Kandidát do Senátu Jiří Fiala: Mým cílem je reforma justice

12.08.2016 16:40

Z konkurentů nemám strach. Za nikým z nich není nic konkrétního vidět, ani nemají žádný program, se kterým by do voleb šli. A současný senátor Josef Táborský (ČSSD) by jedním z hlavních důvodů, proč kandiduji, říká Jiří Fiala, nezávislý kandidát do Senátu za Stranu zdravého rozumu. Zanechal ale také doporučení pro voliče a vyjádřil se k řadě dalších otázek.

Kandidát do Senátu Jiří Fiala: Mým cílem je reforma justice
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do senátu za Stranu zdravého rozumu Jiří Fiala

Můžete se v krátkosti představit? Co můžete občanům nabídnout?

Rád. Jmenuji se Jiří Fiala, jsou mi 53 roky a v současnosti se věnuji jak vedení sdružení K213, tak – a zejména – zastupování rodičů u soudů v jejich opatrovnických kauzách, tak i – konečně – redakci a naplňování našich webových stránek www.k213.cz.

Občanům nabízím především svoje 15leté zkušenosti s českou justicí, kterou je třeba zásadním způsobem reformovat a změnit, má-li tento stát nejen uspět v konkurenci ostatního vyspělého světa, ale zejména zajistit bezpečný domov a místo k životu pro své občany. V současnosti tomu tak není.

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co vás třeba překvapilo či zaujalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujte?

Mé cíle vyplývají z mého programu, a tím je reforma justice. A to jak v místních, tak i celostátních podmínkách. Domnívám se, že jako senátora, bude můj hlas více slyšet a také již nebude možno tak snadno a bez zamyšlení házet do koše návrhy a podněty, které celá předchozí léta podávalo naše sdružení zejména ústředním státním orgánům ohledně chodu justičních orgánů a zákonodárství jak civilního, tak zejména trestního.

Kdy a kde se s vámi mohou občané do voleb ještě setkat?

V současnosti se soustřeďujeme především na tisk a distribuci letáků a upoutávek a práci na internetu. Tam je také možno mne kontaktovat prakticky kdykoliv (viz www.k213.cz, kde jsou všechny kontakty uvedeny), krom toho mám v plánu – po vytištění letáků – objet co nejvíce (ideálně všechny) obcí v regionu, zastavit se na obecních úřadech, osobně se tam představit a poté – spolu s kolegy – roznést letáky do domácností. Je tedy dost možné, že mne voliči v regionu snadno osobně potkají přímo ve své obci.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Byl by to zcela jistě ústavně právní výbor. Problematika je nasnadě – reforma justice a vše, co je k tomu zapotřebí.

Co považujete za největší problém regionu?

Jako i celé země – stav práva, úroveň těch, kterým byl jeho výklad svěřen a úroveň jeho výkonu a vymahatelnosti.

Máte jasno v tom, jak je řešit?

To bezesporu a dávno. Mimochodem, když jsem před 10 lety kandidoval do Senátu poprvé – tehdy to bylo na Praze 8 – zpracovával jsem pro Stranu zdravého rozumu program v oblasti justice a práva od základů. A pokud je mi známo, za těch 10 let se ten program nijak podstatně nezměnil – samozřejmě i proto, že z něj nic nebylo naplněno a jeho uskutečnění se současné vládní a mocenské struktury brání jako čert kříži.

Stejně, jako před šesti lety kandiduje na Jičínsku 7 kandidátů. Prozradíte nám, v kterém z nich shledáváte největší konkurenci?

Opravdu je to stejně? Je jsem si v novinách přečetl, že tehdy jich kandidovalo 6, letos tedy o jednoho více. Přiznám se, že jejich konkurence za objektivních podmínek se nebojím ani trochu. Za nikým z nich není nic konkrétního vidět, pokud vím, ani nemají žádný program, se kterým by do voleb šli – a současného senátora, p. Táborského, jsem poznal osobně, když jsem chtěl vědět, proč hlasoval pro jmenování soudce Lichovníka ústavním soudcem – a zkušenost s ním, tedy s p. Táborským, byla jedním z rozhodujících momentů, proč jsem se rozhodl pro samostatnou kandidaturu. Protože již nechci připustit, aby takoví lidé seděli nadále v Senátu.

Strana zdravého rozumu nemá v Parlamentu ČR žádného zástupce. Proč je podle vás perspektivní stranou? Proč by ji měli dát voliči přednost?

Já musím předeslat, že na této kandidátce kandiduji jako nezávislý a nestranický kandidát, a to proto, že kandidovat samostatně a sbírat tisícovku podpisů s rodným číslem v daném regionu je prakticky nemožné a chápu to jako pojistku současných stran, aby kandidáti vždy museli přesvědčit některou ze stran, aby je na kandidátku dala. S panem Hannigem, který Stranu zdravého rozumu (Rozumní) vede, jsme se znali již z dřívějška, proto jsme se snadno domluvili – s tím, že budu kandidovat samostatně, byť na jejich kandidátce. A zvláště v senátních volbách se domnívám, že by voliči vůbec neměli hledět na stranickou příslušnost, ale naopak – řídit se výhradně osobností toho kterého kandidáta.

Co považujete v programu strany za nejdůležitější? Jaká konkrétní řešení dnes Rozumní nabízejí?

Předchozí odpověď vám dává závěr i k této otázce. Já se soustřeďuji na otázky justice a práva, program v této oblasti jsem pro Stranu zdravého rozumu také vypracovával já, a to už před 10 lety – a mám za to, že dodnes nebyl ničím překonán. Ostatně, podívejte se na kandidátky a programy ostatních stran, co kdy v této oblasti nabízely. A konečně, o jeho jedinečnosti a bezkonkurenčnosti výmluvně svědčí i skutečnost, že tu a tam nějaký z našich bodů Ministerstvo spravedlnosti začne halasně uskutečňovat – a vydávat samozřejmě za svůj. To, jak ho uskuteční a co z toho pak vzejde, již je vizitkou konkrétních osob a hnutí, nesoucích za MSp v současnosti odpovědnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…