Komunikuje s Putinem, takže... Francouzský šéflegionář Lesák předpovídá, co čeká Macrona ve volbách

29.03.2022 16:05 | Rozhovor

Pandemie nemoci Covid-19 a nyní Ukrajina. Žluté vesty se rozdrobily na různé spolky a ztratily na síle. Nicméně benzín i nafta přeskočily hranici dvou euro. Ceny energií a potravin rostou a tak dále. Po volbách očekávám zase velké protesty. Tak hovoří o situaci v zemi galského kohouta prezident Sdružení československých dobrovolníků ve Francii a předseda Československé obce legionářské - Jednota Paříž Pavel Lesák.

Komunikuje s Putinem, takže... Francouzský šéflegionář Lesák předpovídá, co čeká Macrona ve volbách
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Sdružení československých dobrovolníků ve Francii Pavel Lesák

Jak Francie, jediná jaderná mocnost v Evropské unii, přistupuje k válce na Ukrajině?

Vlastně jako celá Evropa. Hodně lidí to překvapilo a konflikt začali brát jako válku proti Evropě. V každém proslovu do Putina buší. Starých stalinistů, co mu fandí, už ve Francii zůstala jen hrstka.

Na druhou stranu je prezident Emmanuel Macron jedním z mála evropských státníků, který s Vladimirem Putinem komunikuje...

Zkouší to, protože bez diplomacie se bude situace jenom zhoršovat. Nicméně v tomto ohledu cítím dost velkou beznaděj. Ale kdo ví...

Co běžní Francouzi?

I když jsou daleko od hranic s Ruskem a Ukrajinou, tak dělají sbírky, zvou rodiny a připravují místa na školách. Pořádají charitativní akce, koncerty a tak dále. Dělají opravdu, co mohou. Když jsme jeli do Čech, tak nás spousta Francouzů oslovila, jestli sem nechceme vzít ukrajinským běžencům nějaké věci.

Francie je před prezidentskými volbami. Jak velkou roli v nich bude hrát ukrajinská válečná karta?

Podle mě právě ta ojedinělá komunikace Macrona s Putinem je určitou hrou na jistotu v předvolebním klání. A všechna čest. I přes diplomacii dokáže k napadení Ukrajiny říct své a servítky si nebere.

Připadá mi, že prezidentské volby ve Francii jsou ve stínu pandemie a války na Ukrajině. Je to tak?

Určitě. Jsou jiné starosti. Třeba Macron předvolební program představil teprve nedávno. Jeho taktika není vůbec špatná. Nechá ostatní vykecat, aby udělali chybu, čímž zeslábne jejich podpora. To se daří. Chytili se Marine Le Penová i Éric Zemmour. Zatím moc nechyboval Jean-Luc Mélenchon a jeden z mých tipů zní, že bude ve druhém kole stát proti Macronovi on.

Nevadí Francouzům, že Emmanuel Macron není ani ryba, ani rak, protože ve svém programu opisuje od pravice i levice?

Nevadí. Francouzi mají extrémů dost a naopak jim vyhovuje středová politika. Prvky sociálního i konzervativního liberalismu, ale někdy i nacionalismu. Hodně Francouzům to vyhovuje a Macronovi tím opět roste popularita. Podle mě volby vyhraje. Má zkušenosti z prvního prezidentského mandátu a nebude zmatkovat. Nemá úplně plnohodnotného soupeře.

Proto budu z principu volit jiného kandidáta. Nejspíše Le Penovou.

 

Není republikánka Valérie Pécresse černým koněm voleb?

U pravičáků určitě. Je sympatická a je bohatá. To ale bude vadit levicově smýšlejícím voličům, takže nikdy neosloví celé spektrum. Navíc je jedním z kandidátů, kteří si moc dobře nevedli v debatách.

Kam se podělo například hnutí žlutých vest, jehož někteří členové Macrona doslova nenáviděli?

On to uklidnil, nic moc ale nevyřešil. Přišla pandemie nemoci Covid-19 a nyní Ukrajina. Žluté vesty se rozdrobily na různé spolky a ztratily na síle. Nicméně benzín i nafta přeskočily hranici dvou euro za litr. Ceny energií a potravin rostou a tak dále. Po volbách proto očekávám zase velké protesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

18:13 Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

Sociální sadismus. Tak nazval makroekonom Jaroslav Šulc současné uvažování vlády o důchodové reformě…