Libor Rouček pro PL: Objevuje se u nás agrese a nenávist. Uprchlická vlna tu není a nebude. Zeman je populární, ale to je i Putin

16.02.2016 13:30

ROZHOVOR „Prezident si nepřeje takové vedení ČSSD, jako má dnes.“ I takto vysvětluje český konflikt mezi prezidentem a premiérem bývalý europoslanec Libor Rouček, který považuje situaci za krajně nešťastnou a zároveň i zcela výjimečnou. „Když se podíváte kolem po Evropě, nebo dokonce po celém světě, neuvidíte, že by prezident neustále kritizoval premiéra,“ říká Rouček, který zároveň vysvětluje prezidentovu ostrou rétoriku. Sám s ním byl v kontaktu denně při své práci mluvčího české vlády i ČSSD. Zároveň zdůraznil: „V České republice žádná uprchlická vlna není a také nebude.“

Libor Rouček pro PL: Objevuje se u nás agrese a nenávist. Uprchlická vlna tu není a nebude. Zeman je populární, ale to je i Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

Anketa

Česká republika už není naše, napsal Václav Klaus. Co na to říkáte?

hlasovalo: 21137 lidí

Mezi prezidentem a premiérem vládne mírně řečeno napětí. „Největší problém v sociální demokracii vidím v tom, že se odtrhla od svých voličů, a to konkrétně v otázce migrační krize. Nyní je tedy stabilizovaná tím, že ji podporují tzv. sluníčkáři, ale je destabilizovaná tím, že jí přestali věřit někteří její voliči,“ uvedla například hlava státu k situaci v ČSSD v rozhovoru na F1. O čem tohle podle vás svědčí?

Celá diskuse mezi prezidentem a premiérem je nešťastná a neobvyklá. Když se podíváte kolem po Evropě, nebo dokonce po celém světě, neuvidíte, že by prezident neustále kritizoval premiéra. Premiér pak musí k tomu něco říci, takže máme neustálé spory mezi prezidentem a premiérem. Pokud jde o kritiku Miloše Zemana na adresu předsedy jedné politické strany, opět nenajdeme ve světě jediný příklad, kdy by se prezident takovýmto způsobem vměšoval do života jedné politické strany. Byl členem ČSSD dlouhé roky, ale už není, sám z této strany vystoupil. Obecně prezidentu republiky nepřísluší komentovat dění v jakékoli politické straně.
Samozřejmě, že existuje problém a to je uprchlická krize. Problém nezasahuje jen Českou republiku; mimochodem, my tady žádné uprchlíky nemáme na rozdíl od Německa, a už se objevil konflikt. Přitom například v rakouské společnosti, i když tam mají statisíce uprchlíků, se takový konflikt neobjevuje. Je to také námět pro nás, abychom se zamysleli nad tím, jak se chováme ne k uprchlíkům, ale mezi sebou navzájem. Mezi Čechy se objevuje agrese a nenávist. Uprchlíci u nás nejsou, ale tón diskuse je takový, jaký nenajdete jinde v Evropě.

A když se vrátím ke „sluníčkářům“. Vnímáte, že by se v ČSSD začaly nějak více projevovat, řekněme, jiné názorové proudy?

Nevidím to ani jako názorový proud. Spíš jsou lidé, kteří mají blíž, nebo dál k současnému prezidentovi. Prezident ukázal hned první den po volbách, ke komu má blíž; a tyto lidi se snaží podporovat v určité naději, že v ČSSD dojde k výměně vedení.

Prezident označuje krizi mezi ním a premiérem jako „zásadní hodnotový střet“. Pak také uvedl: „To, co potřebuje sociální demokracie, je člověk, který zemi připraví ochranu před migrační vlnou,“ dodal také Zeman na Frekvenci 1 s tím, že názorový rozkol mezi ním a Sobotkou tvoří především právě migrační krize. „Hrozí, že zůstane osamocen jako německá kancléřka Angela Merkelová,“ dodal. Co říci k tak ostrým výrokům prezidenta a myslíte si, že zůstane Sobotka skutečně osamocen?

Nejdřív bych se vyjádřil k uprchlické vlně. V České republice žádná uprchlická vlna není a také nebude. Česká republika udělala opatření včetně posílení ochrany hranice. I kdyby došlo k potencionálnímu zvýšení uprchlíků na hranici, jsme připravení. Zodpovědný prezident by společnost uklidňoval, český prezident dělá vše proto, aby společnost ještě více zneklidnil. To si myslím, že je špatně a základní chyba.
Pokud jde o kancléřku Merkelovou a Německo, musíme si uvědomit, že Evropa řeší problémy, které tady nebyly od konce druhé světové války. Buď je vyřešíme společně, nebo se Unie rozpadne. Co dělá zodpovědný prezident? Snaží se za pomoci spojenců jak v Evropské unii, tak s ekonomicky a politicky nejsilnější zemí, a to je s Německem, situaci řešit. To neznamená brát uprchlíky, ale situaci společně řešit. A co dělá náš prezident? Chová se tak, že nemá pozvání ke státní návštěvě nejen z Německa, ale z žádné země EU. Místo toho, aby se snažil své chování změnit, stupňuje své útoky nejen na předsedu české vlády, ale také na naše spojence včetně Německa. To je krajně nešťastné. 

Prezident v podstatě nepřímo poukázal na nižší schopnosti českého premiéra i na konferenci Ficových sociálních demokratů s podtitulem Bez škrtů a blíž k lidem, kde vyzvedl osobnost slovenského premiéra Roberta Fica, když prohlásil, že je jedinou levicovou osobností ve střední Evropě. Jak působí v zahraničí, když český prezident stírá vlastního premiéra, a naopak vyzvedává osobnost předsedy vlády jiného státu? Všímají si toho?

Samozřejmě, že si toho všímají, zejména v sousedních zemích. Do určité míry chápou, že prezident jel na Slovensko v době předvolební kampaně podpořit svého dávného přítele Roberta Fica. Na druhou stranu skutečně nepůsobí dobře, když český prezident v zahraničí podráží nohy českému premiérovi. To nedělá žádný zodpovědný prezident v žádné demokratické zemi.

Vy jste byl mezi lety 1998–2002 tiskovým mluvčím vlády ČR. V té době byl současný prezident na pozici premiéra, takže jste s ním byl v kontaktu a poznal jste ho. Myslíte si, že některé výroky prezidenta, které by leckdo mohl považovat i za skandální, mohou být součástí jeho strategie? Tedy, vyjadřuje se tak kontroverzním způsobem schválně, nebo ne?

Já jsem jako mluvčí vlády a před tím jako mluvčí ČSSD byl vedle dnešního prezidenta Zemana dennodenně pět let sedm dní v týdnu, dvanáct šestnáct hodin denně. Takže si myslím, že ho znám velmi dobře. Měl samozřejmě kontroverzní prohlášení již tenkrát, nejrůznější bonmoty, prohlášení, která budila pozornost i v zahraničí. Některá byla povedená, některá méně a způsobila řadu problémů. A současná situace? Prezident svá vyjádření stupňuje, ale když se podíváte na jejich obsah, tak vlastně korespondují s veřejným míněním a tím, co chce veřejnost slyšet; a to se nazývá populismus. Jeho prohlášení jsou populistická. Já si to vysvětluji tak, že v roce 2018 čili přesně za dva roky budou prezidentské volby, takže bude kandidovat znovu. Permanentně si připravuje půdu na další volby. To je samozřejmě legitimní. Ovšem při jeho podpoře, která je nad padesáti procenty, by to mohl dělat způsobem, který by nepoškozoval vládu této země, obraz naší země v zahraničí i atmosféru uvnitř.

V současné době kladně Zemana jako prezidenta hodnotí více než 70 % Čechů. To vše se píše ve výsledcích aktuálního průzkumu společnosti SANEP. Píší také: „Jak ukazují průzkumy prováděné od volby a zvolení hlavy státu, zatímco na začátku svého nástupu na prezidentský post názory a postoje Miloše Zemana národ rozdělovaly na dva znesvářené tábory, aktuálně postoje prezidenta Miloše Zemana k uprchlické krizi, EU, zahraničním otázkám a hájení národních zájmů většinově domácí populaci sjednocují.“ Co když bude nakonec Zeman prezident – sjednotitel národa?

Jeho popularita je naprosto logická. Pokud je 70 procent populace proti jakémukoli přistěhovalectví a prezident má vůči tomu velmi silný postoj, který je v jejich názorech utvrzuje. Prezident, a to si už značná část společnosti neuvědomuje, nenabízí k dnešním problémům řešení. Jedna věc je líbivě a tak, jak to lidé chtějí, vše kritizovat, další hledat v Evropské unii konstruktivní řešení. Opět opakuji. Neznamená to brát uprchlíky, ale hledat řešení. Můžeme se dostat do situace, a už jsme ji měli v minulosti, kdy jsme zažili různé diktátorské režimy. Vidíme takovou situaci i v Rusku za prezidenta Putina, který má podporu stále mezi 85 až 90 procenty, ale to neznamená, že se Rusko vyvíjí správným směrem. Naopak si myslím, že jde do slepé uličky. Nechtěl bych se dožít toho, aby nějakým podobným způsobem se do slepé uličky a naprosté izolace dostala Česká republika. Opět bych očekával od prezidenta, že bude hájit veřejný zájem, že uprchlickou vlnu tady nechceme, ale nebude dělat takové kroky, abychom se dostávali do stále větší a větší izolace, jako se dostal už on sám. 

Vypadá to, že se čím dál více pravicových politiků obává paktu Babiš–Zeman. Mají k tomu důvod? V čem může být právě tohle spojení přínosem a čemu může škodit?

Existuje spousta náznaků, které tuto domněnku potvrzují. Když byl na návštěvě u nás premiér Cameron, navštívil prezidenta republiky, což je dobře; ale prezident si k jednání přizval místopředsedu vlády, tedy pana Babiše, což je neobvyklé. Ano, dochází k určitému spojenectví mezi prezidentem a předsedou hnutí ANO. A proč k tomu dochází? Protože si prezident nepřeje takové vedení ČSSD, jako má dnes.

Předseda Senátu Milan Štěch v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmínil, že podle něj už není Zeman levicový politik. „Osobně jsem přesvědčen, že Miloše Zemana už není možné charakterizovat jako levicového politika. Proč? Myslím si, že už jeho volební kampaň byla postavena na úzkém spojení s některými vlivnými podnikatelskými subjekty,“ uvedl předseda Senátu. A Hrad reagoval: „Jestli někdo opouští levicové pozice, tak to jsou současné špičky ČSSD,“ uvedl Jiří Ovčáček. Co na to říci? Opouští levici Zeman, nebo české špičky ČSSD?

Když už se lidé vyhraňují, zda někdo je, nebo není levicový, mělo by být definováno, co znamená levicovost a z jakých kořenů vychází. Jedním ze základních kořenů je člověk a jeho důstojnost. Tento pojem sociální demokracie přenesla i do sociální roviny. Člověk, aby mohl uplatňovat svá lidská a občanská práva, musí k tomu mít i určité sociální zajištění. Když se někdo považuje za levicového, tak nemůže vůči jiným používat výrazy jako žumpa, debil, póvl atd. To jsou výrazy, které dnešní prezident používá průběžně. Pak je otázkou, zda někdy levicový byl. Podle mě byl členem ČSSD, ale levicový nikdy nebyl. Když jsem s ním dělal první rozhovor ještě pro Hlas Ameriky v roce 1990, o sobě tvrdil, že je liberál. Dal jsem mu otázku, zda nechce vstoupit do ČSSD, a tehdy tvrdil, že ne. Když pak bylo liberální pole plné, tak vstoupil do ČSSD a byl úspěšným předsedou, vytáhl stranu ze 7 procent na 32, byl i úspěšným premiérem. Je otázka, zda byl levicový.
Zmínila jste spojení s podnikatelskými subjekty a to také není typické pro středolevicové politiky nebo strany.
Na závěr se vrátím ještě k migrační krizi. Neznamená to, že bychom měli sem pouštět vlnu uprchlíků, ale měli bychom vyjádřit určitou solidaritu. Když vidíme, jak jsou města bombardována a lidé musí utíkat. Po této stránce má naprosto správný postoj, lidský, který by se dal nazvat levicový, právě naše vláda, protože se snaží uprchlíkům pomáhat v Libanonu atd. Neslyšel jsem našeho prezidenta, že by tyto kroky nějakým způsobem podpořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…