Kdo z příslušníků bezpečnostních sborů by se teď měl bát a kdo ne? Pro PL promluvil nový šéf GIBS Dragoun

10.09.2018 16:44

ROZHOVOR Je třeba změnit způsob uvažování v GIBS v tom smyslu, aby se slušní příslušníci bezpečnostních sborů už nemuseli bát, tvrdí Radim Dragoun, nový šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů: tedy těch strážců zákona, kteří hlídají jiné strážce zákona. Podle Dragouna je také třeba změnit i systém práce s informacemi z kriminálního prostředí, aby se neopakovaly případy, kdy GIBS někoho s humbukem obvinila- a tím mu zničila život- a soud ho pak prohlásil nevinným.

Kdo z příslušníků bezpečnostních sborů by se teď měl bát a kdo ne? Pro PL promluvil nový šéf GIBS Dragoun
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Máte za sebou úspěšnou kariéru nekompromisního státního zástupce, který pohnal před soud několik zkorumpovaných soudců. Nebál jste se někdy, že dopadnete jako sicilský Cattani?

Nikdy jsem nepocítil žádnou obavu, natož konkrétní situaci, kdy bych se bál o život nebo zdraví. Nicméně jsem v této souvislosti zaznamenal poznámky: A takový to býval talentovaný soudce a teď je před soudem, no doufám, že máte tu obžalobu dostatečně kovanou…

Čím si vysvětlujete, že v poslední době přibývá případů páchání zločinů mezi soudci? Je to tím, že i tato samoprivilegovaná vrstva je jen součástí české společnosti a tedy odrazem jejího celkového stavu? Nebo se stát konečně rozhodl posvítit si i na zločince v talárech?

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí
Tady se musím soudců jednoznačně zastat - já znám velké množství soudců i státních zástupců a absolutní většinu z nich považuji za extrémně čestné a pracovité profesionály. Spíše to považuji za shodu náhod v čase i místě, že na Okresním státním zastupitelství v Lounech jsem dozoroval celkem pět trestních kauz týkajících se soudců.

Nastupujete do čela instituce, která- jak sám coby bývalý policista dobře víte- požívá mezi strážci zákona minimální úcty. Přezdívka příslušníků GIBSgestapácipatří kvůli používaným metodám ještě k těm slušným. Jak hodláte tuto pověst GIBS napravit? A půjde to vůbec po řadě excesů, kdy inspekce sloužila vyloženě jako likvidační složka pro policisty, kteří se jen znelíbili svým nadřízeným- což je přitom samo o sobě zneužití pravomoci veřejného činitele?

Věřím, že drtivá část příslušníků GIBSu jsou slušní lidé, jejichž práce není příliš mediálně vidět a že to, co uvádíte, je pouze špička ledovce. Já jsem se však dosud s konkrétními kauzami nemohl seznámit, takže vycházím převážně z obecného hodnocení. Přesto bych chtěl změnit způsob uvažování i systém práce v tom smyslu, že generální inspekce by se neměli bát slušní příslušníci bezpečnostních sborů a též preferuji odklon od bagatelních věcí k věcem závažnějším. V nich bude probíhat tzv. operativní rozpracování, práce s informacemi z kriminálního prostředí a podobně.

Dříve IMV a dnes GIBS se také vyčítá, že nejprve s velkým humbukem někoho obviní, aby se pak u soudu ukázalo, že jejich údajné důkazy byly na nic. To svědčí minimálně o nízké profesionalitě příslušníků GIBS. Co s tím hodláte dělat?

Zde by asi bylo nutné se bavit o konkrétních kauzách a na nich si říci, zda tomu tak skutečně bylo či ne. Je také věcí státního zástupce, zda kauzu „požene“ k soudu. Na druhou stranu z vlastní praxe státního zástupce vím, že v pochybnostech státní zástupce v podstatě musí věc žalovat, soud však za stejné důkazní situace- tedy v pochybnostech- zprošťuje obžaloby.

Jste členem Aktivních záloh Vojenské policie Armády České republiky. Je z hlediska zákonů možná další účast v nich při vašem novém zařazení?

Je mi to velmi líto, ale služební poměr v bezpečnostních sborech není kompatibilní se službou v aktivní záloze. Na své působení v řadách aktivní zálohy vojenské policie, které jsem tedy musel ukončit, budu velmi rád vzpomínat, potkal jsem zde mnoho opravdových profesionálů, a získal nové přátele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…