Koaliční smlouva není zárukou úspěšné spolupráce. Naopak, upozorňuje starosta Prahy 11

09.05.2018 11:23

Třikrát starostou a vždy za jiný politický subjekt. Nyní by rád mandát v barvách ANO obhájil a navržen je i na kandidátku na magistrát. Jak hodnotí končící primátorku Adrianu Krnáčovou? Napjaté vztahy a hádky na radnici loni vyústily v rozpad koalice. Podařilo se novému vedení zlepšit renomé městské části a prosadit všech „11 bodů pro Prahu 11“, které si vytyčilo za své priority? A jaké vztahy panují v zastupitelstvu nyní? Nejen o tom si ParlamentníListy.cz povídaly s Petrem Jiravou (ANO).

Koaliční smlouva není zárukou úspěšné spolupráce. Naopak, upozorňuje starosta Prahy 11
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Prahy 11 Petr Jirava (ANO)

Starostou jste se stal počátkem loňského roku poté, co se definitivně rozpadla původní koalice. Vaše zvolení však doprovázela bouřlivá diskuse. Jak byste aktuálně popsal atmosféru, která na radnici panuje?

V radě je spolupráce dobrá a na rozdíl od prvních dvou let od voleb konstruktivní, neboť v ní už nefiguruje Hnutí pro Prahu 11. O to horším zážitkem jsou však zasedání zastupitelstva, kde se členové tohoto hnutí vytrvale snaží blokovat jakýkoliv rozvoj městské části.

Jak byste z pohledu rozvoje městské části hodnotil uplynulé čtyři roky?                                                         

První dva roky bohužel městská část zažívala útlum. V roce 2017 se nicméně situace obrátila a já jsem moc rád, že se nám podařilo probudit Prahu 11 opět k životu a nastartovat její rozvoj hned v několika oblastech. V běhu je tak například rozsáhlý projekt revitalizace vnitrobloků a veřejných prostranství, která se ze zanedbaných lokalit postupně proměňují v plnohodnotnou součást městského prostoru. Díky investicím do rekonstrukcí školských objektů jsme také dokázali zajistit dostatečné kapacity v mateřských a základních školách pro jihoměstské děti. Velkou radost mám i ze zapojení místních obyvatel do projektu participativního rozpočtu, který jsme letos zavedli vůbec poprvé.

Radnice se netěšila příliš dobré pověsti. Domníváte se, že se vám podařilo renomé radnice zlepšit? A můžete být případně konkrétní?

To by zřejmě měli hodnotit jiní – ostatně v nadcházejících volbách se nejlépe ukáže, jestli se nám renomé radnice podařilo zlepšit, nebo ne. Každopádně věřím, že už se Praha 11 nálepky „jihoměstského Palerma“, jak se jí kvůli korupčním kauzám bývalého vedení přezdívalo, zbavila. Určitě k tomu přispěl i fakt, že jsme radnici otevřeli občanům. Všichni radní mají návštěvní dny, pravidelně pořádáme veřejná setkání k nejrůznějším tématům. Snažíme se s lidmi komunikovat a reagovat na jejich potřeby, místo abychom jim násilně vnucovali svou představu o tom, kam má Praha 11 směřovat.

V radě města jsou společně se zástupci hnutí ANO a TOP 09 ještě dva nezávislí. K podepsání koaliční smlouvy ale nedošlo. Proč? A nevnímáte to zpětně jako špatné rozhodnutí?

Koaliční smlouva není zárukou úspěšné spolupráce, jako špatné rozhodnutí tedy její absenci nevnímám. Bez smlouvy jsme navíc v radě nuceni více spolu komunikovat, hledat kompromisy, a především držet slovo, což nikdy není na škodu.

V rámci dokumentu nazvaného „11 bodů pro Prahu 11“ jste si vyjmenovali hlavní cíle koalice do konce volního období. Věříte, že se vám je všechny podaří splnit? A pokud ne, co jste se pro to alespoň pokusili učinit a proč jste neuspěli?

Většina z jedenácti bodů obsahuje koncepční cíle, které se nám daří dlouhodobě naplňovat. Musím však přiznat, že je stále co zlepšovat, a to zejména v oblasti parkování a bytové politiky – pokud jde o počet parkovacích míst a bytů, které můžeme našim občanům nabídnout, je Praha 11 stále poddimenzovaná. Rozšíření kapacit je v těchto případech spojeno s vysokými náklady, které městská část není schopna pokrýt z vlastních zdrojů. Nyní proto vedeme intenzivní jednání s Magistrátem hl. m. Prahy jak ohledně finanční pomoci, tak společných projektů, jejichž realizace by mohla stávající nevyhovující situaci vyřešit.

Starostou jste již potřetí. Vždy ale za jiný politický subjekt. Poprvé jste funkci vykonával jako člen ODS v letech 1994-1998. Poté, co jste se se stranou po roztržce rozešel, jste založil vlastní Sdružení nezávislých kandidátů a mandát starosty obhájil. Z politiky jste sice v roce 2010 nakrátko odešel, v roce 2014 jste byl ale opět zvolen zastupitelem na kandidátce hnutí ANO. Co vás přimělo k návratu? A proč jste se rozhodl spojit právě s hnutím ANO?

V roce 2014 jsem byl osloven místním sdružením hnutí ANO. V jeho vedení byli mladí kluci se spoustou nápadů a s energií měnit věci k lepšímu. Byli mi sympatičtí, takže jsem po několika rozhovorech s nimi nabídku znovu kandidovat přijal. Dnes je jeden z nich předsedou pražské organizace ANO a neztratil nic ze svého nadšení, což mi jen potvrzuje, že jsem se tenkrát rozhodl dobře.

Před čtyřmi lety se hnutí ANO podařilo vyhrát i volby v Praze a historicky první primátorkou se stala Adriana Krnáčová. Jak jste spokojen s výsledky práce pražské koalice? Změnila se podle vás za vlády hnutí ANO Praha k lepšímu? V čem konkrétně?

Primátorka odvedla kus dobré práce, byť je vždy co zlepšovat. Jako problematickou vidím hlavně spolupráci s koaličními partnery, která od počátku skřípala a skřípe stále víc. 

Podařilo se vám zlepšit vztahy s pražským magistrátem, což byla jedna z vašich priorit?

Vztahy s Magistrátem se zlepšily výrazně, o čemž svědčí i objem dotací, které se nám podařilo získat. 

Vy osobně o kandidatuře na pražský magistrát neuvažujete?

Na pražskou kandidátku jsem sice navržen, ale jednoznačnou prioritou je pro mě Praha 11.

A budete se na podzim pokoušet obhájit mandát starosty Prahy 11?

Ano, budu.

Soukromí developeři vlastnící pozemky poblíž stanice metra Roztyly změnili plány na výstavbu v lokalitě. Místo bytů plánují na přibližně polovině parcely postavit domov pro tělesně postižené a kliniku. To se ale nelíbí některým občanům i části opozice. Hnutí Pro Prahu 11 společně se sdružením Zelené Roztyly sepsalo proti novému projektu dokonce petici. Tvrdí, že proti původním bytovým projektům je výrazně větší a zatíží okolí novou dopravou. Můžete tyto obavy vyvrátit? A prozradíte nám, jak se k záměru developera postavíte? Jaký je váš názor na změnu v projektu?

Mně (a nejsem zdaleka sám) se tento návrh líbí jak urbanisticky, tak z hlediska doplnění občanské vybavenosti, které je víc než potřebné. Věkový průměr obyvatel naší městské části je v rámci hlavního města jedním z nejvyšších a navrhovaný typ zástavby na tuto skutečnost efektivně reaguje. Z pozice městské části jsme nicméně připraveni o záměru s občany diskutovat a věřím, že bude jejich názorům naslouchat i investor.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…