Kolik spisů udělali slavní šlachtovci za rok, tolik jsem s osmi kluky odevzdával za týden. K policejnímu přeskupování promlouvá ostřílený Stanislav Huml

18.06.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Pokud oba útvary (protikorupční i ÚOOZ) dělají protikorupční problematiku, tak se ptám regulérně, kdo se zabývá obchodem s bílým masem, vraždami? Proč nebyl vyšetřen případ podezření na vraždu studentky Rodové? Protože nikdo tuto problematiku nevyhodnocuje a nedělá. Takže policejní prezident zasáhl tím, že navrhl reorganizaci. Na výboru pro bezpečnost byla dost podrobně představena,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml, bývalý policista. K výtkám o utajování reformy uvedl: „Dostali jsme informaci, ze nejvyšší státní zástupce informován byl. Pan Laube i policejní prezident tvrdili, že za ním byli a představili mu to. Prý také neměl žádné výhrady.“

Kolik spisů udělali slavní šlachtovci za rok, tolik jsem s osmi kluky odevzdával za týden. K policejnímu přeskupování promlouvá ostřílený Stanislav Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Anketa

Volili byste Roberta Šlachtu do politické funkce?

46%
54%
hlasovalo: 10812 lidí
 
Jak vy vidíte připravovanou policejní reformu, která vyvolala vládní krizi... Je sloučení dvou elitních útvarů přínosné? V minulosti podobné slučování výsledky nepřineslo, ba naopak...
 
Nic se tady neruší, je to liberální reorganizace. Vnímám to tak, že máme dnes dva útvary. Jeden má dělat vraždy, únosy, obchod s bílým masem, má se věnovat mafii. To je Šlachtův ÚOOZ. Ten druhý je protikorupční. Má se věnovat případům jako jsou úplatky, podplácení, zneužití informací. Přesně to co je kauza ProMoPro, což realizovali oni. Stejně jako Ratha a další hospodářské delikty. Pokud oba útvary dělají protikorupční problematiku, tak se ptám regulérně, kdo se zabývá obchodem s bílým masem, vraždami? Proč nebyl vyšetřen případ podezření na vraždu studentky Rodové? Protože nikdo tuto problematiku nevyhodnocuje a nedělá. Takže policejní prezident zasáhl tím, že navrhl reorganizaci. Na výboru pro bezpečnost byla dost podrobně představena. Celé vedení stálo za názorem, že reorganizace je nutná.
 
Chtějí udělat národní kriminální úřad, pod nímž by byly sekce na násilnou kriminalitu, kyberkriminalitu, terorismus a extremismus. Čtvrtá sekce má být protikorupční kriminalita. Časem do roku 2020 chtějí ještě do tohoto celku zařadit národní protidrogovku. Nechtěli tam dávat kriminalistický ústav, chtěli jim nechat absolutní samostatnost, aby byl v podstatě jako soudně znalecké pracoviště zcela mimo tento útvar. Řekli – nevíme, kdo bude dělat šéfa. Může jím být Šlachta, musí se ale přihlásit do výběrového řízení. Může zůstat sedět na židli, na které je. Jen se ten útvar bude jmenovat jinak.
 
Chceme, aby se lidé, kteří převezmou vedení centrály, podíleli na způsobu řízení a organizace. Seděli tam zástupci policejních odborů, všichni náměstci policejního prezidenta, představoval to generál Laube. Byla tam ze strany vedení policie absolutní shoda, žádné hádání, všichni s tím souhlasili. I pan Schwarz z ANO, který se druhý den probudil, tam jim to pochválil. Pokud na státním zastupitelství vznikne nějaký speciál, tak potřebují proti sobě také jen jednu hlavu. My dneska máme hlavy dvě, ty se žerou. To nemá cenu. Nepotřebujeme soutěživé útvary mezi policiemi. To jako byly dva finanční útvary  a soutěžily mezi sebou. To je přece blbost. Policie není jenom 500 lidí v ÚOOZ, to je 40 tisíc lidí. Když to shrnu. V roce 2015 ÚOOZ žaloval 42 kauz. Nějakou dobu jsem dělal do policie a tolik spisů k soudu jsme dostali v osmi lidech za týden. Jsou to sice složitější kauzy než dělají kluci na základním útvaru, ale stejně. Pan Šlachta začal dělat politiku, a to je ten problém. Ať dělá policejní práci.
 
Na hodnocení práce Roberta Šlachty a jeho útvaru z profesního hlediska jsem se vás právě chtěl zeptat. Takže je kritizujete?
 
Stačí se podívat na výsledky jejich práce za poslední dobu – a ty se hodnotí podle toho, kolik lidí dostali k soudu. Musím říci, že mi Šlachta byl sympatický, když sestřelili vládu. Ale pokud to beru z právního hlediska, byla to bída s utrpením.
 

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce
 
Policejní reforma je tedy správná a vy jste s ní srozuměný?
 
Samozřejmě. Pokud má mít policejní prezident odpovědnost za policejní práci, tak má právo na to, aby organizoval činnost policistů. 
 
Čím si ale tedy vysvětlujete, že Robert Šlachta a sedmnáct dalších policistů podalo výpověď? 
 
Zeptejte se jich. Nevím. Je to také tím, že když se rozhodli jít v brutální válce proti vedení, tak v prohrané válce se těžko zůstává.
 
 
Kritici se však podivují nad tím, že reforma byla tak utajovaná a nebyla konzultována ani se šéfy dotčených útvarů, ani se státními zástupci. Nebyla tohle chyba?
 
Dostali jsme informaci, ze nejvyšší státní zástupce informován byl. Pan Laube i policejní prezident tvrdili, že za ním byli a představili mu to. Prý také neměl žádné výhrady. To všechno vzniklo až politizováním té kauzy. Uvidíte, že od nejvyššího státního zástupce nebudou nakonec žádné zásadní výhrady. Říkám zásadní. Oni potřebují přesnou strukturu, vědět na koho se přesně obracet při svém úředním styku. A pak už jim do toho zcela upřímně nic není. Jak si policejní prezident zorganizuje práci svých podřízených. 
 
Státní zástupci ale tvrdí, že dostatečně informováni nebyli....
 
Možná Bradáčová s Ištvánem. 
 
 
I nejvyšší státní zástupce Zeman to říká...
 
Že informován nebyl? On to zapřel? A od koho přišla ta první informace do Lidových novin. Vždyť to bylo po schůzce s nejvyšším státním zástupcem. 
 
Je tedy podle vás správné, že ministr Chovanec reformu podepsal, i když na tom v koalici nebyla shoda a hnutí ANO bylo proti?
 
Myslím, že to měl podepsat i dřív, jak to říkal ministr Chovanec na tiskovce. Na tomto tvrzení něco je. Protože fungovat ani účinkovat to nebude od 1. srpna, s největší pravděpodobností až od 1. ledna. Půl roku mají na to, aby ten útvar stvořili. Nevzniká ze dne na den. Nemá hlavu. Musí proběhnout výběrová řízení, musí se najmenovat ředitel úřadu, náměstci, dořešit logistika. To vše bude trvat půl roku a po celou tu dobu bude ÚOOZ fungovat postaru.
 
Nehrozí tedy nějaký chaos v policii?
 
No ano. Chaos hrozí jak zasáhlo ANO. 
 
To je spíš chaos na politické scéně...
 
Ano. V policii chaos nehrozí. To je vojensky organizovaný sbor. Tam každý ví co má dělat. Budou dělat pořád to samé.
 
Koalice se v tomto týdnu otřásala v základech. Jak to bude dál? Mezilidské vztahy byly narušeny. Budou schopni někteří aktéři spolu komunikovat? 
 
Ty už byly narušeny předtím. Myslím, že hlavy zchladnou a pojede se dál až do konce volebního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…