaké blbosti investuje tolik miliónů, a přitom jde o nějakou hloupost, kterou ani lidi nepotřebují. To mi hlava prostě nebere.

A když jste se tázala na politiku, tak té taky nerozumím. Ty, co se stali novými ministry, ani neznám, a když se hádali ti předešlí, tak si nemyslím, že tihle by byli lepší.

Novým trendem teď je, že lidem, kteří jsou onkologicky nemocní, Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce proplatit novou, ale drahou léčbu, přitom se všeobecně VZP ohání tím, že neproplácí běžné věci a běžné léky proto, aby třeba zbyly peníze na onu drahou léčbu pro onkologicky nemocné. Dokonce se tímto tématem zabýval i pořad České televize Máte slovo...

Tak to se nezlobte, ale když někdo onemocní takovýmto hrůzným onemocněním, tak snad by mu měl stát pomoci, ne? To by měla být prioritní záležitostí! Mně tohle přijde úplně nesmyslný...

A co byste Andreji Babišovi poradil, co by v tomto státu měl narovnat, dát do pořádku?

Že by se měl hlavně postarat o ty, kteří to potřebují nejvíc. To znamená o děti, o nemocné děti, o staré lidi, měl by pomoci lidem, které vystěhovali z bytu za to, že neplatili činži. Jenže oni ji neplatili třeba proto, aby měli na léky a na jídlo. Je to strašné! Pořád se říká, že si máme šetřit, že i v Americe si lidi prý šetří proto, že někteří nemají nárok na důchod. No dobře. Já jsem měl dědečka, tomu bylo 91 let a on říkal, co chceš šetřit, když já zažil pět měn? Tak co mohl našetřit, pokud nebyl nějaký miliardář? Mělo by se konečně udělat nějaké pořadí, aby bylo všem jasné, co je tady důležité na řešení, komu se má pomoci na prvním místě.

Jenže mnozí tvrdí, že se Češi nemají zase až tak špatně, že ekonomika jde nahoru, rostou platy a i životní úroveň obyvatelstva roste...

Tomu věřím. Je to asi pravda. Ale co je mi platný, když roste ekonomika, ale já budu nemocný a nebudu si moci koupit lék? Pak je mi úplně jedno, když ekonomika roste. Co to řeší?

Je jistě potřebné, aby se jakékoliv vlády zajímaly o to, aby důchodci neměli malé důchody. Ale teď se politici staré vlády ohánějí tím, že důchodcům přidali...

Už jsem vám v rozhovoru říkal několikrát, že když si uvědomím, kolik co stojí v centru Prahy, kde bydlím, tak pak je dokonce i větší důchod úplně k ničemu. Když tam stojí na Staromáku jedna zapečená větší brambora padesát korun... Chodí tam cizinci a je pravda, že tam běžný Čech nenakupuje. Ale když si dovolí přidat důchodcům 40 korun na měsíc, tak to je urážlivé a směšné, protože si za to ani nemůžete koupit tu jednu bramboru. Těch 40 korun navíc je ostudné, prostě směšné. To se skoro za tu vládu i stydím. Kdyby nedali nic, tak to by bylo snad i lepší.

Andrej Babiš odletěl do Bruselu, aby se zúčastnil unijního summitu a krom toho bude jednat i o tom, že nás Evropská komise nahnala k unijnímu soudu za to, že nechceme plnit kvóty kvůli imigrantům. Co si myslíte o Evropské unii, která nás žaluje kvůli migrantům?

Pomoci lidem, kteří jsou v nouzi, se samozřejmě má. Ale první, co by se mělo udělat, je pomoci lidem u nás doma, tedy umět pomoci sami sobě a umět se uchránit před nebezpečím, a to i teroristickým. Důležité je, aby má rodina byla v pořádku, aby můj dědeček a babička nestrádali, aby moje maminka měla léky, a potom proč nepomáhat jiným? Nebudu ale pomáhat druhým na úkor toho, že se prostě na vlastní lidi vykašlu. To ale neznamená, že bych nepřál lepší život chudákům, kteří ze své země zdrhají, protože nemají co jíst a kde být, protože tam je válka. Chápu, že to musí být strašný. Ale říká se, že je košile bližší než kabát...

Anketa

Hrozí nám pokuta od EU za to, že nepřijímáme uprchlíky podle kvót. A poplatky za každý den, kdy tak nečiníme. Co má nová vláda udělat, pokud nás EU odsoudí?

hlasovalo: 11199 lidí

Jenže ČR říká – a dokonce i premiér Babiš - že jsou kvóty na imigranty prostě nesmyslné. Ovšem Evropská komise má za to, že se musíme jejímu diktátu podřídit. Co si o tom myslíte?

Tomu moc nerozumím. Kdo má co nařizovat nějakému státu? Jsme snad svrchovaní, ne? Je to i v Ústavě. Nevím ale, do jaké míry může co kdo (z EU) nařizovat a do jaké míry je zodpovědnost státu svobodná.

Co říkáte prezidentským kandidátům? Třeba Mirek Topolánek do této volby vpadnul jako poslední. Jaký by to byl prezident?

Jestli je Topolánek dobrý nebo špatný, to nevím, ale v každém případě to je a byl lídr, to je nutné uznat. Nebýt jeho, tak by se ODS rozpadla. On je stejnej jako Paroubek, oba dva jsou prostě lídři. Na jejich konto můžete říkat, co chcete, někomu jsou sympatičtí, jiným ne, ale oba dva jsou osobnosti, které nějakým způsobem své politické strany držely.

Když už jste Paroubka zmínil, jak na vás působilo, že jej v ČSSD odmítli, ústředí strany nechce, aby do soc. dem. opětovně vstoupil. Co si o tom myslíte?

Podívejte se, já jsem se s Paroubkem přátelil. Už jsem vám to jednou říkal, že ještě když byl Jiří Paroubek na pražském magistrátu, tak nás tehdy požádal Slávek Jandák, což je můj kolega a kamarád, jestli bychom nepomohli v rámci dobročinných akcí. Tak jsme dělali akci pro dlouhodobě nemocné na Františku, kde jsme vybrali 280 tisíc, pak pro nemocné tlapky a pak pro dárce krve a to vše se dělo pod patronátem magistrátu. Když se Jiří Paroubek stal ministrem místního rozvoje, a pak se z něj stal premiér, tak nám vyčítali, že spolupracujeme s nějakou politickou stranou. O to ale vůbec nešlo, nebyla to pravda. Vždy šlo primárně o tyto akce, dělali jsme je z dobré vůle. Ale vyloženě nás pronásledovali za to, že jsme dělali s Paroubkem, který jim byl nesympatický. My jsme ale dělali pouze s tím, kdo byl sympatický nám, navíc je Jiří Paroubek chytrý člověk, je to dokonce jeden z nejchytřejších politiků. No a jestli se to někomu líbí nebo ne, to je vedlejší.

Kdyby Jiří Paroubek kandidoval na prezidenta, bylo by to podle vás dobře?

To vůbec nedokážu posoudit. Někteří ti prezidentští kandidáti mi ale přijdou divní, podle mne by se měli o takovou funkci ucházet lidé, kteří se životem k tak vysoké funkci propracovali. Když mne před lety nabízeli, jestli bych nechtěl kandidovat na senátora, tak jsem na to odpověděl, že si pletu Karla IV. s Viliamem Širokým, a že by bylo ostudou, kdyby pak někdo říkal, jak je ten Jirka Krampol blbej. Kdybych tam vlezl, co by ten národ asi řekl? „Co to je za idiota ten Krampol, co se do toho cpe, když tomu nerozumí?“ To samé mi běží hlavou, když se ministrem stane někdo, kdo tomu danému oboru vůbec nerozumí. Proč je nějaký zubař ministr kultury? A přitom nadávali na Jandáka, který ale té kultuře rozuměl, byl vynikající ministr kultury, je to nesmírně vzdělaný a chytrý kluk a ještě mu to pálí jako nikomu a navíc ho politika baví. Přitom měli na něj kecy. Proč se ministrem nestane někdo, kdo tomu oboru fakt rozumí? Já neumím ani pořádně zapnout mobil a teď by mne udělali šéfem nějakého ústavu pro elektroniku, a já bych pak měl radit tamějším lidem pode mnou, co tam mají dělat. To by byl nesmysl, ne?

O Miloši Zemanovi mnozí říkají, že je nemocný a že už by se o funkci prezidenta neměl ucházet, protože špatně chodí.

Hlava mu ale slouží, ne? Alespoň se to říká. Já Zemana znám léta letoucí, poznal jsem ho hned po Sametové revoluci, když vystupoval v Semaforu. Už tehdy jsem si pomyslel, že je to chytrý chlap. A to je pořád. Ví, co povídá. S některými věcmi, které prezentoval, sice nesouhlasím, ale to neznamená, že bych ho neuznával.

Takže by mohl být bez problémů dalších pět let prezidentem?

To si neodvážím tvrdit. Nevím, jak je na tom zdravotně.

Budete ho volit?

K volbám půjdu, ale zatím nevím, koho volit budu. Ještě si to musím rozmyslet.

Zaregistroval jste aféru v anketě Český slavík, kdy kvůli kapele Ortel odevzdali Českého slavíka skupina Kabát a Michal David? Prý kvůli tomu, že se v anketě falšovalo s hlasy. Co si o tom myslíte? Herci také mají ankety popularity, co si vzpomínám, tak bylo Slavíkovi podobné Týtý a předtím Rolnička...

Mně třeba vadilo, že v Českém lvu zrušili cenu za „nejnavštěvovanější film“, a to kvůli tomu, aby to nemuseli dát Zdeňku Troškovi, který má nejnavštěvovanější filmy. O čem se tady máme bavit? Já se o takové ankety vůbec nezajímám, nekoukám na ně. A ani na toho Slavíka jsem se nedíval.

A zvou vás na takové společenské události?

Zvali mne kdysi na TýTý. Tam jsem byl dvakrát nominovaný za dabing a pak tu cenu, tu rubriku zrušili. Tak jsem tam přestal chodit a pak to zrušili celý. Nedávno jsem dostal cenu Senior roku, a té si vážím. Potěšilo mne to. (Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila v Praze před měsícem nadace Život umělce pět desítek umělců starších sedmdesáti let. Byli mezi nimi operní pěvkyně Libuše Márová a Jana Jonášová, herec a kaskadér Zdeněk Srstka, dirigent Petr Vronský, herečky Zdena Hadrbolcová, Marie Drahokoupilová, Jana Gýrová, Helga Čočková a jejich kolegové František Němec, Viktor Vrabec a Ladislav Frej, pozn. red.)

Když už jste zmínil dabing, tak jste se měl pro média vyjádřit v tom smyslu, že byste se rád setkal s Jean-Paul Belmondem. Ale on je už prý hodně nemocný...

O tom píšou takový kraviny, takový nesmysly! Asi před dvanácti, třinácti lety jsem dostal nabídku, kdy měl tady u nás hrát Belmondo Cyrana a mne požádala pořádající agentura, jestli bych to synchronně v divadle nenamluvil do sluchátek a k tomu by ještě šly titulky. A tím to vzniklo. Jenže Belmondo onemocněl, takže z toho sešlo. Před rokem jsem pak byl pozván na premiéru dokumentu, který natočil syn Belmonda, byl to celovečerní portrét nazvaný „Belmondo par Belmondo", v němž se legendární „Bebel“ vracel na místa, kde vznikaly jeho nejslavnější filmy. Byl to pěkný dokument. Později agentura, která ten biják sem k nám přivezla, zavolala tomu Belmondovi mladšímu, že jsem s jeho otcem dělal jedenatřicet filmů a že bych se s ním chtěl potkat a vyfotit. To se ale neuskutečnilo, zato mi nedávno svěřili načtení audioknihy vzpomínek Belmonda Mých tisíc životů". Je to česká verze knihy jeho autobiografie a to prý napsal opravdu on sám.

Díval jste se na pětidílný dokument Já, Kajínek", který vysílala televize Prima? Za tuto akci byla Prima kritizována, protože vysílat dokument o někom, kdo byl zavřený, odsouzený vrah, předtím byl zloděj, tak to prý není zrovna společensky vhodné.

Neodvažuji si o někom hovořit negativně, pokud ho nepoznám osobně. Pana Kajínka neznám, sice seděl ve vězení, ale zda je vrah bych si nedovolil říkat tak rozhodně, když je v tom jeho případu tolik nejasností. Tento pořad o něm jsem ale neviděl. Převážně se totiž dívám na filmy o přírodě, na dokumenty jiného druhu, na dobrý film se taky někdy rád podívám, jinak se na televizi dívám málo. Přímo mne děsí ty různé reality show, které teď v našich televizích běží. Nesnáším, když někdo někomu před kamerou „šmejdí po bytě“ a leze do soukromí. Připadá my to divný, není to pro mne.

Hodně je kritizována i Česká televize a to zvláště za své zpravodajství, které je prý jednostranné. Co si o tom myslíte?

Mně připadá spíš divné, že je v televizích tolik repríz. Pro tři televize jsem dělal pořad „Nikdo není dokonalý" a pak „Nikdo není perfektní". Nakonec jej stejně všude zrušili, jenže pak to na třech televizích v jednom týdnu celkem devětkrát reprízovali! A co se týče zpráv, tak se dívám na všechny televize, ale nejvíc se mi líbí zprávy na TV Prima, kde moderuje Karel Voříšek. K totálnímu šílenství mne ale přivádí, když si přečtu, že jde o „převzatý formát ze zahraničí“. Přitom se často jedná o slabomyslné soutěže, které mi připomínají dobu, kdy jsem jezdil se školou na osadu a když pršelo, tak nás zavřeli do sokolovny, kde jsme hráli právě tyhle hry.

Bude konec roku, budeme bilancovat. Myslíte si, že se nám žije v Česku lépe, než před rokem 1989?

V každém případě je tady mnoho pozitivních věcí. Já třeba miluju Prahu a vidím, jak se proměnila k lepšímu. Tam, kde kdysi byly šedivé a zasviněné dvorky, omítky oprýskané, tak teď je to tam upravené. Musím za to poděkovat starostovi Prahy 1, kterého znám osobně. To město teď žije! Za minulýho režimu nesměla být ve městě ani zahrádka, aby se lidi nesdružovali... Pořád je ale co dohánět. Třeba to zdravotnictví, o kterém jsem vám říkal. Je tady nedostatek doktorů a nedostatek sester. Děláme pořad „Stáří je stav mysli", s nímž jezdíme po republice, takže jsem s tímto stavem seznámený. Vím, jak se někteří lidi dokáží dobře postarat o staré a nemocné a to ještě za směšný platy. Oni to přitom dělají jako poslání, starým lidem mnohdy ulevují a já jim za to děkuju. Stát by jim měl umět taky poděkovat.

Babišova vláda se možná v Poslanecké sněmovně bude opírat o hlasy komunistů. Vadí vám to?

Každej, kdo chce vládnout, tak použije tu stranu, která ho podpoří, aby se dostal k moci. To ale funguje všude...

Komunistům ovšem nechali vedení některých výborů. To byste tedy Babišovi nezazlíval?

O toto se nezajímám, nevím, co hnutí ANO komu „dalo“.

Hodně se teď hovoří o komunistickém poslanci Ondráčkovi, který má jako předseda vést sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ondráčkovi ale vyčítají, že na Václavském náměstí zasahoval v roce 1989 jako příslušník SNB. V té době byl mladíček, později byl kriminalistou. Přesto je politiky a médii propíráno, že zrovna tento člověk teď bude vést tuto komisi pro kontrolu GIBS...

To asi tak moc dobrý nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…