Kolegové lékaři, ujměte se Kalouska, žádal ve sněmovně Babišův poslanec. A nyní jen pro vás prozrazuje, co následovalo

27.05.2015 17:24

ROZHOVOR Poslanec Josef Hájek (ANO 2011) vzbudil při hlasování o nedůvěře vládě rozruch také svými slovy o „démonu alkoholu“ v Poslanecké sněmovně. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil svůj postoj k rétorice o střetu zájmů vicepremiéra Andreje Babiše: „Byla po dobu vládnutí pana Bloomberga ohrožena demokracie v New Yorku? Podle mého názoru nebyla. Tak jako není demokracie ohrožena ani u nás v České republice.“

Kolegové lékaři, ujměte se Kalouska, žádal ve sněmovně Babišův poslanec. A nyní jen pro vás prozrazuje, co následovalo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec ANO za Moravskoslezský kraj Josef Hájek.

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Vicepremiér Andrej Babiš zhodnotil včerejší hlasování o nedůvěře: „Ta schůze byla akorát ztracený den pro mě. Jsem rád, že to máme za sebou.“ Také to byl pro vás ztracený den?

Vyvolat hlasování o nedůvěře vládě je legitimní nástroj parlamentní demokracie. Opoziční strany, které toto hlasování vyvolaly, bohužel z mého pohledu neustále omílaly jedno téma, a to tvz. „střet zájmů“ vicepremiéra Babiše. Z tohoto pohledu bylo jednání sněmovny opravdu monotónní a  jednotvárné.

O čem svědčí podle vás průběh celého jednání?

Svědčí to o tom, že pravicové opoziční strany, zejména TOP 09,  mají jediný program. „Antibabišismus“.

Vaše včerejší vystoupení v Poslanecké sněmovně vzbudilo rozruch. Jaké máte ohlasy?

Před vstupem do sněmovny jsem jako většina našich občanů chodil do práce. Ve firmě, kde jsem pracoval, se striktně postupovalo proti všem zaměstnancům, u kterých se zjistilo, že pracují pod vlivem návykové látky. Drtivá většina pracovníků to považovala za správné a stanovená pravidla dodržovala. Stejná pravidla by měli dodržovat i poslanci. Reakce občanů na mé včerejší vystoupení jsou vesměs pozitivní.

Včera jste ve svém proslovu v Poslanecké sněmovně zmínil, že dochází ke zneužívání „návykových látek“ poslanci. Budete situaci s „démonem alkoholu“ nějak dál řešit?

Tímto tématem se již sněmovna zabývala v loňském roce a stále platí rozhodnutí předsedy sněmovny, které zakazuje prodej alkoholických nápojů v prostorách sněmovny v době zasedání sněmovny. Pravidla jsou tedy již stanovena. Stačí je jen dodržovat.

Exministr Pavel Blažek v Poslanecké sněmovně při hlasování o nedůvěře uvedl v souvislosti s údajným střetem zájmů, který je vytýkán vicepremiéru Andreji Babišovi: „Dovolil by si Vladimir Putin, kterého tady vykreslujeme v nějakých diktátorských představách, že by si schválil nějaký zákon, navrhl ho, prosazoval ho, kdyby nějaká jeho firma získala jeden jediný rubl? Ani on by si to nedovolil. My nemáme co radit Rusku, my máme sami docela velmi zásadní problém, který spočívá v tom, že systémově dochází k nevídanému a u nás netradičnímu prorůstání byznysu a politiky.“ Co říct k takovému vyjádření?

Odpovím stručně. Jsem rád, že nežiji v Rusku, ale v České republice. V souvislosti s neustálými útoky na pana vicepremiéra A. Babišem si dovolím vaše čtenáře seznámit s jednou informací. V letech 2002 až 2013 byl starostou New Yorku mediální magnát Michael Bloomberg. V roce 2008 disponoval majetkem 20 mld. dolarů. V roce 2005 utratil za svou volební kampaň 100 milionů dolarů (2,5 mld. Kč). Stejnou částku investoval do své volební kampaně i v roce 2009. Město New York má téměř tolik obyvatel jako Česká republika (8,3 milionu obyvatel). V této souvislosti si dovolím položit řečnickou otázku. Byla po dobu vládnutí pana Bloomberga ohrožena demokracie v New Yorku? Podle mého názoru nebyla. Tak jako není demokracie ohrožena ani u nás v České republice, tím, že je ve vládě pan vicepremiér A. Babiš. Jestliže voliči New Yorku ve volbách dali svůj hlas úspěšnému podnikateli, udělali to proto, že je přesvědčil o tom, že je schopen hájit jejich zájmy a potřeby. Jsem rád, že i voliči v ČR uvažují podobně.

Z jakého důvodu jste vy podpořil prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv?

Důvody jsou racionální a věcné. Jde o program zahájený v roce 2008, který řeší naplňování závazků ČR na snižování produkce emisí CO2 v dopravě a náhradu fosilních paliv, zejména nafty. Každopádně se nebráním diskusím nad výrobou biopaliv druhé generace.

Přijdou další problémová jednání, například o elektronické evidenci tržeb. Předpokládáte, že se bude opakovat stejný scénář? Neobáváte se, že se obstrukcemi může postupně narušovat stabilita koalice?

Podle mého názoru při obstrukcích dochází naopak ke stmelování koalice.

Vy jste členem výboru pro obranu a bezpečnost. Je schopna Česká republika postavit se hrozbám, ať už jde o Islámský stát nebo konflikt na Ukrajině?

Česká republika je zaplať pánbůh členem NATO, a to nám umožňuje čelit různým hrozbám. Každopádně pokud chceme být platným členem tohoto uskupení, musíme zvýšit akceschopnost naší armády.

Podle Evropské komise bychom měli přijmout 1 200 uprchlíků. Co si o tom myslíte?

Podle mého názoru je to otázka spíše pro ministra vnitra a ministra zahraničí. Mé osobní stanovisko je, že jsme země s křesťanskou tradicí a tomu by měla být přizpůsobena i imigrační politika našeho státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…