Levnější pivo? Nebude! A Babiš to věděl, když to sliboval. Nejen to odhalil rázný sládek z Kladna. A také záludnost, která se mu stala kvůli EET

03.08.2018 9:41

ROZHOVOR Zapomeňme na snížení ceny piva. Slad i chmel citelně kvůli suchu podraží. A že by malé pivovary hledaly odbytiště v EU? Kvůli restriktivním a ochranářským opatřením jednotlivých členských států tam nedovezou ani pintu. Ohýbání zákona je totiž určeno pro nadnárodní korporace. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se majitel a sládek starokladenského minipivovaru ing. Petr Macháček dotýká i situace „ocelového města, nyní noclehárny Prahy“ a podivuje se, proč si na zadržování vody nebereme příklad třeba z Beneluxu. Dojde i na jídlo a „žrádlo pro psy“, kterého se ani psi nedotknou, lidskému plemeni je však s gustem nabízeno…

Levnější pivo? Nebude! A Babiš to věděl, když to sliboval. Nejen to odhalil rázný sládek z Kladna. A také záludnost, která se mu stala kvůli EET
Foto: Prazdroj.cz
Popisek: Pivo

Nevycházím z údivu. Když sem přijdu, je zde hospoda, pije se pivo a přitom se kouří…

Jsme Spolek přátel Kladna a dobrého piva, můžete se stát dlouhodobým nebo jednorázovým členem. Jsme evidovaní Ministerstvem vnitra, máme svoje identifikační číslo… Proč by to nešlo? Všechno jde! Je to přece o lidech, o domluvě.

A nebyly kontroly?

Kontrola byla! Suše konstatovali, že je to dobré, udělali zápis a tím to skončilo. Protože by musel rozhodnout soud, kdo je v právu. Jestli právo na shromažďování a co je čemu nadřízeno.

Moment, moment – říkáte právo na shromažďování? Není to poněkud silná káva?

Pojem spolky vycházejí z práva na shromažďování a sdružování. Když se z toho stane klubová místnost určitého spolku, a stát by do toho vstoupil, tak popírá právo na sdružování se a shromažďování.

To jste poněkud atypičtí. Spousta podniků tomu podlehla, někteří dokonce skončili, jiní vytěsnili kuřáky na zahrádky…

Problém, že je vytěsníte někam jinam, se tímto neřeší. Ať tedy stát postaví kouření zcela mimo zákon…

To si ale „nelajzne“…

To si skutečně „nelajzne“. Nebo ať dá možnost, aby si určité skupiny lidí za určitých podmínek vybrali. Úplně jednoduché, selské a triviální řešení je – ať se dá možnost městům nebo ať to stanoví stát. Chceš mít kuřáckou hospodu? Dobře, měj ji. Máš tolik a tolik metrů odbytové plochy. To znamená plochy, kam se dostane každý host. Za metr čtvereční odbytové plochy zaplatíte ročně například sto korun. Ano, hospodští budou nadávat. Těch sto korun stát vezme, padesát korun si nechá, 25 korun dá danému městu a 25 korun dá také tomu městu s tím, že to město jej může použít třeba na to, aby tuto částku dalo hospodskému, kde se nekouří. A všechny skupiny budou spokojené. Stát vydělá padesát korun z metru čtverečního ještě navíc, město vydělalo také a přišlo k tomu jak slepý k houslím a vydělá na tom i hospodský, kde se nekouří. Všichni jsou spokojení a nikdo nenadává. A je na hostovi, aby si vybral, že půjde do hospody, kde zaplatí o korunu více za pivo, protože ta stokoruna se zřejmě někam promítne, nebo půjde tam, kde je to částečně dotované od kuřáků a bude tam mít levnější pivo.

Ve městech je to jiné, tam je nabídka. Ale co v menších obcích nebo na vesnicích, kde je jedna hospoda?

Je přece na radě obce a na občanech, aby udělali referendum a rozhodnou se, jestli naše hospoda bude kuřácká nebo nekuřácká. Ta vaše tlupa chce kuřáckou hospodu? My jsme se tady poměrem 60 ku 40 dohodli, že budeme mít nekuřáckou. Tak si ji otevřete třeba vedle. Vždy se najde někdo, kdo by ze své garáže, ze svého dřevníku udělal pidihospůdku pro ty kuřáky nebo naopak pro nekuřáky. To je trh, to je ekonomika. Ne striktně zakázat. Dnes je to kouření. Co bude příště? Sladké nápoje? Za dalších 14 dní vysokotučné mléko. Bůček.

Nu, asi se nezakáže coca-cola. To spíše národní nápoje…

V některých státech EU nebo světa nápoje, které jsou doslazované, včetně coca-coly, jsou zatížené speciální daní. Jestli mi ale někdo bude vsugerovávat, že cukrovku získám z toho, že budu pít coca-colu, tak je na velkém omylu. Ať v první řadě přestanou prodávat ty různé pseudonáhražky masa a jiných potravin. Dnes si koupíte špičkové kostelecké párky a tam je 16 procent masa! Co je ten zbytek? Koupím si v Makru uzené a oni mi tam napíší, že tam je až 60 procent masa. Co je těch 40 procent? Voda? Nedávno jsem koupil v nejmenovaném řetězci kuřecí maso jako špičkové maso, že je upeču psům. Už ani psi to nežerou!

Čím to je? Že je to „napíchané“ vodou s dusitany?

Nene, taková hormonální svinstva a ta přírodní plemena psů jsou na to háklivá. Oni to prostě nesežerou a nechají to.

Vy vlastně máte kavkazany…

Moskeváky, to jsou hodně příbuzní.

Říkáte, že i to krmení nebo chcete-li žrádlo pro psy se musí vybírat a není všechno ideální…

To se musí, jistě! Je tam hrozný, ale hrozný shit. Takové to Pedigree… Už před pár lety jsem staršího syna poslal do Kauflandu. V té době jsem měl kavkazandu. Ŕíkám mu, zapomněl jsem koupit granule. A on zblblý z reklamy koupil nejdražší Pedigree Pal! Přivezl to domů, prodavačka jej ubezpečila, že je to nejlepší, co může být.

Asi to i moc krásně vypadalo, to balení…

Bylo to krásně barevně vyvedené! Pes si k tomu čuchl a nakonec jsem to dal sousedovi pro prasata. Vůbec to ten pes nežral. Takže to je úplně stejný systém s potravinami pro lidi.

Vraťme se k pivovarnictví, vaší alma mater. Měl byste mít radost, že bude pivo levnější…

Nebude levnější!

Ale vláda to říkala. Andrej Babiš řekl, že bude levnější!

To je sice pěkné, jenže se to naopak svalí na skutečnost, že vzhledem k počasí je nedostatek sladu. A s chmelem to nevypadá dobře. Takže jak by mohly pivovary zlevňovat, když se zdraží pivo. Je hrozné sucho. Chmel je liána, potřebuje vodu.

Takže proklamativní řeči, že zlevníme pivo…

Snížíme DPH, ale pivo dolů nepůjde. Naopak se zdraží, protože nebude z čeho vařit. Dobrý předvolební tah! Přitom Babiš to musel v té době vědět. Protože na Žatecku má desítky hektarů chmelnic. Jeho svěřenecký fond.

A já si myslel, že se kromě potravin věnuje genetické reprodukci a zdraví občanů… A co EET?

Platím daně, jako jsem pořád platil. Je mi to jedno. Já si na EET nestěžuji. Ano, dá se tam špekulovat o jedné věci, a to, že to není technicky dotažené do konce. Řeknu příklad. Stala se mi taková nemilá věc. Servírka se dalo by se říci překlepla a vystavila mi účtenku na jeden milión 750 tisíc. Nu dobrá. Účtenka z EET vyjela, na Ministerstvu financí si mnuli ruce. Nu a potřeboval jsem ji anulovat. Kasa na to nebyla schopná reagovat, řešil jsem to s poskytovatelem z O2. Oni tam měli nějakou chybu v softwaru a že nějaký měsíc na tom budou dělat. Takže jsem nelenil a druhý den jsem volal na zdejší finanční úřad. To samozřejmě není legrace, z toho platit daň. Takže to někam nahlásit. Dobrá. Dovoláte se na ústřednu, a až na desátém čísle mi to vůbec někdo zvedl a ta paní na druhém konci mi řekla - co já s tím mám dělat. Prý abych to poslal písemně. Tak jsem to poslal, odeslal doporučeně. Do dneska nikdo, že by zvedl telefon a řekl - je to odstraněné, je to v pořádku, zaregistrovali jsme to. Ani nevím, zda ten dopis neskončil v koši. Tedy žádná zpětná vazba. Vůbec nic.

Je to podle vás neznalostí, nevědomostí, nepřipraveností na případný problém?

Řekl bych, že části těch úředníků je to úplně u zádele… Prostě to vůbec neřeší. Oni žijí ve svém světě.

Úředník by měl být přeci pro nás, ne my pro něj…

To jistě. Úplně teoreticky – úředník je můj zaměstnanec, protože žije z mých daní. Neplatím pouze daň ze mzdy. Platím daň ze zisku. Nedávno jsme měl takovou diskusi s příslušníkem Policie ČR, která má pomáhat a chránit. Říkám mu – uvědomte si, že jste prakticky mým zaměstnancem. Jak bych mohl být, on na to. Povídám – protože já platím daň. On na to – já taky platím daň. A já – ne, vy platíte pouze daň ze mzdy, což je 15 procent. Já platím daň ze zisku. Když jdu platit daň ze zisku, tak musíte poskakovat na židli, protože vám zvýší plat.

Ostatně, to se týká i bankovních ústavů…

Bankovní ústav, to je to samé. Ten žije z mých peněz. Já jim vlastně půjčuji. Ne oni mne. Ukládám si tam svoje peníze.

Jak to máte v pivovárku s granty a dotacemi?

Co to je? Ani vindru!

Jak vlastně žije Kladno?

Skoro osmdesát tisíc obyvatel. Noclehárna Prahy. Většina jde pryč. Jsou tu sice firmy, které zaměstnávají nějaké lidi, třeba Lego, ale tam dělá hrozně moc agenturních zaměstnanců. Jediný, kdo tu nejsou, jsou eskymáci. Agenturní zaměstnanci, to je vůbec v tomto státě kapitola sama pro sebe. Absolutně jsem nepochopil krátkozrakost tohoto státu. Stát řve, že potřebuje peníze a díky agenturním zaměstnancům mu utíkají miliardy. Tady na Kladně je běžné, že agenturní zaměstnanec má na stejnou práci od stejné agentury tři smlouvy. Ne, že má třikrát více, ale rozdělí mu plat na tři smlouvy a neodvádí sociálku.

To by přece mohly dotčené orgány vědět…

To ví kdejaký blbec! Těm dotčeným orgánům to vyhovuje.

Kladno přece byla taková železná pěst, železné srdce…

Bejvávalo! Tady už to se železem nemá nic společného. Kladno je dnes noclehárnou Prahy. Nic jiného. Všechno nenávratně pryč. Těch pár chudáků, kteří dělají kolem zušlechťování ocele, to je o ničem. Kladno přestalo úplně žít. Po dvaadvacáté hodině je mrtvé město. Hlavní třída je po osmnácté hodině životu nebezpečná. Díky nepřizpůsobivým občanům. Není jich tu zrovna málo. Na Kladně naštěstí nejsou vyloženě ghetta. Tady je to rozházené po celém městě. Ale i tak je těch občanů, kteří nesladí kafe kvůli tomu, protože by si to museli zamíchat lžičkou, která je vlastně malá lopata, dost.

Máme tu novou vládu, je spokojenost?

Můžeme tu větu rozdělit na dvě? Máme novou. A máme vládu. Vláda je od toho, aby vládla. I blbé rozhodnutí je lepší než žádné. To, co jsme do té Shakespearovy hry dali, to je opravdu dobré. Znovu se vrátím k suchu. Co se týká zemědělství, tak Čechy se v současné době potýkají s dvěma dost závažnými věcmi. Je to kůrovec a sucho. Absolutně jsem neslyšel, a snažím se to vyzískat kompletně ze všech médií, ať z babišovských, bakalovských nebo „nezávislých“, nevyčetl jsem, že by ministr nebo vláda řekli – ke kůrovci budeme zasedat prvního října a bude tam šéf té a té univerzity, šéf Lesů ČR, bude tam Schwarzenberg, protože má hodně lesů, bude tam šéf Šumavského parku a další a někdo z hutí Duha. A musíme do měsíce najít nějaké řešení, nebo nás ten kůrovec sežere. Neslyšel jsem nic.

Sucho. Postavili jsme ohromné haly, překladiště, ohromné haly. Veškerý zbytek vody, která tady spadne, jde do kanalizace a ta pak do čističek. Nemá to absolutně žádný smysl. Na druhou stranu kdejakému pitomci na vesnici řekneme, že musí udělat pro dešťovou vodu takzvané vsakovací jámy. Proč jsme nenařídili, stejně jak je tomu u těch velkých ploch v Holandsku, Belgii, ať si toho tam každý všimne, když jsme tak zahleděni na Západ – u každého je rybníček. On tam není kvůli tomu, aby tam pěstovali kapry. Oni jsou tam také, ale to je kvůli odpařování. Jednak ten rybníček slouží jako vsakovací jímka a až nadbytek ze vsakovací jímky jde do kanalizace. My děláme tisíce metrů čtverečních železobetonové plochy a pustíme to do kanalizace!

Jako kluk jsem vyrůstal na vesnici, kde se oralo. Dělaly se brázdy, že se v tom nedalo chodit. Zapadl jsem do toho dolíku a než jsem se vyhrabal nahoru, tak to trvalo. Dnes se dělá podmítka. Jen pořád se podmítá. Všude pěstujeme řepku, a když tu ne, tak tam dáme kukuřici, což je ještě horší. Myslím, že se naši dědové v hrobě obrací. Nemá to nic společného se socialismem, s komunismem, ani s JZD, ale se selským rozumem. Můj děda z otcovy strany byl kulak. Dodnes mám na Mladoboleslavsku osm hektarů pole. To, že je mi na nic, protože je to pole uprostřed pole, nechám stranou. Ale protože děda měl záhumenek a musel jsem tam jezdit na prázdniny. Děda si oral pole sám. Pořád jsem nechápal, proč do kopečka orá od spodu nahoru a ne z kopce, ale křížem. Protože déšť splavuje hlínu dolů, tak ji tím pluhem zas strkám nahoru a nedělám brázdy. Na to český zemědělec už dávno zapomněl.

A když tedy hovoříme o možnosti podnikání, jak se jako malý nezávislý pivovárek dostanete na trh EU? Všichni nám říkají, že je společný a každý má stejné možnosti…

Nemá! A nemá! Buďme realisté. Když budu chtít se svým pivem prorazit v Německu, tak německé orgány mi hodí takové klacky pod nohy, budu muset mít nejrůznější certifikáty, že se z toho zblázním. To si mohou dovolit velké firmy, které mají za zadkem hromadu právníků. Malý pivovárek nemá šanci. Museli bychom se sdružit do nějakého sdružení a to by to mohlo vyvážet. Jeden pán chtěl vyvážet na osvěžení anglického trhu pivo od našich malých pivovárků.

Jistě bohulibé…

Bohulibé ano, ale do té doby, než narazil na anglickou pivovarnickou komoru. Tam mu stanovili takové podmínky, že nemá šanci. Byli za mnou Italové, že jim moje pivo chutná, že by jej chtěli vozit do Itálie. Po měsíci se vrátili zpátky a řekli, že pivo je dobré, cena i doprava jakbysmet, ale nepochodili na italských úřadech. Byli tu Belgičané kvůli černému pivu. Belgičané pracující v Čechách. Tady si jej koupí a protože si jej vozí málo, není to pašování. Chtěli by jej ve velkém. Po roce se ukázali znovu - hospodským chutnalo, odbyt by byl. S čím je problém? Úřady jim ještě neodpověděly. Z toho pramení to, že ačkoliv jsme v EU, jednotlivé státy se brání, někdo potichu, jiný nahlas, ale každý se brání. Oni nás nepotřebují. Václav Klaus řekl takovou větu - Evropská unie nám otevřela dveře, ale zapomněla otevřít i mříž. A má v tom pravdu.

Oni si totiž venku nebo ty velké korporace mohou ohnout i zákon. Ten my si neohneme…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…