Kdyby politici podporovali fotbal, fotbal by mohl podporovat je, říká majitel úspěšné Plzně

13.11.2011 10:29

NA HRANĚ S XAVEREM. O vztahu, propojení a možné spolupráci mezi světem politiky a světem sportu, zvláště fotbalu, si s Lubošem Xaverem Veselým povídal Tomáš Paclík, majitel úspěšné fotbalové Viktorie Plzeň a kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu.

Kdyby politici podporovali fotbal, fotbal by mohl podporovat je, říká majitel úspěšné Plzně
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Paclík

Rozhovor s Tomášem Paclíkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Pane Paclíku, je o vás známo, že se ve vrcholovém fotbale pohybujete pouze něco přes rok. Nyní se ucházíte o tu nejvyšší pozici. Co vás k tomu vede. Je tam ještě nějaké vnitřní pnutí, nebo jde jen o to, že jste nikoho jiného nesehnal?

Zaprvé,  nikoho jiného jsem skutečně nesehnal. Zadruhé, chci český fotbal posunout někam dál, což je obrovský úkol. Myslím ale, že pár drobných věcí, na které si troufnu a které jsem uvedl i ve svém volebním programu, jsem schopen uskutečnit v tom roce a půl, kdy bych chtěl funkci zastávat do řádné valné volební hromady. Jednak si myslím, že dokážu sehnat správného člověka, který by do toho potom šel místo mě, jednak vím, že i já sám jsem schopen udělat pár změn, které budou českému fotbalu ku prospěchu.

Aha, takže jste kandidaturu vzal na svá bedra pouze z donucení a do budoucnosti seženete člověka ještě kvalitnějšího.

Přesně tak. Český fotbal by si zasloužil skutečného vůdce. Nejlépe někoho z mimofotbalového prostředí, kdo to pojme tak, že fotbal dostane na nějakou vyšší společenskou úroveň. Všech asi šest kandidátů, s kterými jsem mluvil, mi řekli, že by je to opravdu zajímalo, ale teď že kandidovat kvůli nedostatku času nemůžou. Zároveň i samotné prostředí českého fotbalu je pro ně trochu neprůhledné. Já teď chci na tomto všem zapracovat a potom jim pomoct.

Čím to je, že o tu funkci předsedy fotbalové asociace není takový zájem? Paní Bobošíková se o to ještě nezajímala, že by kandidovala?

Tak s tou jsem nemluvil. Nenapadlo mě jí zavolat a ona mě taky nevolala, takže ani nevím, jestli by byla vhodná. Na druhou stranu žena možná není špatný nápad.

A ví ona vůbec, že je nějaká funkce k dispozici? 

Nevím, já s ní opravdu nemluvil (smích).

Do jaké míry by měl být vrcholový fotbal a vrcholový fotbalový managment zadobře s politickou reprezentací?

Myslím, že hodně. Mohlo by to totiž být vzájemně výhodné. Fotbal je celospolečenský fenomén, takže by se to mohlo těm politikům hodit.

Co to znamená vzájemně výhodné?

Zkrátka, kdyby byli politici schopni podporovat fotbal, tedy nějak normálně, tak myslím, že fotbal by byl schopen podporovat je. Většina voličů ten fotbal miluje a pokud by se vidělo, že oni pro něj něco dělají, tak občané by politikům třeba za to dali hlasy. Ale s tímhle tématem se tady zatím ještě moc nepracuje.

Budete s tím pracovat vy?

Už jsem začal, protože v momentě, kdy jsem svou kandidaturu ohlásil, začalo mi volat spousta poslanců. Někteří se se mnou už i sešli. Oslovila je ta myšlenka jakési očisty ve fotbale a někteří dokonce chtějí pracovat i v mém týmu a přispět k oné vznikající vizi. Strašně je to zajímá, protože je to baví.

Tohle je milá a pozitivní zpráva. Řekněte nějaká konkrétní jména, za to se na vás jistě nebude nikdo zlobit.

Jména asi říkat nebudu. Nemám jejich souhlas a sešli jsme se soukromě. Jmenovat si dovolím snad jen Tomáše Úlehlu ze Zlína. Je to bývalý fotbalista známe se opravdu dobře.

Co velký sportovec hokejista Jiří Šlégr? S tím jste mluvil?

S tím jsem zatím nemluvil, ale musím říct, že byť ho média nepopisují příliš pozitivně, já jeho práci sleduji a přijde mi velmi sympatická. Je to jeden z lidí, kteří se zajímají o sport a chtějí pro něj něco dělat. Mluvit bych s ním jistě chtěl.

Kdo z politiků je vám ještě takto sympatický?

Bavíme se nyní o sportu a oni politici se tomuto tématu zase tolik nevěnují. Rozhodně bych to ale nechtěl spojovat s žádnou politickou stranou, protože to jde napříč celým spektrem. Chci je oslovovat všechny bez rozdílu.

O vás se ví, že jistým způsobem kooperujete s panem Langerem. Mohl by být i Ivan Langer jeden z těch lidí, kteří by mohli do budoucna pomoct fotbalu a fotbal jim?

Opravím vás. O mě se píše, že kooperuji s Langerem, ale s Langerem jsem nikdy nekooperoval a ani nekooperuju.

Nemyslel jsem to jako nic špatného...

Neříkám, že by na tom bylo něco špatného, kdybych s ním kooperoval, jenže já s ním vážně nekooperuju. Mám od něj pronajatou kancelář v jeho domě, kde je dalších pět firem. To je vše. Tím naše kooperace končí.

Říkáte to, jako bych vám něco vyčítal. Na tom ale přeci není nic špatného. Tím, že sídlíte v jeho domě, máte zároveň i naději minimálně jednou za rok ho potkat na chodbě. Na tom se shodneme.

Jistě.

Je to tedy ten člověk, který by mohl pomoct fotbalu a fotbal jemu?

Myslím, že ne. Protože nevím o tom, že by se vůbec někdy o fotbal zajímal, nikdy jsem to nezaznamenal a nikdy jsem se ho na to ani neptal. Nejde o směr, kterým bych šel. A pokud se budeme bavit o ODS, kde figuruje, tak nevím do jaké míry tam Ivan Langer dneska co dělá, protože veřejně moc nevystupuje. Asi bych spíš kontaktoval jiné lidi.

Kdo z těch velkých politických hráčů by podle vás k fotbalu mohl mít blízko?

Určitě jsou to lidi z výboru pro školství, mládež a tělovýchovu...

Jenže to je jejich práce. Bůhví, jestli byl ministr Dobeš někdy v poslední době na fotbale.

Byl, včera například. Seděl ve stejné řadě jako já. Ale v tom není ten problém. Myslím, že i bez ohledu na jejich práci, mají ti lidi fotbal hrozně rádi. Akorát se s tím někdy těžko ztotožňují. Mluvil jsem například s panem Vidímem, který je sice Sparťan jako poleno, nicméně se mu líbí, co Plzeň nyní dělá. Patří k těm, kteří by pro fotbal mohli jednou něco udělat.

A co váš plzeňský pan hejtman? On je to totiž takový velký tělnatý muž jako já, takže by mě zajímalo, zda ho ten sport vůbec zajímá?

Určitě zajímá. Pan hejtman Chovanec je náš veliký fanoušek a pomáhá nám. Stejně tak i pan primátor, i když ten na začátku velkým fanouškem fotbalu asi nebyl. Tahle otázka je ale dost jednoduchá, protože v Plzni dneska po velkých úspěších Viktorky fandí fotbalu úplně každý. 

Další rozhovory z rubriky Na hraně s Xaverem čtěte ZDE  

Dále čtěte:
Nečas se smíchem: Kdo uteče na fotbal, bude zastřelen
Razie v policejním gangu: Zatčen i bratr někdejšího šéfa českého fotbalu

Fotbalový boss Mach se mstí ODS: Píše knihu o jejím financování

Foto: fcviktoria.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mainstream hrotil situaci. Dělení na slušné a neslušné. Ficova europoslankyně řekla vše

11:11 Mainstream hrotil situaci. Dělení na slušné a neslušné. Ficova europoslankyně řekla vše

„Přestože média, herci, moderátoři, nějací influenceři a podobné osoby říkají, co si máme myslet a j…