Jiří Paroubek: Sobotko, udělals chybu. Já zpět do politiky? Víte, má žena Petra...

25.05.2017 14:00

ROZHOVOR Sociální demokracie potřebuje nové lidi a moderní programová témata, která by přilákala voliče. Takovými tématy by mohly být například sňatky lidí stejného pohlaví anebo boj proti jaderné energetice. V případě, že by se oslovit voliče podařilo, ČSSD by opět mohla dosáhnout třiceti procent. Sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek. Pokud se ale silný lídr v řádách ČSSD nenajde, může podle něj strana následovat osudu polské sociální demokracie a dokonce z parlamentu vypadnout úplně. Jinou možnost než jít do konfliktu s Babišem podle Paroubka sociální demokracie neměla. Premiér Bohuslav Sobotka se během tohoto období ale dopustil chyb. Taktickou chybou ze strany ČSSD podle Jiřího Paroubka bylo i jmenování silného politika ANO Ivana Pilného do čela rezortu financí.

Jiří Paroubek: Sobotko, udělals chybu. Já zpět do politiky? Víte, má žena Petra...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Podle agentury Median si sociální demokracie během vládní krize preferenčně o 4 procenta pohoršila a volilo by ji 14 procent lidí. Oproti tomu hnutí ANO kleslo o 1,5 procenta a hlas by mu dalo 26 procent voličů. Co říkáte na roli Bohuslava Sobotky v tom všem?

Agentura Median pracuje docela přesně a s malou odchylkou. Takže je to věrohodné. Na druhé straně ale takový průzkum nic nedokazuje. Rozhodně nemůžeme říct na základě jednoho průzkumu provedeného v takové vypjaté situaci, že to Sobotka s ČSSD u veřejnosti prohráli. Počkal bych na další průzkumy, které buďto vyvrátí, nebo potvrdí tento trend, a sice: nižší oslabení ANO, výraznější oslabení ČSSD a mírné zlepšení preferencí menších stran. Trend preferenčního poklesu u ČSSD je ale dlouhodobý. Na tak nízkou preferenční úroveň se strana nedostala nějakých 12 let.

Spor mezi Sobotkou a Babišem se v médiích prezentoval coby jakýsi boj za demokracii proti oligarchovi Babišovi. Demonstrovalo se i na Václaváku. Myslíte si, že tímto způsobem lze voliče ČSSD oslovit, když na to preference reagují takto?

Hodnocení je předčasné. Data byla nabírána během krize a sociální demokracii nic jiného než jít do konfliktu s Andrejem Babišem nezbývalo. V tom, jak konflikt probíhal dále, se ale objevily chyby. Jednou z nich byla například Sobotkova změna názoru ohledně podávané demise. Pak z mého pohledu následovala taktická chyba, a sice jmenování do čela Ministerstva financí Ivana Pilného coby mimořádně silného politika hnutí ANO namísto beznadějné zástupkyně Andreje Babiše Aleny Schillerové. Pilný bude mít jako jeden z volebních lídrů velmi silnou pozici.

Co mohl ale Sobotka dělat?

Na jeho místě bych si nevybral tak silnou figuru, jakou je pan Pilný.

Jakou roli v tom všem hraje milost pro Kajínka. Je to snaha odvést pozornost jinam?

Nevím, jestli tato kalkulace byla v rozhodnutí prezidenta převažující. Nicméně, pokud prezident dospěl k názoru, že se v minulosti stala nespravedlnost a je potřeba ji napravit, tak se rozhodl správně. Já nemám jeho informace a nemůžu se k tomu kvalifikovaně vyjádřit. Je to právo prezidenta.

 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Prezident v roce 2013 uvedl, že amnestii Kajínkovi neudělí, že by raději dal přednost novému otevření případu. Jak hodnotíte tento obrat?

Já myslím, že jen hlupáci nemění své názory. A pokud on má patřičné informace? Ale já je nemám, a tudíž bych ho neomilostnil. Myslím, že Zemanův názor z roku 2013, že nebude udělovat milosti, je v zásadě chybný. Upřímně, pokud by prezident nedělal toto a ještě by nechtěl jmenovat profesory a generály, tak už krmí jen senem zvířata v lánské oboře. Pokud má milost podloženou, je správné, že ho omilostnil. Nicméně Hrad při obvyklé neschopnosti pana Ovčáčka se vůbec nezabýval tím, aby udělení milosti zdůvodnil.

Co říkáte na to, jak Zeman přijal Sobotku na Hradě? Ozývaly se hlasy a výrazy jako dehonestace, ponížení; a zaznívaly i v médiích.

Myslím si, že prezident naprosto zbytečně projevil antipatie, a tohle skutečně nepatří do vysoké politiky. Myslím, že mezi lidmi by měla být základní slušnost a tady to Miloš Zeman přehnal a nechal se unést nějakými svými antipatiemi k premiérovi.

Jaká může aktuálně panovat v ČSSD atmosféra? Narážím na stažení Jiřího Zimoly z kandidátky a deklarovaný nesouhlas jihočeské ČSSD.

Jsem toho názoru, že členové a funkcionáři krajů chápou, že vývoj ohledně volebních šancí ČSSD v říjnových volbách je velmi negativní. Stranické špičky pak udržují povinný optimismus. Situace je ale vážná. To, co se stalo v Jižních Čechách, ČSSD dále poškodí, protože voliči nemají rádi rozhádané strany. Ale upřímně Zimolu nechápu. On pochopil, že je jako hejtman neudržitelný a poškodil by stranu. Tu by ale poškodil i jako jméno na kandidátce, protože ta jeho kauza je korupční.

Vládní krizi odstartovaly skryté nahrávky Andreje Babiše. Následovalo zatýkání na MŠMT lidí napojených na sociální demokracii. Andrej Babiš následně v médiích dával rozhovory a kontroval na nařčení ohledně svých korunových dluhopisů poukazováním právě na kauzy spojené s ČSSD. Může útok na Babiše přes korunové dluhopisy fungovat, když se korupční problémy valí současně i na ČSSD?

Tak jestli tu probíhá nějaká válka zpravodajských služeb a různých součástí policie, to já nevím. Pro pozorovatele z vnějšku to tak vypadá, a pokud by to tak bylo, tak by to bylo samozřejmě špatně. Nemyslím si ale, že se to prokáže.

Co si myslíte o názorech, že Sobotka v politice skončí a přesune se, dejme tomu, na nějaký úřednický post v rámci evropských struktur?  

To by bylo nevkusné a předčasné, kdybych se této spekulace dopouštěl. Nicméně si myslím, že není dobré, aby předseda strany, který prohrál a dost výrazně ve třech předchozích volbách, byl lídrem v dalších volbách, čtvrtých. Poražený boxer nemůže po trojnásobném KO vyhrát čtvrtý nejdůležitější zápas. Nicméně i tak bych ČSSD rád podpořil.

Jaká se před sociální demokracií rýsuje budoucnost? Bude následovat osud ODS a TOP 09?

Pokud nebudou mít sociální demokraté odvahu k zásadním personálním změnám, změnám programu, marketingu a organizaci a pokud bude volební výsledek někde mezi deseti až dvanácti procenty nebo horší, tak v podstatě budou dál oslabovat. ČSSD může následovat osudu polské sociální demokracie, která dnes již vlastně není ani v parlamentu. To znamená v těch příštích nebo přespříštích volbách. Bez silného lídra se silnou vizí může být oslabování ČSSD trvalým jevem.

Vidíte v řadách současné sociální demokracie nějakou takovou silnou osobnost, která by mohla trend zvrátit?

Čestně řečeno, takovou osobnost tam nevidím a tím myslím takovou, aby šly volební preference nahoru, a ne ke dvaceti procentům, ale k třiceti procentům jako kdysi. To je ale samozřejmě nedozírný sen. Ten můj nejhorší volební výsledek 22,2 procenta z roku 2010 se sociální demokracii nepodařilo za deset let překonat. Mají jenom horší a ještě horší výsledky.

Šíří se tvrzení, že se politika vyprázdnila, že na straně ANO jde vlastně jen o marketing. Babiš komunikuje s voliči prostřednictvím Facebooku, s čímž mu pomáhají specialisté. Konkrétní politické body tam ale člověk nenajde. Jaký z toho máte dojem? Blíží se zánik klasických politických stran?

Myslím, že to zánik není. Klasické strany zatím jen nenalezly odpověď na tento přístup. Podle mě musí ta odpověď být v pečlivě zpracovaném programu, jeho modernizaci. Strany se nemohou jen neustále věnovat programovým tématům, která tu byla omílána již stokrát předem. Jakmile bude program třeba sociální demokracie modernizován a obohacen o kupříkladu taková témata, jako jsou sňatky homosexuálů nebo boj proti jaderné energetice, tak si myslím, že strana může získat nové voličské skupiny lidí. Takových témat já vidím deset až dvanáct. A pak si myslím, že cíl dostat se někam k třiceti procentům není vůbec nedosažitelný.

Chtěl byste ještě jít do politiky?

V první řadě si musím vyřešit své vlastní osobní problémy. Neříkám, že ne, jelikož hlavní překážkou k mému návratu do politiky byl názor mé ženy, a pokud již tento názor nebude stát v cestě, tak se do politiky můžu vrátit. Samozřejmě, pokud o to bude zájem. 

 

reklama

autor: Jonáš Kříž

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…