Když si nezapnu cizí televizi, tak nevím, co se opravdu děje, tvrdí Jaromír Dušek o českém zpravodajství. A dodává k Zemanovi...

20.09.2015 15:57

POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Boha volit nemůžeme.“ Miloš Zeman tak dostává za první polovinu volebního období od bývalého čelného odboráře Jaromíra Duška dvojku. Dušek, dnes náměstek hejtmana Pardubického kraje, na adresu prezidenta republiky také zmínil: „On je takový tvrdohlavý paličák, že bez ohledu na to, co budou psát a říkat novináři, dělá to, co si myslí, že je nejlepší."

Když si nezapnu cizí televizi, tak nevím, co se opravdu děje, tvrdí Jaromír Dušek o českém zpravodajství. A dodává k Zemanovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Jaromír Dušek

Jak hodnotíte působení prezidenta Miloše Zemana v polovině jeho volebního období?

Myslím, že lépe bych to udělal už jen já. Ale mě lidi nezvolili. Na jedničku by to udělal jen pánbůh, nebo mimozemšťané, na dvojku Miloš Zeman, na trojku já.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Takže prezident Miloš Zeman má dvojku?

Ano, Boha si zvolit nemůžeme.

Už dříve jste zmínil, že je rozdíl mezi tím, jak vnímají Zemana novináři, lidé i politici. V čem si myslíte, že je největší rozdíl mezi skutečným Milošem Zemanem a tím, jakým ho vnímá veřejnost?

Myslím, že v podání novinářů, které se mu od volby nepodařilo usmířit, a ani se nesnažil, si vede dobře. Novináři, kteří ho nemají rádi, využívají každé chvilky k tomu, aby ho mohli pro jakoukoliv blbost napadnout. Jestli pojede do Číny, je to chyba; pokud by nejel do Číny, bude to chyba. Když tam uzavře obchod, bude to chyba, a když neuzavře, bude to také chyba. Objektivní novináři jsou v menšině, ti se snaží podat poctivý obraz činnosti prezidenta. S ohledem na to je veřejnost překvapivě pozitivně naladěná a jeho popularita je zázračná, což mu většina médií nepřeje.

Není snad prací novináře být „hlídacím psem demokracie“? Novinář musí počítat s tím, že ho politici nebudou mít rádi…

Myslím si, že většinu negativních jevů ve společnosti a toho, jak je vnímá okolí, mají na svědomí neobjektivní novináři. Politik má být připraven na všechno. Ale aby ho cenzurovala státní média, aby upravovala jeho vyjádření, aby zkreslovala jeho vystupování, na to není připraven žádný politik na světě. Jenom Zeman čelí těmto škodlivým jevům. Skoro se mi jeví, jakoby to dělali na zadání – dehonestovat ho za každou cenu.

Tím se dostáváme k další otázce. Jak česká média informují o zahraničním dění jako Rusko-Ukrajina nebo uprchlictví? Daří se jim to?

Absolutně ne, nedozvíme se o ničem. Poslední příklad – zkuste se zamyslet, jak probíhají poslední dobou zprávy o protestech v různých státech Evropské unie vůči imigrantům i různé demonstrace. Je snaha informovat neobjektivně, mění se počty účastníků, v popředí jsou protestující. Pokud si nezapnu cizí televizi, nedozvím se, že jsou masové demonstrace v Polsku, že v Německu vyhořela další ubytovna pro uprchlíky, kterou Německo připravilo.

Proč byl tedy podle vás prezident Miloš Zeman v Číně? Co si od toho slibuje?

Já si myslím, že on je takový tvrdohlavý paličák. Že bez ohledu na to, co budou psát a říkat novináři, bude dělat to, co si myslí, že je nejlepší. Miloš Zeman se při jakémkoliv výjezdu snaží prodat Českou republiku a navázat nejlepší obchodní styky.

Je na čase zavřít hranice České republiky před uprchlíky?

Je to určitý krok, jak bránit následkům dřívějšího. Česká republika musí hlavně na půdě Evropské unie hlasitě říkat: „Přestaňme zbraněmi podporovat islámské bojovníky, kteří rozvracejí Asadův režim, přestaňme rozvracet funkční stát.“ Američané napadli Irák pod rouškou zbraní hromadného ničení a putovali k nám Iráčané, napadli Afghánistán, přicházeli Afghánci, napadli Libyi i Sýrii, tak se k nám nyní hrnou. Nejdříve pojďme všichni v Evropské unii říkat pravdu. Zavírání hranic a armáda je jen řešení následků. Příčina je na začátku, a tím jsme opět u jestřába v Unii.

Kladu si otázku, kdo se napakoval z ropy Libye či Iráku? Kdo a kde má zašité stovky miliard zablokovaných dolarů, kterých se zmocnil poté, co se rozhodli zlikvidovat Kaddáfího? Ať si sáhnou do peněženky ti, co se nejvíce napakovali.

Jaký cíl dnes podle vás sledují Spojené státy?

Samozřejmě vládnout celém světu a diktovat politikům Evropské unie. Nevyšlo jim to s knížetem Schwarzenbergem a logicky potřebují dalšího poskoka. Nedávno jsme mohli na internetu vidět mapu vojenských základen Ameriky a Rusů. Všimněte si, že naši novináři nepíší o sto jedenadvaceti amerických základnách po světě, ale o jedné, která dlouhodobě existuje v Sýrii. A najednou je tahle základna v oku všem; a nedej Bože, kdyby dělala Američanům problémy. A když se to nelíbí Američanům, tak ani našim pravověrným novinářům a politikům.

Médii proběhla debata v souvislosti s tím, že jste odmítl odevzdat daňové přiznání. Co bylo důvodem?

Já se přiznám, že je to trochu klukovina, kterou jsem chtěl upozornit, jaký prospěch přinesl nedokonalý zákon pro zabránění střetu zájmů nebo korupce. Tvrdím, že takový zákon nemá žádný smysl, neslouží svému účelu a bude sloužit jen novinářům, aby mohli popotahovat, koho chtějí. U mě je to na jedné straně klukovina, a také připomenutí. Odevzdávat přiznání by měli jen podezřelí politici, ne aby si kdokoliv jiný, soud, policie, instituce mohly přečíst, kde člověku stojí auto v garáži a kde si koupil sekačku.

Tento zákon je uplatňován, a žádné korupci nebrání, bránit nebude a žádnou miliardu do rozpočtu nezachrání. Když se podíváte na náš rozpočet hospodaření, tak při existenci zákona stál tunel Blanka čtyřikrát více, než by měl. A zabránil tento zákon tomu, aby se budoval a stál mnohem více, než kdekoliv jinde? Ne. Vidíte. Všichni ve Středočeském kraji odevzdali daňová přiznání, a přesto zmizely desítky miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…