Lidé vzpomínají na staré časy, ale nemají důvod, myslí si Babišův elitní muž. A pokud jde o Kalouska...

12.09.2013 7:01

ROZHOVOR Zatímco před volbami v roce 2010 vsadily Věci veřejné na popularitu Radka Johna a díky tomu se do sněmovny dostali lidé bez životních zkušeností, zvolil Andrej Babiš zcela opačný postup. Jeho ANO má v týmu více osobností, mezi nimiž zaujme královéhradecký lídr Ivan Pilný, bývalý generální ředitel Microsoftu ČR a někdejší šéf představenstva Českého Telecomu.

Lidé vzpomínají na staré časy, ale nemají důvod, myslí si Babišův elitní muž. A pokud jde o Kalouska...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adrej Babiš bude kandidovat v Praze

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Vy nejste v politice úplný nováček, byl jste dokonce místopředsedou strany Občané.cz. Proč jste stranu opustil a nyní kandidujete v předčasných volbách za ANO?

Rozhodl jsem se proto, že cíle, které tenkrát chtěli a stále ještě chtějí Občané.cz a ANO pana Babiše jsou prakticky totožné, jde o zcela stejnou věc. Občané.cz do předčasných voleb nejdou a moje chuť snažit se prosadit to, co v jejich programu bylo, nezmizela. To je důvod, proč jsem vstoupil do ANO a jsem na jeho kandidátce.

ANO vzniklo i jako důsledek toho, v jakém stavu je česká společnost. Co je v ní podle vás špatně a co především je třeba změnit?

Když se podíváme do pater té politiky, tak předchozí vlády – a je jedno, jakou měli nálepku, jestli pravicovou, nebo levicovou – se zabývaly spíš přerovnáváním křesel na palubě Titaniku. Volební období bývá zpravidla čtyři roky a v jeho počátku strany nějakou dobu nedělají nic jiného, než že formují koalice. Pak se něco málo udělá, ale je to deformováno spoustou kompromisů a pak už zase každý myslí na své znovuzvolení. Takhle to nemůže fungovat. Jestli se má česká ekonomika a česká společnost někam dostat, tak to není jenom o tom nepotopit Titanic, ale nasměrovat tu loď někam dál. A to ne v horizontu vládnutí nějaké koalice, ale je nutné provést systémové změny.

Jsme vnímáni jako národ spíše levicového zaměření minimálně v tom, že Češi většinou chtějí, aby se o ně postaral stát. Souhlasíte s tím?

To není jenom specifikum České republiky, ale je to evropská tendence ukazovat na někoho prstem, ať je to moje rodina, moje firma, stát nebo společnost, která se o mě má postarat, protože na to mám „právo“. U nás je to možná zakořeněno více, protože tu ještě poměrně nedávno byl režim, který předstíral, že to dělá. Proto je to možná u nás silnější. Nicméně si myslím, že v této zemi respektují lidé stejné hodnoty jako kdekoli jinde. Chtějí bezpečnost na ulicích, chtějí zdraví, chtějí, aby byli zaměstnaní, aby ekonomika prosperovala, aby vzdělání umožňovalo jejich dětem získat zaměstnání, aby tu žili v přijatelném životním prostředí. To jsou hodnoty, které sdílí. Jen v Česku nebo i v Evropě mají lidé víc pocit, že ten, kdo by se o to měl postarat, je někdo jiný než oni sami.

Vy jste působil v několika vysokých manažerských pozicích. Jak se z toho pohledu díváte na text jednoho z hesel ANO, že Češi jsou šikovní, jen je řídí nemehla?

To je trošku nadnesené prohlášení. Ale když nebudete číst média, která žijí především z negativních zpráv, protože ty se dobře prodávají, ale budete se bavit s mladými podnikateli, s lidmi, kteří něčeho dosáhli, a to nejen v této zemi, tak té šikovnosti také uvěříte. Já takových lidí znám strašnou spoustu, takže jsem velký optimista v tom, že můžeme něco dokázat. A tihleti lidé se asi nechtějí nechat řídit, ale chtějí především to, aby jim nikdo nepřekážel. A jen tam, kde je to možné, aby jim stát pomohl. Český stát je něco jako firma. Ale když se podíváte na státní rozpočet a řeknete si, že to je byznys plán České republiky, tak s byznys plánem, který má, by v každé prosperující firmě toho člověka, který ho předkládá, vyhodili ze dveří.

I kdyby ANO dosáhlo ve volbách sebelepšího výsledku, tak samo nic nezmůže. S kým by podle vás mělo či mohlo jít po volbách do koalice, aby splnilo co nejvíce z toho, co teď slibuje voličům?

Říká se, že politika je umění kompromisu. Při tom, jak je nastaven volební systém, se těžko dá předpokládat, že by tady nějaká strana získala tak masívní většinu, aby mohla sama vládnout. To znamená, že nějaké kompromisy určitě budou, ale nesmí být v žádném případě zásadní. Vláda nemůže být ovládána panem Kompromisem jako ta předchozí a vzdávat se postupně jedné důležité věci za druhou. ANO se bude určitě držet svého prgramu a jestli to bude v opozici, nebo ve vládě, to je druhá věc. V žádném případě se zásadních věcí našeho programu nehodláme vzdát, i kdybychom kvůli tomu skončili v opozici.

Ivan Pilný, lídr Babišova hnutí ANO v Královéhradeckém kraji

Andrej Babiš mluví o ANO jako o pravém středu, někteří politologové tvrdí, že cílíte na levicové voliče. Jak to vnímáte vy?

Já hlavně předpokládám, že ANO bude, a proto jsem do něj také vstoupil, ctít liberální, konzervativní hodnoty důležité pro každého člověka. To naše zařazení přenechám politologům, i když kdosi řekl, že když politolog mluví o politice, tak je to něco takového, jako když eunuch mluví o sexu. Já takovéhle nálepky nemám rád, protože politika je veřejná služba. A měla by se odehrávat tak, aby reflektovala hodnoty a poskytovala služby, které lidi chtějí a jinak nepřekážela. Jestli to zmamená být umístěn na pravém středu, tak potom s tím souhlasím.

Někteří politici straší návratem komunistů k moci. Máme se ho tedy bát a vy osobně se ho bojíte?

Já jsem prožil většinu svého života za vlády komunistů a nepodařilo se jim mě odsud vyhnat. Myslím si, že se ten strašák trochu přehání. KSČM samozřejmě není reformovaná a jsou v ní lidé, s nimiž bych si v životě nepodal ruku. Ale dnes žijeme v tak standardních podmínkách, že nějaký dramatický návrat takhle extrémně orientovaného režimu se dá těžko předpokládat. Problém je ale v tom, že vinou toho, že naše ekonomika zrovna neprosperuje, vzpomínají někteří lidé s jakousi nostalgií na staré časy, kdy jako by měli to, co dnes nemají. Ale to je iluze. Stačí se podívat kolem sebe, jít do supermarketů, podívat se, kam dnes lidé jezdí, a je patrné, že je to úplně někde jinde. Nečekám, že by se něco dramatického stalo, nicméně levicová vláda tady může spoustě rozumných a úspěšných lidí vytvořit na nějakou dobu docela nepříjemné podmínky. A to bych nechtěl.

ANO založil a teď i vede do předčasných voleb Andrej Babiš. Jak byste vašeho celostátního lídra charakterizoval?

Pan Andrej Babiš je velmi úspěšný člověk, který to má v hlavě srovnané. Má obrovský tah na branku a když si vytyčí nějaký cíl, tak se ho snaží dosáhnout. Podle toho, jak ho znám a jak posuzuji jednání, je jeho hlavním posláním stát se čestným občanem a něco pro tuhle zemi udělat. To je určitě velice záslužný cíl. Ale když vstoupíte do politiky a začnete být viditelný, jako že ANO už je viditelné, tak na vás nezůstane nit suchá. To znamená, ať právem, nebo neprávem se na každého může něco vytáhnou. Vždyť i dobrý křesťan spáchá denně sedm hříchů, jak se říká.

Co si myslíte o jednom z nejdiskutovanějších politiků Miroslavu Kalouskovi, jehož si v předvolební kampani levice vybrala jako nejčastější terč?

Miroslav Kalousek by byl dobrým finančním ředitelem, říkal by, co si můžeme a co si nemůžeme dovolit. To je role finančního ředitele. Takový člověk je v každé úspěšné firmě. Ale nemůže řídit stát a určovat strategii toho státu. To by žádná firma nepřežila. Musí jen říkat „Tohle můžete, tohle nemůžete“ a dobré by bylo, kdyby to říkal předem. Ale v žádném případě nemůže určovat strategii tohoto státu. A to byl ten zásadní problém, že v čele vlády stál Mr. Kompromis, který žádnou strategii neměl. Určoval ji tedy ministr financí, tedy jako finanční ředitel nějaké společnosti, a to prostě nejde.

Významnými postavami naší politické scény jsou finalisté prezidentské volby Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Jak hodnotíte je?

Miloš Zeman se veze na vlně populismu. Je jako slon, takže nezapomíná svým bývalým soukmenovcům a dovede je docela slušně rozvrátit. Užívá si prezidentské funkce, využívá nadoraz toho, co může a nemůže, strašně se mu to líbí a osobně mu můžu přát jenom to, aby to ve zdraví přežil. Pan Schwarzenberg je velice distingovaný, slušný člověk, který má skvělé vystupování a je to osobnost. Problém je v tom, a proto asi prohrál prezidentské volby, že když se dostal do druhého kola, tak na to on ani jeho tým nebyli připraveni. A já nemám moc velkou důvěru v člověka, který stojí před zásadním rozhodnutím v životě a dobře a pečlivě se na něj nepřipraví. Mám pak vážné pochybnosti, jestli kdyby stál v čele státu a stál před podobnými rozhodnutími, jestli by opět nebyl tak trochu překvapen, že je má dělat.

Když už jsme se věnovali současným politikům, mohl bych se vás zeptat na dva Zemanovy předchůdce v prezidentské funkci? Každý z nich stál v čele státu deset let a ve společnosti měli horlivé stoupence i nesmiřitelné odpůrce. Jak jste Václava Havla a Václava Klause vnímal vy?

Václav Klaus je osobnost, má spoustu velice dobrých myšlenek, které jdou proti proudu, ale přesto jsou racionální a má v těchto věcech pravdu. Bohužel je králem narcisů, takže už dávno ztratil schopnost někomu naslouchat a považuje svoje názory za jedině možné, a to ne vždy je pravda. Jako prezidenta jsme v něm měli osobnost, která měla velmi dobré názory na spoustu věcí, ale také říkal spoustu blbostí, což bylo způsobeno tím narcisistickým pohledem.

Václav Havel udělal spoustu chyb, počínaje tou amnestií, ale to už jsme zapomněli, protože další prezident to bohatě překonal. Na začátku se obklopoval lidmi, kteří nemohli nic řídit, ani mateřskou školku nebo hospodu, natož český stát, ale tohle se postupně ustálilo. Měl obrovský význam pro pověst České republiky v zahraničí, ta počáteční fáze byla naprosto fantastická. Pak se ukázalo, že jeho pohled postrádá jistý pragmatismus v tom, kam se co má posunovat, ale zůstal pořád člověkem, kterého si – skoro bych řekl – tenhle národ jako prezidenta ani nezasloužil.

Zmínil jste, že Karel Schwarzenberg a jeho tým nebyli v prezidentské volbě připraveni na to, že postoupí do druhého kola. Jste vy sám připraven na to, že se dostanete do sněmovny?

Nevím, jestli se na to dá připravit. Těžko můžu jednat jinak, než jednám. Jsem člověk, který se umí rozhodovat, který se dokáže učit z vlastních chyb, který za zdánlivě jediným řešením nějakého problému hledá vždy alternativy. Takže stejným způsobem budu postupovat ve sněmovně. Jestli to má vyhlídky na úspěch, nebo ne, to samozřejmě nezáleží jen na mně, ale i na dalších lidech, kteří mě budou podporovat. Ale nemám problém s tím být členem nějakého týmu, nebo ho řídit. Ale věci a zásady, které uznávám a které mi v průběhu mého života zbyly, a už toho není moc, protože mi příští rok bude sedmdesát, tak ty nezměním ani ve sněmovně.

Královéhradecký lídr ANO Ivan Pilný je absolventem ČVUT a celý svůj profesní život věnoval informačním a komunikačním technologiím. V IT si prý prošel snad vším s výjimkou děrování štítků. Později se vrhl na manažerskou dráhu. Byl prvním ředitelem Microsoftu pro Česko a Slovensko, poté působil jako prezident Sdružení pro informační společnost. Od roku 2001 zastával pozici předsedy představenstva Českého Telecomu a v roce 2002 se stal generálním ředitelem alternativního operátora – společnosti eTel. Pokračoval jako konzultant a věnoval se projektu Learn2Win, jehož byl zakladatelem a iniciátorem S politikou začal ve straně Občané.cz, kde byl místopředsedou, nyní je už členem ANO.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…