Kandidát na hejtmana Svoboda (ČSSD): Jsem připraven bojovat

23.07.2016 8:55

Jsem napjatý, ale obavy nemám, konstatuje necelé tři měsíce před volbami jeden ze šesti lídrů strany, který neobhajuje svůj mandát, Pavel Svoboda (ČSSD). Za nejdůležitější ze svých priorit považuje stabilizaci zdravotnictví v kraji, růst pracovních příležitostí, kvalitní infrastrukturu, bezpečný život a důstojné stáří. Kde na své záměry bude chtít sehnat finance? Vyjádřil se ale také k problematické veřejné zakázce na veřejnou autobusovou dopravu v kraji.

Kandidát na hejtmana Svoboda (ČSSD): Jsem připraven bojovat
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ČSSD v Libereckém kraji a náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda (ČSSD)

Jste jedním ze šesti lídrů strany, který letos neobhajuje svůj mandát. Navíc Liberecký kraj je spolu s Ústeckým jediným krajem v zemi, kde ČSSD nevládne. Jak vidíte své šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Tvrzení, že ČSSD je mimo vedení Libereckého kraje, je nepřesné. Sociální demokraté se na vedení Libereckého kraje podílejí jako součást koalice. Nová politická hnutí mohou být tím dobrým a potřebným kořením k dochucení politické polévky. Podle dlouhodobých zkušeností však tato hnutí mívají strmý a fantastický vzestup, ale jepičí život – ohlédněme se například za Věcmi veřejnými, které se hned v prvních volbách staly vládní stranou a dnes jsou v propadlišti politických dějin. Podle posledních preferencí se zmenšuje i voličská základna hnutí ANO. Kdežto ČSSD si udržuje statut solidní strany s dlouhodobou historií a sociálním zaměřením bez dramatických výkyvů. Takže abych vám odpověděl, jsem napjatý, ale obavy nemám.

ČSSD v letech 2008 až 2012 v Libereckém kraji vládla, v posledních volbách ale propadla a získala jen sedm mandátů ze 45. Máte pro to vysvětlení?

Liberecký kraj je velmi specifický, tradičně orientovaný na pravou stranu politického spektra, přesto sociální demokraté nejsou a nebyli v opozici. Když se podíváte na celou historii krajských zastupitelstev, pak sociální demokraté si v Libereckém kraji drží poměrně stabilní místo. Dovolte mi malou rekapitulaci: v krajských volbách v roce 2000 měla ČSSD sedm mandátů a dva zástupce v radě kraje. Ve volbách v roce 2004 získali sociální demokraté šest mandátů a z toho byli tři radní, o čtyři roky později 15 mandátů a devět radních včetně postu hejtmana. V roce 2012 opět sedm mandátů a ve vedení kraje jsou dva sociální demokraté. Stabilně se volební výsledky drží na hladině 11–16 procent, v současné době máme už v červenci v Libereckém kraji přes 10 % v preferencích. Myslím, že to je celkem dobré skóre.

Nabízí se také otázka, zda je podle vás obhajovat mandát výhoda, či nevýhoda?

Pokud je už kus práce za vámi, vaše názory jsou konzistentní a směr vaší činnosti nevykazuje velké výkyvy, pak je výhoda obhajovat. Pokud vstupujete na politické jeviště téměř jako novic, jsou vaší výhodou neotřelé nápady, čerstvé síly. Takže vlastně na naší straně jsou pouze výhody – sociální demokracie obhajuje výsledky dlouhodobé práce ve vedení kraje a já ještě nejsem unavený politickými bitvami.

Jak byste současné vedení kraje hodnotil?

Jsem dalek toho, abych vynášel nějaká hodnocení. Sociální demokraté se podílejí na krajské vládě, takže její úspěchy a nedostatky jsou i našimi.

V politice nejste úplným nováčkem. S čím jdete do nadcházejících voleb? O co byste se chtěl konkrétně zasadit?

Máte pravdu, úplným nováčkem nejsem. Šest let sbírám zkušenosti v nejnižším patře komunální politiky, které je nejblíže voličům – nejprve jako městský zastupitel, nyní působím druhý rok na postu náměstka primátora Jablonce nad Nisou. Důležité pro mě jsou stabilizace zdravotnictví v kraji, růst pracovních příležitostí, kvalitní infrastruktura, bezpečný život a důstojné stáří.

Jaký je váš recept na snížení miliardového dluhu kraje? Kde by se podle vás dalo ušetřit?

Domnívám se, že kraj penězi neplýtvá. Splácí úvěry, které musely být otevřené v době krize a ničivých povodní, a v něm hodně pomáhá obecně rostoucí ekonomika. Navíc současná vláda z podnětu hlavně sociálních demokratů také zvýšila finanční podporu krajům.

Jak vyplývá z programu strany, ČSSD se chce soustředit na vyšší mzdy, jistotu zaměstnání, školství, veřejné zdravotní a sociální služby, bezpečnost či infrastrukturu a veřejnou dopravu. Kde budete chtít sehnat potřebné finance?

Jak jsem řekl, ekonomika roste, za což jsem velmi rád. V souvislosti s růstem ekonomiky se zvyšuje i příjem kraje z daní. Pokud potrvá vládní podpora krajů, bude dostatek prostředků i na opravy infrastruktury.

Ve které z výše uvedených oblastí kraj podle vás musí nejvíce přidat?

Viditelně stálé scházejí peníze na opravy silnic. Problematická je i situace v oblasti zdravotnictví.

Jaké investice do dopravní infrastruktury považujete za stěžejní?

Myslím, že stěžejní jsou opravy komunikací II. a III. třídy, např. II/270. Kvalitní dopravu a navíc ještě ochranu ovzduší však může pomoci zajistit také dobrá veřejná doprava. I proto jsme se rozhodli podporovat investice do té železniční či do budování bezpečných cyklostezek. Právě ony nemusejí být určené jen k rekreaci, ale také k rychlé přepravě do a ze zaměstnání či škol.

Vedení Libereckého kraje podle Krajského protikorupčního pracoviště netlačí na antimonopolní úřad, aby konečně rozhodl ve věci čtyřmiliardové zakázky na dopravní obslužnost. Přitom v srpnu vyprší roční lhůta, ve které může podat žalobu k soudu pro nečinnost ÚOHS. Úřad zakázku zrušil loni v květnu a kvůli tomu kraj platí za autobusovou dopravu vyšší cenu, než jakou nabídli vítězní uchazeči. Kraj nařčení z nečinnosti odmítá. Jak na vás celá kauza působí? A máte představu, jak spory na provozování autobusové dopravy v kraji ukončit?

Problematikou této veřejné zakázky se kraj stále zabývá. Tendr řeší i nadále Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nemá pevné lhůty pro vydání rozhodnutí o rozkladech. Kraj podle mých informací postupuje podle zákona. ÚOHS zatím nepravomocně Libereckému kraji potvrdil, že zadávací dokumentace i její změny v průběhu řízení byly v souladu se zákonem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…