Kecy o CO2, zelený socialismus! Stejné kecy jako kdysi, varuje Markéta Šichtařová

18.11.2019 20:10 | Zprávy

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Socialismus v Československu před listopadem 1989 byl něco absurdního, ale zrovna tak absurdní je, jakým způsobem se dnes vrací. Rudý socialismus už netáhne, táhne socialismus zelený. Podle Markéty Šichtařové jsou Středoevropané vůči němu relativně nedůvěřiví, protože víc než západ a sever Evropy si uvědomují, která bije. Ale Evropa jako celek to dosud v plné míře nepochopila. Za aktuálně nejabsurdnější považuje to, kolik lidí pořád nechápe, že kecy o CO2 a spol. jsou zrovna takovými kecy, jako byly v roce 1948 ty o vykořisťování dělníků zlými kapitalisty. Až to pochopí, může být pozdě.

Kecy o CO2, zelený socialismus! Stejné kecy jako kdysi, varuje Markéta Šichtařová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Včera jsme si připomněli třicáté výročí událostí, které lidem u nás změnily život, takže si mohou naplno užívat nabytých svobod. S čím si spojujete 17. listopad vy? A nemyslíte si – řečeno slovy vojína Kefalína ze Švandrlíkových Černých baronů –, že ta hra na socialismus v Československu bylo něco úplně absurdního?

Já si 17. listopad 1989 spojuji se vzpomínkou na to, co jsem dělala následující dny. Tehdy mi bylo třináct let, takže jsem v pátek večer 17. listopadu ještě nikterak nevnímala, co se na Národní třídě děje. Začala jsem vnímat, že něco je ve vzduchu, až v neděli večer, kdy rodiče poslouchali – tuším – Svobodnou Evropu. A pak v pondělí, kdy nepřišla učitelka na kroužek, protože Václavské náměstí jí zablokovalo cestu Prahou. Tehdy, v pondělí odpoledne, mi poprvé docvaklo, že se nějak lámou dějiny, ačkoliv můj věk byl ještě dost nízký. V úterý už jsem byla s rodiči na Václaváku. Mimochodem, to je rozdíl mezi mou generací a generací následující. My, kterým bylo v době revoluce víc než deset let, jsme kvůli společenským změnám strašlivě rychle dospěli. Dnešní třináctileté děti jsou většinou pořád… děti.

A jestli byl socialismus v Československu něco absurdního? Jistě. Byl. A zrovna tak absurdní je, jakým způsobem se dneska vrací. Rudý socialismus už netáhne, táhne socialismus zelený. My Středoevropané jsme vůči němu relativně nedůvěřiví, protože víc než západ a sever Evropy si uvědomujeme, která bije. Ale Evropa jako celek to dosud v plné míře nepochopila. Pro mě je aktuálně nejabsurdnější to, kolik lidí pořád nechápe, že kecy o CO2 a spol. jsou zrovna takovými kecy, jako byly v roce 1948 ty o vykořisťování dělníků zlými kapitalisty. Až to pochopí, může být pozdě.

Česká ekonomika poskočila mezi lety 1990 a 2017 v indexu ekonomické svobody Fraserova institutu ze 101. příčky ve světě na 22. místo. K nejvyspělejším ekonomikám se přibližujeme, i když pomaleji, než by si mnozí představovali. Pokud jsme si mohli vést lépe, co náš možný rychlejší ekonomický růst během uplynulých třiceti let zbrzdilo?

Pozor, nemíchat míru svobody a míru vyspělosti. I ekonomiky, které v určitém bodě dosáhly vysoké vyspělosti, si aktuálně mohou značně pohoršovat v míře svobody, snad že si svobody přestávají vážit. To je první poznámka.

Druhá poznámka: Podstatné je, že k nejvyspělejším ekonomikám se stále blížíme. To totiž vůbec není samozřejmé, jak ukazuje příklad Německa. Východní Německo dostalo obrovskou podporu, bylo spojeno se západním Německem v jednu zemi, a přesto západ dosud nedohnalo. Ostrava má taky nižší HDP na hlavu než Praha, i když jsme v jedné zemi. Takže dohánění rozdílů je mnohem méně samozřejmé, než by se mohlo zdát!

A pokud bych měla odpovědět, co náš růst v posledních třiceti letech brzdilo, pak mnoho vyloženě špatných věcí ve smyslu brzd nevidím. To, co se nepodařilo v politice, nebylo vysloveně ekonomickou brzdou v tom smyslu, v jakém se na to ptáte, spíš to „zkazilo náladu“ společensky. Za jedno z nejhorších rozhodnutí hospodářské politiky pak považuji dlouhodobé intervence. Ty viním kromě jiného za část nárůstu cen bydlení a za jeden z důvodů, proč je dnes bydlení tak nedostupné. Nicméně v rychlosti hospodářského růstu se naopak intervence krátkodobě projevily spíš kladně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…