Kubera: Bude válka, to je jisté. A po ní bude líp. EU je jako Dienstbier, každý den blbý nápad

13.07.2015 4:47

CIVILIZACE A MY Řecko dluhy nikdy nesplatí. To se nikdy nestane, tvrdí občanský demokrat a senátor Jaroslav Kubera. Evropská unie má každý den jeden hloupý nápad a jen občas nějaký dobrý. Podle jeho slov neexistuje žádný způsob, jak vyřešit dluhy světa, pouze válka. Ale ta cena je nesmírně vysoká.

Kubera: Bude válka, to je jisté. A po ní bude líp. EU je jako Dienstbier, každý den blbý nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Slovo válka bylo skloňováno poslední dobou nejčastěji v souvislosti s Ruskem. Emoce opadly, v jakém stavu jsou nyní vztahy mezi Evropou a Ruskem? Byla Ukrajina jen malé nedorozumění, nebo šlo o začátek ruské agresivity vůči Evropě, anebo, a to také slýcháme, šlo o promyšlený krok Západu k oslabení Ruska?

Já myslím, a to jsme na hraně spekulací, že prvotní příčina byla, že Evropská unie potřebovala další trhy a Ukrajina je velký stát. Šlo o kombinace událostí a velmi těžko se o tom diskutuje. U nás je zvykem, a pozoruji to zrovna při diskusi v Poslanecké sněmovně o elektronické evidenci tržeb, je diskuse vedena v osobní rovině. Řeší se minimum praktického a většinou se napadají mezi sebou. Na rozdíl od Senátu. Ovšem podle nálezu Ústavního soudu z června už mohu mluvit jen ke kolegům senátorům. Pokud bych řekl něco konkrétního, může to být trestné. Je to velmi složité.

Teď se přišlo na to, že až Řecko zavolá Obama, nevystoupí. USA nechtějí, aby Řecko skočilo Putinovi do náruče. Řecko, každý to ví a nikdo to nechce říci nahlas, je v situaci rodiny, která má tři miliony dluh a žije ze sociálních dávek. A někdo chce navrhnout racionalizační opatření, aby ty miliony během pěti let ze sociálních dávek splatila. K tomu nikdy nedojde a nikdo je nesplatí. Válka bude nepochybně, to je evidentní. Evropa se hrozně bojí a často to vypadá, jako by si politici Evropské unie mysleli, že Putin je blázen, ale on není blázen. Jsem o tom přesvědčen. Jak dlouho se zatajuje pád malajsijského letadla? Pokud člověk myslí zdravým rozumem, proč by Putin to letadlo sestřeloval? Jemu by pomohlo, kdyby ho někdo sestřelil a svedl to na něj. Proč komise ještě nevydala rozhodnutí?

Rusko je velký národ a svoji velikost si oproti malým uvědomuje. Proto má třeba mladý Američan malé znalosti o České republice, protože mají dost práce znát padesát států USA. A i velikostně, republiku přeletíte za hodinu, ale v Rusku to trvá několik hodin. K tomu všemu historie Ruska vyžaduje silnějšího vůdce spíše než malé země, jako je například království Belgie. Velké státy jako Čína mají práci uřídit tak obrovský kolos. Také velké firmy jako Microsoft budou mít brzy potíže. Žádná velká říše neskončila dobře a můžeme začít v historii, kde chceme až do třetí říše.

Pokud jde o válku, teď nás zajímá Islámský stát, momentálně také Rusko versus Evropa, možná Spojené státy, ale je tu také konflikt Izrael versus Irán, aniž bychom si toho všimli. Mám takovou větu, která vypadá dramaticky, ale je pravdivá: po válce bude líp.

Takže souhlasíte s výrokem Alberta Einsteina: Nevím, s čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou kameny a klacky?

Ano, to je velmi příznačné. Každému radím, aby se začal učit, které rostliny jsou jedlé, jak se dělá cement. Jeden mladý mi řekl: já si to vygoogluju. Jak to asi udělá, když nepůjde internet? Teď vypadla na chvíli elektřina a jsme z toho hotoví, ale ona nepůjde třeba deset let. Velký problém je v souvislosti s brannou povinností, pro vojáky nemají uniformy, natož zbraně. Každá válka vychází ze zkušenosti předchozí. Teď se ukazuje, že kupovat tanky je nesmysl, protože jsou k ničemu. O terorismu nemluvě. Kalašnikov je efektivní, ale takový člun, který přijede z moře a z jednoho kilometru postřílí pět set lidí, proti tomu se nedá dělat nic.

Obnovit službu tak, jako tomu bylo dříve, není možné finančně, ale ani nálada lidí není taková. Je naštvaná, ale mírová, válku si nikdo nepřeje. Bohužel zbrojní výroba je tak zajímavá, že nějaké politické zájmy nezabrání, aby někdo nedodával zbraně do míst konfliktů. Starých zbraní je přebytek a vyvíjejí se nové. Generálové mají potřebu staré zbraně vypotřebovat, proto dodávají střelivo. Všechny silové složky využívají situace. A jaká je hranice mezi svobodou a tím, že se necháme opít terorismem. To si nikdo neuvědomuje. Až si to uvědomí, tak to nepůjde vzít zpátky. Až budeme mít všichni čipy, tak se přestanou krást auta. Jakmile se zloděj přiblíží k vozu, bude konec. To zní dobře z pohledu majitele auta, ale už ne z pohledu toho, kdo jde za milenkou a někdo to práskne jeho ženě.

Je to už sedm let od začátku velké ekonomické krize, která začala krachem amerických bank. Během té doby se kritici současného systému snažili pomocí akcí jako Occupy Wall Street přesvědčit veřejnost, že miliardáři a „banksteři“ ji pomocí finančního systému okrádají. Kam jsme se za těch sedm let dostali?

Co je na tom nejparadoxnějšího, stát nutí občana, aby ukládal peníze do bank a používal platební kartu. Ale už neříká, že tím dává své osobní údaje i nákupní zvyky do rukou těch, kdo z nich budou těžit. Takové databáze jsou cenné. Ve chvíli, kdy hrozí a někde to funguje, existence záporných dluhopisů a úroky z našich vkladů jsou na nule, je to příčina totálního kolapsu. Když své peníze svěřím bance, není možné, aby mi dala nulový úrok. Jak to říkal Erik Best, dluhy světa už nelze žádnými ekonomickými způsoby zlikvidovat. Existuje jediný způsob, po válce se dluhy vynulují a nikdo nebude nic dlužit. Ale ta cena je nesmírně, nesmírně vysoká. Stát dělá byznys bankám tím, že nutí občany mít u nich peníze, tak by měl mít právo jim nařídit, že minimální úrok je dvě procenta. Stejně tak by měl stát říci, když si neví rady se šmelináři, že za své občany bude ručit jen do určité výšky. Když mají úrok padesát procent, stát bude ručit jen deset.

Washington Post píše o Řecku jako začátku konce eurozóny a Evropské unie. Souhlasíte s tím?

Ne. Nesouhlasím s tím. První věcí, co by se mělo udělat, je neškodit Řecku. Nechat ho padnout, už mu nic neodpouštět a nic nepůjčovat. Takto to v žádném případě nebude, už podle toho, co řekly USA. Hollande s Merkelovou nedopustí, aby oni byli příčinou pádu Řecka, oni budou ten balvan tlačit před sebou. Udělají restrukturalizaci a vše oddálí. Problém se odsune.

Mělo by euro skončit? A Evropská unie? Nebo je řešením ji ještě více sjednotit?

Jestli Evropa nesejde z této cesty do pekel, tak skončí. Já úplně nechci, aby skončila. Já chci, aby se vzdala nesmyslů, když je tak hloupá, že v situaci valících se uprchlíků řeší kraviny, jako jsou vysavač nebo žárovky. Evropa je něco jako Jiří Dientsbier. Každý den má jeden blbý nápad. Jednou za čas dobrý, třeba když nechtěl ustoupit Agentuře pro sociální začleňování.

Od pádu komunismu uběhlo čtvrt století. Jak jsme naplnili svůj potenciál? Co jsme za těch dvacet pět let udělali dobře a co špatně?

Nemohli jsme nic udělat jinak. Přechod byl tak náhlý, že společnost nemohla udělat nic jinak. Jak věděli, že nemají dávat peníze do kampeličky? Kde se měli naučit finanční gramotnost? Do té doby všichni měli málo a relativní jistoty. Dramaticky nic špatného neudělali. Z mého hlediska byl největší chybou vznik krajů. Chyb jsme udělali hodně, ale vyplynuly z toho, že jsme to neuměli. Nikdy jsme se neměli tak dobře, jen zůstala negativní nálada. Za to mohou i média. Soukromá média se chovají tak, aby byla čtená a kupovaná. My dnes například vůbec nevíme, jak pokračují žně. Právě proto, že se máme dobře, nic nás netrápí, nebojujeme o život, tak máme roupy. Já říkám, že i ten nejchudší člověk v Česku, každý bezdomovec, je bohatší než miliony lidí na světě. Dojde si na záchod a natočí si vodu do PET láhve. Pojem bohatí a chudí je relativní, my je bereme podle našich poměrů.

Spojené státy chtějí s Evropu uzavřít dohodu TTIP. Tím by se vytvořila jakási společná obchodní aliance. Čína, Indie a další země spojily své síly, finance i obchod v BRICS. Jaká budoucnost čeká oba spolky, co čeká americký dolar? Kam se má zařadit naše země?

Samozřejmě nejlepší by bylo se nezařadit. My ale nejsme ti, kdo se může nezařadit. To mohou Švýcarsko, Británie, jestli vystoupí z Evropské une. Ale dohoda TTIP je obestřena tajemstvím. Největší obava panuje z toho, že si USA vybojují lepší sitaci. Budou dodávat zboží do Evropy. Ale co dnes například není čínského? Nemáme prakticky žádný nečínský výrobek. Čína, kdyby měla normální volný trh, tak nás vyřídí úplně. Zatím ji drží v polotajné podobě a zádrhely zde budou. Ti, kteří vyjednávají, si musejí dávat pozor, aby z toho potom nebyli nešťastní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…