Kočí nás zdevastovala, přiznává Drastichová. Ale už je prý lépe

13.11.2011 22:43

Poslankyně Parlamentu České republiky a předsedkyně krajské rady Věcí veřejných v Moravskoslezském kraji Jana Drastichová si myslí, že představitelé této strany tvoří silný a vyrovnaný tým.

Kočí nás zdevastovala, přiznává Drastichová. Ale už je prý lépe
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John, Karolína Peake, Radim Vysloužil

Zhruba před měsícem jste byla zvolena předsedkyní krajské rady Věcí veřejných, co se za tu dobu událo?

Členové krajské rady se stali zpravodaji-garanty podle oborů, které jsou jim profesně či lidsky blízké. Od školství přes životní prostředí, dopravu, práci a sociální věci, sledování korupce, zdravotnictví až po stav energetiky a průmyslu. Krajská rada tak může relevantně reagovat na krajské problémy.

TÉMA: Nahrávka Kočí

Více: Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti


Co považujete v této chvíli za nejdůležitější?

Pro krajskou organizaci asi to, že i po devastačním působení Kristýny Kočí a jejích spojenců, ale i médií, jsou tu stále lidé, členové VV a naši příznivci véčkaři, kteří si podrželi ideje, se kterými ve VV začínali. Pro stranu VV je určitě nejdůležitější vznik krajských rad, doprovázený transferem kompetencí v rozsahu daném stanovami strany.

Pomalu ale jistě se blíží krajské volby 2012. Myslíte, že máte šanci uspět? Můžete už prozradit volební strategii?

Není důležité, co si myslíme my, členové VV v kraji, ale co si o nás budou myslet občané - voliči v den voleb. Naše volební strategie je vcelku již daná. Bude kontaktní. My musíme kontaktovat voliče a vysvětlovat...

Jak vypadá vaše členská základna v regionu, jak se za poslední období vyvíjí?

Máme více než 100 řádných členů a více než 600 registrovaných příznivců - véčkařů. Situace se po odchodu "odpadlíků" stabilizovala a zaznamenáváme nové žádosti o členství.

Co je podle vás největším problémem našeho regionu? A máte jasno v tom, jak ho řešit?

V těchto dnech je největším problémem znečištěné ovzduší. Pro zlepšení stavu je nutno zastavit nebo rázně omezit další emise. Spoluvytvářet takový právní rámec, který dotlačí velké i malé znečišťovatele k provedení odpovídajících opatření. A umožní i důkladnou kontrolu dodržování povinností, daných jim zákonnými předpisy. Prosazovat, aby MŽP a další instituce na státní úrovni požadovaly stejný postup Polska vůči přeshraničním znečišťovatelům.

Co považujete za největší úspěch vaší strany v Moravskoslezském kraji?

Osobně jsem ráda, že se podařilo prosadit stavbu silnice Mokré Lazce, což konečně zlepší život a pracovní možnosti lidem na Opavsku. Zároveň bude pokračovat „prodloužená Místecká", minulý měsíc byl spuštěn provoz na mostě ve Skřečoni a pokračuje se na obchvatu Bohumína s napojením na D1. Všechno to jsou důležité dopravní stavby, které mohou „přivést" do Moravskoslezského kraje práci.

Kterého představitele vaší strany berete jako největší osobnost a proč?

Každý z nich má své slabší i silné stránky. Myslím, že tvoří silný a vyrovnaný tým.

Co říkáte koaličním šarvátkám na vládní úrovni?

Je to tak asi ve všech koalicích: Všechny úspěchy jsou dílem silnějších a za všechny nezdary může ten nejmenší.

Více o Janě Drastichové ZDE


Co považujete za největší chybu svých stranických kolegů ve vládě a co naopak za největší klad, či úspěch?

Za největší klad lze označit odvahu řešit problémy, které již dlouho po řešení volaly, ale žádná dosavadní vláda tu odvahu nenašla. Reformní kroky vlády ale mohly být lépe vysvětlovány veřejnosti.

V posledních měsících se v MSK docela často objevují členové DSSS, co si o tom myslíte?

Spoléhám na vyspělost české společnosti, která nedopustí excesy maďarského typu. Ale je zřejmé, že DSSS parazituje v prostoru, který jim svou laxností někdy dopřáváme. Nepřípustně zneužívá témat, která jsou potřeba dořešit. Musíme je přestat obcházet a začít je řešit konstruktivně ve prospěch slušných občanů, nehledě na jejich barvu pleti či náboženství. Proto VV nyní navrhují několik opatření v rámci politiky nulové tolerance, zákonů proti otrokářům lidí, proti věčným porušovatelům veřejného klidu a za zavedení registru přestupků.

Jste poslankyní Parlamentu ČR, můžete stručně zhodnotit váš největší úspěch za dobu vašeho poslancování?

Jako učitelka jsem pyšná na několik změn ve školské legislativě, ráda jsem napomohla zlidštění státní maturity. V současnosti řeším předškolní docházku a těší mě, že díky VV zůstala zachována sociální dávka pro zdravotně postižené děti a poprvé v historii MMR pod vedením véčkařského ministra nastartovalo podporu budování nájemního bydlení.

 

Jana Drastichová  (35 let) je poslankyní Parlamentu České republiky a předsedkyně krajské rady Věcí veřejných. Pochází z Orlové na Karvinsku, kde absolvovala Střední pedagogickou školu. V roce 1999 absolvovala státnicí studium oboru český jazyk - hudební výchova na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a získala titul magistr. Na Základní škole v Orlové učila jedenáct let.

Do Sněmovny Parlamentu ČR vstoupila po volbách v roce 2010 vstoupila do Sněmovny. Zde zasedá v výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Krom toho je místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru. Je vdaná a má dvě děti.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…