Kdo diktuje, koho se vláda bojí. Jména. Holec a temné kořeny

12.07.2022 4:43 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Jsme ČEZko, ne Česko, a na Slovensku to mají jinak, vysvětlil Petr Holec, proč kupujeme elektřinu přes Německo. „Čtu mezi slovy premiéra Petra Fialy (ODS), že ČEZ nemůže odejít z lipské energetické burzy, kde si kupujeme zbytečně drahou elektřinu, i zájmy byznysu blízkého ODS,” sdělil Holec a přidal jména. Zamířil i do minulosti Stanislava Polčáka. „Ten vše pevnou rukou řídil zezadu, zatímco se Gazdík rád občerstvil skleničkou,” říká Holec ParlamentnímListům.cz.

Kdo diktuje, koho se vláda bojí. Jména. Holec a temné kořeny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Bývalý šéf polostátního gigantu ČEZ Jaroslav Míl řekl v televizi CNN Prima News, že v Česku platíme nesmyslné ceny za energie i proto, že vláda je pod tlakem těch, kteří na tom enormně vydělávají. Jmenoval i menšinové akcionáře ČEZu. Ironie ale je, že ČEZ vlastní ze 70 % stát. Na prvním místě by proto měl být zájem veřejnosti, ne?

To by samozřejmě měl být, protože primárním úkolem státu, který si platíme, je logicky maximalizace služby veřejnosti. Tedy nám. Jenže to by Česko ve skutečnosti nesmělo být ČEZko, kde odjakživa diktují spíš soukromí menšinoví akcionáři a spříznění byznysmeni v energetice. A ti teď na drahých energiích vydělávají jako nikdy, válku na Ukrajině musí milovat!

Vzpomeňte si na slavný politicko-lobbistický „summit“ v toskánském Monte Argentariu v roce 2009. Sešli se tam tehdejší předseda ODS Topolánek, jeho lobbista Dalík, šéf ČEZu Martin Roman, lobbista ČEZu Johanes, exministr průmyslu ČSSD Urban a ještě pár politiků a „kmotrů“ včetně Jiřího Pospíšila, který má historicky velkou smůlu ocitat se proti své vůli ve špatný čas na špatném místě a ve společnosti „špatných“ lidí. ČEZ si už před lety zprivatizovaly ODS s ČSSD, které tradičně mívaly i ministry průmyslu, z nichž někteří pak dokonce s ČEZem dělali i vlastní byznys. A obě strany taky sponzorovali různí podnikatelé v energetice, protože potřebují zakázky nebo jiné formy výdělečné spolupráce.

ČSSD je dnes mrtvá a místo ní diktuje ODS, která má tradičně blízko k různým investičním skupinám podnikajícím i ve velké energetice. Některé, třeba skupina J&T, se dokonce objevují mezi menšinovými vlastníky ČEZu. I proto čtu mezi slovy premiéra ODS Petra Fialy, že ČEZ nemůže odejít z lipské energetické burzy, kde si kupujeme zbytečně drahou elektřinu, i zájmy byznysu blízkého ODS. Stát tak ve skutečnosti pomáhá v ČEZu maximalizovat zisk menšině soukromníků. Přitom o možnosti odejít ze zmíněné burzy a zlevnit si elektřinu, kterou sami vyrábíme, mluví nejenom Míl. Ten mimochodem v rozhovoru pro CNN Prima News kroutil hlavou i nad tím, že snížit cenu elektřiny dokázali i na Slovensku, kde je v tamních elektrárnách silným minoritním akcionářem společnost Daniela Křetínského. Řekněme si prostě, že Slovensko má to štěstí, že není ČEZko.

Jde ale i o plyn. Ten taky zbytečně draze nakupujeme v Německu, i když tam teče i přes Česko, takže máme silnou pozici pro případné zlepšení své situace. Jenže když se energetických expertů zeptáte, proč ji tedy nevyužijeme, řeknou vám, že se Fialova vláda prostě bojí Německa, které pro změnu diktuje v EU. Navíc, jak víme, Fialova pětikoalice slibovala, že v Bruselu už nebudeme „potížisti“ a že nebudeme otravovat ostatní země se svými vlastními národními zájmy. Takže nejsme potížisti – a všichni za to dnes zbytečně draze platíme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…