Kecy, invalida Kalousek, primitivové, Všeználek Prouza. Z Hradu dnes mohutně zahřmělo

24.08.2016 13:26

ROZHOVOR Žádné dlouhé fronty se na Hradě netvoří, jde spíše o výjimku v době špičky. Návštěvníci s bezpečnostními kontrolami problém nemají. ParlamentnímListům.cz to řekl kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Průměrná doba čekání při vstupu do hradního areálu je podle výpočtů prezidentské kanceláře zhruba tři minuty. Kancléř Mynář hovoří o populistických řečech, politickém invalidovi Kalouskovi nebo Všeználkovi Prouzovi, čímž naráží na vládního tajemníka pro EU, který nedávno zveřejnil fotku, o níž tvrdil, že jde o frontu turistů k Pražskému hradu.

Kecy, invalida Kalousek, primitivové, Všeználek Prouza. Z Hradu dnes mohutně zahřmělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Pane kancléři, bezpečnostní opatření, která zavádíte na Hradě, byla v posledních dnech terčem ostré kritiky ze strany některých médií a politiků. Nelíbí se hlavně prohlídky každého, kdo chce do areálu vstoupit. Prý se tvoří velké fronty a dochází k uzavírání Hradu, který se před lety Václav Havel snažil co nejvíce otevřít. Co na to říkáte? Neudělali jste chybu?

Už jsme si mohli zvyknout na to, že cokoliv se na Pražském hradě stane nebo udělá, je špatně. Nepamatuji si, že by byť v jediném případě zazněla od kritiků a křiklounů pochvala.

Ale zpět k vaší otázce, všichni sledujeme, co se v posledních měsících děje kolem nás u našich blízkých sousedů. Teroristické útoky jsou na denním pořádku v Německu, Belgii, Francii, ale i jinde. Útoky na velké množství občanů, ale i individuální napadání ve vlacích, na ulicích, v barech, prostě všude. A za této situace, přidáme-li oprávněné negativní stanovisko české veřejnosti (až na pár sluníčkářských výjimek) ke kvótám přijímání ekonomických migrantů, se logicky může dalším z míst teroristických útoků stát ČR. Do mých kompetencí a povinností spadá starost o areál Pražského hradu a jeho návštěvníky, a proto jsem rozhodl o zavedení preventivních bezpečnostních opatření, aby se co možná nejvíce eliminovalo toto riziko. Informace o tom byla dána dostatečně předem a teď je postupně uvádíme ve spolupráci s policií a Hradní stráží v život.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

To, že se tvoří díky prohlídkám dlouhé fronty, není pravda. Udělali jsme časový snímek po hodinách na všech místech, kde ke kontrolám dochází, a průměrná doba zdržení jsou tři minuty. Samozřejmě že se občas ve špičce může stát, že je chvíli fronta větší, ale zcela vylučuji tvrzení o pravidelných dlouhých frontách. Argument, že dochází k zavírání Pražského hradu, je naprosto chybný a lživý. Naopak za prezidenta Zemana došlo k zavedení (mimo jiných) pravidelných exkurzí do útrob Hradu včetně míst blízkých i kanceláři prezidenta, což nikdy předtím nebylo. Těch od prosince 2015 proběhlo 115 a zúčastnilo se jich 2 863 návštěvníků. Prohlídek reprezentačních prostor Pražského hradu se od začátku roku 2016 uskutečnilo 68 za účasti 1 185 návštěvníků. Dokonce naši zaměstnanci vyrážejí podle objednávky za našimi spoluobčany, kteří nemohou ze zdravotních důvodů Hrad navštívit, a tam formou přednášek zájemce s podobou Pražského hradu seznamují.

Odmítáte tedy novinové titulky zhruba z posledního týdne, že „Zeman se zabarikádoval na Hradě“?

Samozřejmě že odmítám toto tvrzení, je zcela scestné a účelové. Tato konkrétní opatření se týkají primárně a výlučně návštěvníků Pražského hradu, a to jak turistů, tak českých občanů. Žádné opatření se přímo netýká posílení nebo zpřísnění ochrany pana prezidenta. Nedošlo ani k opevnění jeho kanceláře, ani opancéřování jeho auta, ani nezačal nosit neprůstřelnou vestu, ani není více ochránců, prostě nic navíc pro prezidenta. Všechna opatření se týkají návštěvníků Pražského hradu. Kdo tvrdí, že je to pro pana prezidenta, ten lže.

Mnozí kritici oněch opatření říkají, že na úkor bezpečnosti prezidenta dochází k buzeraci turistů v nejnavštěvovanějším turistickém areálu v zemi. Jak to tedy je, jde vám o bezpečí prezidenta, nebo turistů?

Máme pravidelnou zpětnou vazbu od turistů. Není pravda, že dochází k buzeraci, naopak, vítají to, neboť se následně v areálu Hradu cítí bezpečněji. Téměř ve všech zemích jsou taková opatření standardem a turisté jsou na to zvyklí.

Ti, kdo křičí, jsou novináři, zástupci cestovních kanceláří a populističtí politici. Každý, kdo toto opatření kritizuje, riskuje životy našich občanů a turistů a neváží si jich.

Deník MFD před týdnem informoval, že se jeho reportérům podařilo i přes kontroly pronést do hradního areálu nůž s více než dvaceticentimetrovou čepelí i pistoli. Hradní policie prý navíc ani nijak nereagovala, že se novináři se zbraněmi fotili přímo pod okny prezidentské kanceláře. Jak byste to komentoval?

Ano, vím o této provokaci a mrzí mne, nicméně co lze od těchto primitivů očekávat jiného než provokace podobného typu. Myslím, že by to mělo být posuzováno minimálně stejně jako akce pana Konvičky na Staroměstském náměstí, jako „šíření poplašné zprávy“.

Škoda že něco takového nezkusí tito hrdinové před Bílým domem, tam by byli oprávněně zastřeleni. Bohužel nejsme v Americe.

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza nedávno zveřejnil fotografii od hradní Brány gigantů z prvního nádvoří, kde se na Hradčanském náměstí tlačí stovky lidí, a nepřímo tvrdil, že jde o frontu čekající na vstup do Hradu. Zkoumal jste ten snímek? Víte, o co šlo?

No to mne opravdu pobavilo, další Všeználek, který všemu rozumí, všude byl a všechno zná. Bohužel pro něj až na to, že snímek ukazuje stovky lidí, kteří nečekají ve frontě, ale sledují střídání členů Hradní stráže. I mistr tesař se někdy utne, ale v tomto případě nejde o mistra, ale sotva tovaryše.

Stejně tak podlehl mediální kampani i bývalý prezident Václav Klaus, nicméně s ním souhlasím, že musí být konsenzus mezi bezpečnostním opatřením a pohodlím návštěvníků, což se nám přesně daří.

Mluvčí Jiří Ovčáček inicioval, že se budou každou celou hodinu fotit vchody do Pražského hradu, aby to ukázalo, jaké fronty jsou. Některá média tvrdila, že mnohdy jsou i několikasetmetrové fronty a lidé čekají klidně i dvacet minut… Zkoumali jste to již? Jak to s frontami podle vás je?

To už jsem říkal v předchozí odpovědi a pro vaši informaci tento časosběrný snímek budeme dělat pravidelně, abychom měli důkazy proti lžím a také uměli vyhodnotit dané opatření.

Zazněly dokonce návrhy, aby se sídlo prezidenta přestěhovalo a Pražský hrad nemusel být kvůli kontrolám „uzavřen“. Primátorka Krnáčová řekla, ať se prezident odstěhuje, pokud se na Hradě necítí bezpečně, a Miroslav Kalousek navrhuje, aby se prezident se svou kanceláří přestěhoval do pražské Invalidovny. Co k tomu říci?

Tyhle kecy jsou samozřejmě už jen zviditelňováním populistických politiků v rámci předvolební kampaně. Zameťme si každý před vlastním prahem.

Paní primátorka má vlastní zkušenost z akce pana Konvičky, tam se její úředníci vyznamenali, a v druhém případě o politickém invalidovi netřeba mluvit.

Závěrem ještě jiné téma. Sněmovní vyšetřující komise k policejní reorganizaci vás údajně pozvala k výslechu. Krátce poté jste veřejně prohlásil, že důvod neznáte a ani jste ještě nedostal žádné oficiální pozvání. Víte už, o co by mohlo jít? Média spekulovala o vaší bezpečnostní prověrce…

Vím jen, že to bude 5. září 2016 v odpoledních hodinách. Opravdu netuším, jak bych mohl komisi pomoci ve věci oprávněnosti či naopak „policejní reorganizace“. Pravděpodobně tím, že jsem z pokynu pana prezidenta organizoval veřejně známé schůzky zmiňovaných stran v této věci, a to pana Chovance a pana Babiše. Neumím si při své velké fantazii představit, jakou by mohla mít souvislost moje bezpečnostní prověrka a policejní reorganizace.

Tento zvláštní dar „pářit kočku se psem“ a spojovat nespojitelné mají jen naši geniální, s čistými úmysly a bez zadání pracující novináři objektivních periodik MF Dnes a LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…