Jiří Ovčáček na PL zpráskal novináře z Českého rozhlasu: Tohle je nenávist! Je mi stydno. Dokážete si představit, že bych já...

14.05.2018 17:43

ROZHOVOR Prezident Zeman se vydal do Ostravy, kde v úterý zahájí první krajskou návštěvu po vyhraných volbách. Před víkendem stihl absolvovat oficiální návštěvu Polska. V té souvislosti se hradní mluvčí Jiří Ovčáček v krátkém interview pro ParlamentníListy.cz pustil do některých médií a novinářů.

Jiří Ovčáček na PL zpráskal novináře z Českého rozhlasu: Tohle je nenávist! Je mi stydno. Dokážete si představit, že bych já...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Polská média o návštěvě české hlavy státu referovala dost obsáhle a pozitivně. Miloš Zeman byl prvním zahraničním vůdcem, který u pomníku uctil oběti smolenské tragédie. Jak byste vy druhou zahraniční cestu v novém funkčním období zhodnotil?

Právě fakt, že šlo o druhou zahraniční návštěvu pana prezidenta po znovuzvolení, podtrhuje význam česko-polských vztahů. Tyto vztahy jsou mimořádně přátelské a právě to, že pan prezident hned po návštěvě Slovenska jako druhou zemi navštívil Polsko, je určitým symbolem a signálem velmi přátelských vztahů, a to nejen mezi oběma zeměmi, ale i osobně mezi oběma prezidenty.

Který bod či téma návštěvy bylo z vašeho pohledu nejdůležitější?

Vyzdvihl bych dvě témata. Obě jsou spojena se solidaritou. Prvním tématem je důraz na jednotu, akceschopnost a soudržnost Visegrádské čtyřky. Jedině pokud bude Visegrádská čtyřka silná, bude silně slyšet náš hlas v Evropské unii. Nejde přece o to, Evropskou unii rozdělovat, ale dokázat prosadit věci, které jsou pro nás důležité.

Například se hlasitě a účinně postavit proti některým plánům Bruselu týkajícím se migrace, migračních kvót, Dublinu IV, ale i různým pokusům zasahovat do vnitřních záležitostí jednotlivých členských zemí. Ohradit se proti různým pokusům omezovat suverenitu národních států a v tomto směru čtyři země už znamenají mnoho.

S tím souvisí druhé téma, a to je jednoznačné vyjádření solidarity s Polskem v případě řešení kůrovcové kalamity v Bělověžském pralese. Pan prezident je rozhodným odpůrcem toho, aby Brusel takovým způsobem zasahoval do vnitřních polských věcí. Polsko má plné právo nakládat se svými přírodními zdroji a les prostě je přírodní zdroj. Netýká se to ale jen tohoto tématu, jde i o záležitosti bytostně politické, kdy má Brusel tendenci zasahovat do dění v zemích, jako jsou Polsko nebo Maďarsko, protože, a řekněme si to otevřeně, nelíbí se mu, jak v těchto zemích dopadly svobodné a demokratické volby.

U některých českých novinářů nevzbudily rozruch ani tak průběh a témata prezidentské návštěvy jako údajně to, že nemohli natáčet, jak Miloš Zeman vstává od stolu po tiskové konferenci, a kromě toho mohla česká média položit prezidentovi jen jednu otázku a druhý den s ním vůbec nemohla mluvit…

Myslím, že tohle je takové typicky českonovinářské. Víte, novináři už vůbec, a nemyslím všechny, ale řada z nich už neskrývá nenávist vůči panu prezidentovi. A ta se projevuje různými formami. Když jsem četl věcné články, které vycházely v Polsku nebo ve Spojených státech amerických o návštěvě pana prezidenta v Polsku, a pak vidím, čemu se věnují čeští novináři, je mi poněkud stydno.

Každá taková návštěva se pečlivě připravuje, my ctíme stanoviska a přání polské strany a já se stydím tu věc vůbec řešit. Nebudu zatahovat naše polské přátele do české novinářské bramboračky. Lidmi, kteří řeší takové věci, já hluboce pohrdám.

Pokud přistoupíme na to, že dané české novináře žene nenávist k prezidentovi, proč to ale dělají? V předvolební době jste mluvil o tom, že chtějí zabránit znovuzvolení Miloše Zemana, ale nyní tím přece ničeho nedocílí.

Tohle je latentní nenávist, o nic jiného nejde. Poněkud mě mrzí, pokud se taková latentní nenávist řine z veřejnoprávního rozhlasu, to je prostě šokující záležitost. Ono se říká bulvár, ale nikdo z takového typu média se na podobnou věc nezeptal. Považoval jsem to za mimořádně hloupé.

Dám imaginární příklad. Dokážete si představit, co by se stalo, kdybych já prohlásil, kolik peněz stála plošina pro hendikepovaného politika a vozíčkáře, který je politickým oponentem pana prezidenta, a takový dotaz bych položil veřejně? Vyletěl bych ze své funkce na hodinu! Považuji takové věci za nedůstojné, jsou to takové trapné pokusy, okopávají panu prezidentovi kotníky a já rozhodně budu takové věci velmi tvrdě odmítat, to je nejdůležitější. Už je načase se proti takovým praktikám velice otevřeně ozvat.

Má se Český rozhlas připravit na nějaké konkrétní důsledky?

Nebudu vyvozovat žádné důsledky vůči Českému rozhlasu, nebudu Český rozhlas ostrakizovat, budu s ním nadále profesionálně spolupracovat, a bude-li vznesen nějaký dotaz, odpovím na něj. Ale to, o čem se bavíme, nebyl dotaz, to byl výron mysli paní redaktorky. Dala tím najevo, že pana prezidenta nemá ráda. Nic víc. Nebyl to věcný dotaz.

Bylo to nedůstojné veřejnoprávního rozhlasu. Nebudu ale vyvozovat důsledky, nejsem mstivý. Budu však takové věci tvrdě odmítat a velmi hlasitě na ně poukazovat. Znovu opakuji, podíváte-li se na články polských a zahraničních médií o cestě pana prezidenta a pak to porovnáte s tímto, je to přece strašná ostuda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…