Kdo nasazuje Putinovi prasečí hlavu? Baroni, co rozprodali naše fabriky. Světaznalý námořník Osoba promlouvá i o tom, komu slouží války v Sýrii a na Ukrajině

23.01.2017 16:19

JINÝMA OČIMA Je Donald Trump přítel Slovanů? Jak je možné, že jsme k nám i do západní Evropy nechali přicestovat tisíce Rusů i s jejich rodinami a nyní se bráníme ruskému vlivu? „Starý mořský vlk“ Jožka Osoba, který má „na důchod“ malou galerii nedaleko plzeňského náměstí, uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč podporuje nového amerického prezidenta. Zabývá se také situací v naší republice, kdy se nám stále nedaří a pravděpodobně ani nepodaří ekonomicky i společensky dohonit Západ, a naopak nás předhánějí třeba pobaltské republiky. Reaguje na přítomnost amerických vojsk v Polsku a vysílá přece jen optimistickou zprávu o stavu naší společnosti…

Kdo nasazuje Putinovi prasečí hlavu? Baroni, co rozprodali naše fabriky. Světaznalý námořník Osoba promlouvá i o tom, komu slouží války v Sýrii a na Ukrajině
Foto: newsphila.blogspot.com
Popisek: Josef Osoba

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

Začněme pěkně zostra. Inaugurací prezidenta Trumpa. Je Putinův agent?

Není! Je to normální člověk, který se vypracoval! Jako mladý muž začal makat a stal se z něj multimilionář. To je celé.

Ale proč z něj tedy řada lidí dělá agenta Kremlu?

Ale žádný agent! Seznámil se s Češkou, se kterou má dva syny a dceru. Tehdy navštívil i Sovětský svaz, navštívil Československo a samozřejmě Česko, jezdí na Zlínsko a má ke Slovanům lepší vztah než Obama. A je to člověk, kterému fandím. Podnikatel. A nikdo tam proti němu nezbrojí jako tady. On předal vše synům a je novým prezidentem!

Pořád jsou nějaké tendence a snahy, aby nebyl…

To jsou všechno provokace. Už s těmi počítači. Vždyť jsme v jednadvacátém století. Ale nevěřím tomu, že by to nějak ovlivnilo volby. Byl vidět zájem lidí při sčítání hlasů a lidé prostě Clintonovou nechtěli. To je všechno provokace.

Trump chápe, jak Rusko zabralo Krym. Je vidět, že je vzdělaný, protože ví, že to patřívalo Rusku a že to Chruščov v padesátých letech dal jako dar Ukrajině.

Když se Trump domluví s Putinem, tak to bude pro celý svět lepší než nyní, kdy komunikace mezi mocnostmi fungovala jen minimálně.

… ale situace se stále přiostřuje…

Ta se přiostřuje všude, protože dívejme se, každý chce zbrojit. My vyzbrojujeme, postsovětské republiky také. Koho tedy dráždíme? Rusko a Putina. A Putin si začal nechat ve Francii stavět námořní vojenské lodě, Francouzi mu je nedali, tak si je nechal stavět jinde. To je jejich škoda a normální byznys. Teď si nechává stavět velkou loď v Číně. Když budu někoho dráždit, tak se to proti mně přece logicky obrátí. Vezměte si naše politiky. Nebudu je jmenovat, ale někteří jsou sedmadvacet let v politice, přišli do ní s holým zadkem a podívejte se, jak dnes vypadají. A Trump je multimiliardář a jde do politiky. Vypracoval se svojí pílí, žádnými podvody jako ten náš nastávající, co by rád byl prezidentem…

A jaké jsou škody, když nesmíme vyvážet do Ruska! Třeba mléko nebo maso. Rusové to dovážejí natruc z Číny. Prodělali na tom ale normální lidé, tedy my všichni. To je bojkot v praxi.

Jak je podle vás možné, že i když část našich politických elit a občanů hovoří o tom, že je třeba bojovat proti Rusku, je u nás Rusů čím dál tím více? Už nejen v Karlových Varech, v Praze, ale i v Plzni? A že vlastní řadu doslova strategických podniků, například naši bývalou chloubu, jaderné strojírenství? Proč jsme si je sem a do EU tedy pustili? A to tu žijí celé rodiny, nikoliv pár let. Proč tedy získali víza do schengenského prostoru?

Proč ta fóbie z Rusů? Je to opět uměle udělané. Když jsou tu tolik let, i s rodinami, podnikají v západní Evropě. A divíme se. Už tatíček Masaryk pozval do západních Čech přes 2 000 bělogvardějců, kteří se zde usadili. Takže jsme nějací xenofobové? Nejsme!

Nepřichází ale čas Trumpů, Babišů, Porošenků, oligarchů? To snad nejsou ani podnikatelé…

Ne. Já si myslím, že je to správné. Určitá obnova po těch letech by tu měla být. Podívejte, zrušila se Národní fronta. Jako Klub filatelistů jsme v ní byli také. A teď jsme dostali pokyny, ať spolupracujeme s obcí. Tak proč se to rušilo? Proč po sedmadvaceti letech se to zase obnovuje, sice se to nebude jmenovat Národní fronta, ale jsou tendence spolky a sdružení sdružovat. To samé školky a jesle. Proč se rušily a teď se to všechno za velké peníze obnovuje?

Někdo může namítnout, že je to právě ten byznys...

Ano, to je ten byznys. Rozprodaly se fabriky a teď ti jednotlivci, ze kterých se stali baroni, už si s tím mohou dělat, co chtějí. Zničit, prodat, vyhodit lidi, je jim to fuk. Prachy. Hned. A Putinovi nasazují prasečí hlavu. Ale on takový není. Je vycvičený agent. Ale kolik našich agentů bylo! Všichni jsme spadali pod Varšavskou smlouvu a nejlepší agenti byli kde? V Československu a Sovětském svazu! Vždyť nás chtěli i Izraelci! A proč? Protože ti lidé byli zdatní jak fyzicky, tak jazykově. A Putin, i když je malý a někdo by řekl, že má napoleonský komplex, tak opravdu ne, protože je to inteligentní vzdělaný člověk.

A když by nebyl tak autoritářský, prý despotický…?

Bez toho by tam vznikla občanská válka! Podívejme se, co je na Ukrajině. Kdo to vyprovokoval…

Američtí vojáci jsou nově v Polsku…

Ale v Polsku jsou také nepokoje proti tomu…

A nejsou jen v Polsku, ale i v Pobaltí. Takže další dráždění Ruska.

Ale já ty informace, že jsou tam proti tomu protesty, nemám. V médiích se prakticky nenajdou…

Ano, protože naše média to nechtějí pustit oficiálně do éteru a pouštějí jenom něco. A dostáváme se zase k tomu, co tady už jednou ne až tak dávno bylo, že totiž se občanům neříká všechno.

… téměř zakázané hlasy z Ruska, že?

To je to samé jako pan prezident. Vidím to z více stran. Člověk, který nemá maturitu a je dnes doktorem. A neumí se vyžvýknout, neumí mluvit spatra, zakoktává se a dnes je to pan doktor a je tam celých sedmadvacet let a nemá maturitu a stal se panem doktorem, protože za dva roky udělal v Plzni práva!

Ale dnes jsou lidé i v komunální politice na vysokých postech, kteří nemají maturitu…

… a nemusíme chodit opravdu daleko… A jinak je třeba číst noviny, internet a vybrat si z toho svůj názor. To je to samé, jako když jsme za totality četli mezi řádky. Každý, kdo byl inteligentní, pochopil, co je to za narážku. A dnes tady máme úřad, který nás bude kontrolovat. Potřebujeme to? Nepotřebujeme! Ale už tady také byl, a není to tak dávno….

S velkou slávou tady byl kdysi Obama a přislíbil snižování počtu jaderných zbraní. Dnes to však vypadá naopak…

Samozřejmě, počty se zvyšují. Jsme blíže třetí světové válce, a to by byla válka poslední. Takové zbraně má třeba i Čína. A jak říkali, že Irák a Írán, tak to není žádná pravda. Já jsem tam jezdil sedm let a nevěřím tomu, že by to tam bylo. Tam se potřebovali dostat ke kohoutkům od ropy. To je všechno uměle vyvolané. Stejně tak už pátým rokem v Sýrii. Nebo i v Turecku, to jsou všechno vyprovokované bojůvky agenty, aby lidé žili v napětí a ve strachu.

Dnes potřebujeme zdatné lidi, jako je Telička. Tady mu nefandí, ale v EU má samé úspěchy. Je vidět, že se tam dobře uchytil.

Takové ty řeči, že u nás bude líp, přece všude je chleba o dvou kůrkách. Teď je tu zase spousta Bulharů. Ale každý národ má jinou mentalitu. My jsme lidé, kteří se umíme přizpůsobit. Když jedete do lázní do Teplic, tam se všechno rozprodalo a jsou tam ulice, které patří jen muslimům. Je to pro nás přínosem? Není! Ano, v lázních obsadí vanu, ale nikdo nevíme, jaké mají choroby. Řada našich lázeňských hostů má pak strach lézt do vany po někom. Když jde muslimka do bazénu, tak jde v bílém hábitu. Je tam cedulka sprchovat, ale ona se neosprchuje. Proto tam Češi nechtějí. Takže je to čím dál méně pro našince, lidi z tuzemska, a čím dál více pro cizince. Ale cizince z muslimských zemí. Z ostatního světa tam nikoho také nepotkáte.

A jako námořník – nechtěl byste, abychom si zase pronajali nějakou loď, když už jsou všechny dávno prodány? Třeba taková Libérie by nám ji mohla třeba poskytnout…

Nebyl by to nesmysl. Ale je zde převážně soukromý sektor. Musel by to být někdo jako Tomáš Baťa, který potřeboval za první republiky vozit materiál do Evropy, kůže, gumu a tak dále. Tak by se tady musel najít někdo, kdo by dovážel a zároveň vyvážel. Když Československá námořní plavba 1. ledna 1959 vznikla, tak co všechno navozila! Vyvážela se zemědělská technika, zbraně, vozili jsme rudu, vyváželi jsme hotové železo, stroje, automobily, lokomotivy. Dnes?! Bylo by dobré, kdyby se to obnovilo, protože máme vzdělané lidi. Z námořní školy v polském Štětíně vychází průměrně deset mladých lidí, Čechů, s vysokoškolským titulem. Oni se vyučí, vlastně za naše peníze, a pak jdou pryč.

To samé lékaři. On tu vystuduje a místo toho, aby něco v praxi udělal, hned utíká za lepšími podmínkami do zahraničí. Ano, podepíšeš, že tu budeš pět let, a pak si běž, a když se vrátíš, nabereš zkušenosti. Ale ne hned po škole utíkat do zahraničí. Pak se říká, že je nedostatek lékařů nebo zdravotních sester. Když jedete tady z Plzně 90 kilometrů, tak je za hranicemi vynikající zdravotní péče z toho důvodu, že tam máte české doktory i sestry. A nemusíte znát němčinu. Jak to, že to jde tam a nejde to tady u nás? A potvrzují to kolegové, kteří jezdí například do Chamu.

Já jsem si představoval, že po roce 1989 se ekonomika přiblíží tomu tehdy Západnímu Německu nebo Západu. A podívejte, je to sedmadvacet let a pořád jsme jim na chvostě. Předbíhají nás státy z bývalého Sovětského svazu. Třeba Lotyši.

Jste galerista. Je dnes poptávka po „hezkých věcech“? Že už lidé mají dost hrůz, strašení a tak podobně?

To je! Chtějí realistické věci, nechtějí ponuré obrazy. Je to líbivé. Plzeň, Praha, krajinky, zátiší. Veselé barvy. To lidé teď kupují. V poslední době je to trend. Po mnoha letech se zase lidé vracejí k hezkému. A to je dobrá zpráva. Ale každý na to nemá. Každý si nejdříve musí koupit jídlo, zaplatit nájem a další věci a pak teprve, když mu něco zbude, míří sem. A dokonce přijdou lidé, kteří říkají – nejedeme na dovolenou, ale přišli jsme si k vám koupit hezký obraz… Kultura je ale pořád až ta poslední. Před ní jsou ty plné nákupní vozíky v supermarketu… A začínají lidé kolem padesáti let věku, to jsou ti, kdo chtějí hezké obrazy. Je poptávka po Pavlu Boudovi, po Karlu Fraugnechtovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

18:13 Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

Sociální sadismus. Tak nazval makroekonom Jaroslav Šulc současné uvažování vlády o důchodové reformě…