Lež, co vám třicet let cpou do hlav tuneláři. Lídr SPD chce vyčistit pražský magistrát

02.09.2022 21:12 | Rozhovor

Žil mnoho let v Londýně, kde pracoval pro labouristy Tonyho Blaira. Nyní se Milan Urban uchází o vedení pražské radnice v barvách SPD a dalších protestních formací. A ostře promlouvá například o čachrech s vodou a elektřinou, které v metropoli sledujeme.

Lež, co vám třicet let cpou do hlav tuneláři.  Lídr SPD chce vyčistit pražský magistrát
Foto: SPD
Popisek: Dr. Ing. Milan Urban, jednička kandidátky SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých společně pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Hnutí SPD v předchozích týdnech oznámilo, že povedete společnou kandidátku na magistrát, tj. hnutí SPD, Trikolora, Hnutí PES Jiřího Janečka, za podpory Manifestu, Zemanovců, národních socialistů a Akce D.O.S.T. Co chcete takto širokou koalicí voličům říci?

Současná vláda pětikoalice měla a má jediné společné téma – Antibabiš. Nám se podařilo dát dohromady společnou kandidátku třech politických subjektů, s podporou dalších čtyř, a navíc se známými nezávislými osobnostmi na kandidátce. Vytvořili jsme širokou frontu lidí, kterým není lhostejno, že propadl 1 milion hlasů v minulých volbách. Navíc nás navzájem spojuje národní cítění, vztah k naší zemi, k rodnému městu, k vlastním rodinám, zodpovídáme za budoucnost našich dětí. Jsme eu-skeptici, vidíme negativa globalismu a diktát Bruselu, před kterým se všechny ostatní strany klaní. Představujeme jedinou skutečnou národní opozici, která hájí suverenitu naší země a rovněž v Evropě chce zpět k modelu spolupracujících, rovnocenných a suverénních zemí.

Představili jste také společný program, se kterým se budete ucházet o přízeň Pražanů. Jaké jsou podle vás hlavní priority pro nadcházející čtyři roky?

Chceme konkrétními kroky zlevnit, ale přitom zkvalitnit a zefektivnit život Pražanů bez zbytečné byrokracie, bez omezování a regulování. Město hospodaří s rozpočtem 100 miliard Korun. Což znamená, že za poslední čtyři roky včetně dotací město spotřebovalo téměř půl biliónu korun. Zlepšil se život Pražanů, vidí kolem sebe nějaké zásadní změny k lepšímu?

Energetika je v současné době téma, které hýbe společností, protože lidem začala chodit vyúčtování s několikanásobným navýšením v rozpisu budoucích záloh. Vaše celostátní heslo slibuje, že zastavíte zdražování. Vaši kritici vám ale vyčítají, že z komunálních pozic se jedná o nereálný slib. Jak to tedy chcete udělat?

V této věci máme naprosto jasno – jsme ale jediná strana, která přesně definuje potřebný postup. Cestou ke zlevnění energií pro občany je, aby kraje/města zcela vlastnila energetické společnosti, aby energie nakupovala napřímo od dodavatelů a odstřihla tak burzu, fondy, lobbisty a další, kteří by rádi profitovali na běžných lidech. Proto v Praze chceme nakoupit zbývající akcie Pražské energetiky a Pražských vodovodů a kanalizací.

V dřívějších letech jste byl členem a předsedou dozorčí rady Pražské plynárenské. Proč jste prosazoval odkup akcií Pražské plynárenské zpět do majetku města? Říká se, že soukromník se umí postarat lépe, ale v případě Pražské plynárenské je vidět, že se po letech ve vlastnictví města propadla do ztráty.

Toto rozhodnutí bylo naprosté správné a je třeba odkoupit i zbývající akcie Pražské energetiky a Pražských vodovodů a kanalizací. Technická infrastruktura musí být v majetku města! Jedině tak mohou být levnější energie pro Pražany! Nakupovat napřímo od dodavatelů a nevyvádět stovky milionů z každé společnosti jako dividendy zahraničním majitelům. Za mého působení jako předsedy dozorčí rady Pražské plynárenské jsme společně s představenstvem konsolidovali celou společnost, výhodně jsme nakupovali většinu plynu přes kontrakty, a ne na spotovém trhu. Měli jsme dostatek plynu pro zimní období a generovali zisk nad 1 miliardu korun, který byl použit v rozpočtu města pro podporu městských částí, škol a sportovních zařízení. Že je nyní Pražská plynárenská ve ztrátě a potřebuje půjčku města, na to se musíte zeptat současného vedení.

A že lépe hospodaří soukromník, než stát nebo město? To je pouze mýtus, který lidem do hlav posledních 30 let cpou většinou tuneláři. Záleží na managementu firmy, na cílech a zadání, které mají. Jak vybudovali Arabové své bohatství na ropě? Tím, že ropný průmysl od 70. let znárodňovali; to samé se týká dalšího nerostného bohatství a technické infrastruktury.

Ve vašem životopisu zaujme, že máte zkušenosti s komunální politikou z Velké Británie. Jak jste se k britské politice dostal?

Od roku 1989 jsem žil ve Velké Británii, později jsem vstoupil do New Labour Tonyho Blaira a byl jsem členem volebního týmu poslankyně. V místní organizaci jsem byl zvolený Political Officer.

Když porovnáte českou a britskou politiku, jaký největší rozdíl vidíte? Od Labouristů Tonyho Blaira k hnutí SPD je přece jenom docela dlouhá cesta…

Možná se podivíte, ale není. Tony Blair tehdy posunul Labour Party z leva do středu. Oslovil střední vrstvu, v programu měl nový start, velkou změnu. Prosazoval národní zájmy Velké Británie, podpořil široké vrstvy obyvatelstva a měl podporu napříč celou zemí. Zlepšil školství, postaral se o seniory, investoval do MHD, zjednodušil byrokratický systém atd.

V souvislosti s Velkou Británií mě napadá téma brexitu. Jaký je váš názor na toto téma? Myslíte, že si Britové uškodili?

Samozřejmě jsem podporovatelem brexitu a přede všemi jsem ho obhajoval. Britové nemají zájem na eurofederaci, jsou hrdý národ a chrání svoje práva a privilegia. Pro Británii to bylo správné rozhodnutí. Pamatujete, jaké černé scénáře se věštily? Až člověk myslel, že nad Británií zhasne slunce. Vše je jinak. Pro zajímavost, víte, že v Bruselu více než 10.000 úředníků má vyšší plat než britský premiér? Že po vystoupení Velké Británie z EU namísto konstatování faktu, že rozpočet musí být pokrácen o anglickou kontribuci, bylo dohodnuto, že ostatní státy musí sumu dorovnat...

Pokud se podíváte na konkurenci, která usiluje o pražský magistrát, koho považujete za největšího soupeře?

My jsme autentická kandidátka s jasným a originálním programem, který nemá konkurenci. Jsme jediná skutečná opoziční strana, která nabízí jasnou a srozumitelnou alternativu. Navíc se dá říci, když analyzujeme současné parlamentní strany, tak kromě ANO jsou všechny strany víceméně aktivistické a progresivistické. SPD se de facto stala novou konzervativní stranou.

Kdybyste měl ohodnotit práci současného magistrátu, co se podle vás povedlo, a co se naopak nepovedlo?

Jak sleduji reakce lidí na ulici a z rozhovorů, tak většina lidí chce zásadní změnu a hodnotí současné vedení magistrátu jako nejhorší za poslední tři volební období.

Kdybyste se skutečně stal pražským primátorem, co by byl váš první krok?

Bylo by třeba naráz udělat více zásadních kroků na prvním jednání Rady hl. M. Prahy:

  1. Snížit stálé poplatky Pražanů na úroveň roku 2018 před zdražováním současnou koalicí – nájmy v městských bytech, daň z nemovitosti, poplatky za psy, poplatky za svoz odpadu atd.

  2. Pověřit Představenstvo PPAS začít jednání o přímém nákupu plynu od přímých dodavatelů za účelem uzavření dvoustranných smluv mimo burzu.

  3. Zrušení dopravních omezení a experimentů omezujících dopravu – „slalomové dráhy“ na Štvanici a na mnoha dalších místech, nesmyslné malované kruhové objezdy, les zbytečných plastových zelených patníků atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…