Luděk Niedermayer pro PL: Že jsme krmelec Evropy? To jsou kecy. Západní firmy přinesly kapitál a znalosti

24.07.2018 9:24 | Zprávy

ROZHOVOR Europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer nesouhlasí s názorem, že velký podíl zahraničních investic, z nichž proudí dividendy z České republiky jinam, je pro českou ekonomiku nevýhodné, protože podle francouzského ekonoma Thomase Pikettyho sumy, které si odtud západní investoři stahují, výrazně převyšují částky, které sem z Evropské unie přišly. „Je úplně absurdní poměřovat dividendy s penězi, které dostáváme z Evropské unie, protože dividendy jsou ze své povahy výnos soukromého kapitálu, zatímco evropské dotace je politické rozhodnutí evropských zemí vzdát se části fiskálních příjmů, které by samozřejmě mohly utratit doma,“ prohlásil bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Luděk Niedermayer pro PL: Že jsme krmelec Evropy? To jsou kecy. Západní firmy přinesly kapitál a znalosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Výstižné je podle francouzského ekonoma srovnání, kolik peněz ze střední Evropy v letech 2010 až 2016 odešlo na dividendách, tedy rozděleném zisku, a kolik sem naopak přišlo na evropských dotacích. Podle oficiálních statistik Eurostatu bylo z České republiky od roku 2010 do roku 2016 na dividendách „odkloněno“ 7,6 procenta HDP. To znamená, že z naší země za tu dobu odešlo 2 252 miliard korun, zatímco ve formě evropských dotací se nám za stejnou dobu „vrátilo“ 1,9 procenta HDP, což dělá 563 miliard korun. Česká republika je tedy podle tohoto srovnání v minusu 1 689 miliard korun za sedm let. Co tomu říkáte

Ta čísla jsou samozřejmě v pořádku. Ale kdybychom tady měli více domácích investic, mohli bychom se bavit o tom, co se bude dít se zisky, jakým způsobem budou investovány. Ale hlavně bych v žádném případě nespojoval to, že nějaký investor do České republiky investuje a má z toho zisk, s tím, že dostáváme nějaké fiskální transfery z evropského rozpočtu. To je něco úplně jiného. Na konci devadesátých let Klausova cesta k národnímu kapitalismu docela zkolabovala, došlo ke kolapsu českých bank. Když si vzpomenete na řady tehdejších ikon českého kapitalismu, jako byl pan Stehlík apod., tak jejich firmy se dostaly do úplné likvidace. A tehdy nastupující socialistická vláda hodně vsadila na to, že v této ekonomice, která neměla kapitál, a kde se finanční sektor dostal do hodně mizerné situace, to bude řešit tím, že umožní nebo usnadní vstup zahraničního kapitálu. To se tehdy stalo, ekonomika se dostala na dráhu velmi dobrého ekonomického růstu, rostla nám zaměstnanost a postupně začaly růst mzdy. A firmám se u nás dařilo tolik, že byly tak ziskové, že poté, kdy u nás velkou část zisku reinvestovaly do ekonomiky, začaly ho převádět ve větší míře do zahraničí ve formě dividend. Vysoký podíl zahraničních investic byl daný jednak tím kolapsem národního kapitalismu po roce 1990 a za druhé tím, že se ukázalo, že zahraniční investoři disponují nějakým know-how, který prostě domácí investoři neměli. To znamená, že lépe využívali výhody naší ekonomiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…