Magistrát vůbec neměl oprávnění rozhodovat o naší registraci, říká Jana Volfová (ČS)

18.09.2014 13:13

ROZHOVOR Jana Volfová, předsedkyně České Suverenity, pro ParlamentníListy.cz otevřeně řekla, jak moc jim spor s Passerem uškodil.

Magistrát vůbec neměl oprávnění rozhodovat o naší registraci, říká Jana Volfová (ČS)
Foto: red
Popisek: Mgr. Jana Volfová, Česká suverenita

V neděli vydalo hnutí Pro Prahu tiskovou zprávu k rozhodnutí městského soudu v Praze o platnosti vaší kandidátky PRO, které kritizují. Jak se na rozhodnutí soudu díváte?

My jsme celou dobu říkali, že pravda a právo je na naší straně. Ostatně soud přímo konstatoval, že Magistrát hl. m. Prahy neměl vůbec právo rozhodovat o nezaregistrování. Jsme tedy rádi, že můžeme podle zákona kandidovat.

Pro bližší pochopení celé věci. Vaše Pro Prahu bude kandidovat na magistrát, ale ne na městské části, ačkoli i tam jste zpočátku měli své lidi, je to tak?

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí
Ano, měli jsme i své kandidátky v některých městských částech. Ale jako vstřícné gesto v době, kdy jsme se snažili domluvit se s panem Passerem na nějakém rozumném řešení, jsme je stáhli. Doufali jsme, že věc vyřešíme třeba zipovým způsobem kandidátky, protože tahle situace samozřejmě ubližuje oběma subjektům. Pan Passer si ale byl velmi jistý, že nás nezaregistrují a tak prostě žádný kompromis nehledal.

Spojil se s vámi od rozhodnutí soudu pan Passer nebo někdo z jeho hnutí?

Ne, nespojil, nicméně jeho vyjádření o protiústavnosti rozhodnutí soudu považuji za velmi arogantní a já bych si ho nikdy nedovolila.

Dostala se nám do redakce informace o zablokování vašeho facebookového profilu PRO, je to pravda?

Ano, je to pravda a pro mne je to bezprecedentní jednání Facebooku. Ráno jsem chtěla komunikovat s našimi voliči a zjistila jsem, že někdo nahlásil naše stránky PRO PRAHU jako že zneužívají název jiného subjektu. Po pravomocném rozhodnutí soudu je to opravdu neuvěřitelné, že Facebook zjevně na žádost někoho z passerovců stránky zablokoval. Asi se budeme muset dožadovat nápravy a možná i náhrady škody. Vyblokovat nás v době horké volební kampaně z média, které dnes často rozhoduje o výsledku voleb, je prostě nehoráznost.

Bude mít „vaše“ PRO, mohu-li to tak říci, nějakou kampaň?

Samozřejmě, že kampaň začíná. Je ale velmi zlé, že jsme byli tři týdny z možnosti vést kampaň prakticky odstaveni. Jsme stranou, která nemá žádné velké sponzory, ani státní příspěvky a tak počítáme s každou korunou. Objednat tedy billboardy, plakáty a reklamní předměty v době, kdy nejste zaregistrován pro volby, je hazardem s penězi našimi straníků, kteří se na každou kampaň skládají. A dnes jsou již všechny plochy objednány konkurenty. Takže kampaň samozřejmě bude a měla být stěžejní právě na Facebooku - a o tu jsme nyní zase přišli. Asi se nás pan Passer opravdu bojí.

Na jaké jméno z kandidátky byste chtěla upozornit?

Je jich tam opravdu hodně a řada odborníků. Takže nechci někoho vyzdvihnout, aby se ostatní necítili ukřivděni. Jsme parta lidí, kteří společně chtějí změnit vedení pražské radnice. Máme na to odborníky i odvahu.

Jaké šance dáváte svému kandidátovi Pavlu Jánskému v doplňovacích volbách na Praze 10?

Samozřejmě bych byla ráda, kdyby uspěl a budu mu držet palce, ale má velmi silné soupeře, třeba pan Antonín Panenka je prostě legenda z Vršovic, proti tomu se těžko bojuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…