Mám pocit, že lidé nemají paměť. V roce 1990 jste jezdili v trabantech a moskvičích, připomíná Vlastimil Tlustý. A varuje Andreje Babiše, který prý jejich hněv pozná ještě drsněji

04.04.2017 16:27

FENOMÉN BABIŠ – NADĚJE, NEBO HROZBA? Bývalý významný politik ODS Vlastimil Tlustý se diví, že prezident a jeho okolí uvěřili tomu, že spojenectví s Andrejem Babišem mu může pomoci ke znovuzvolení. „Já o tom hluboce pochybuji. Ve chvíli, kdy se prezidentský kandidát identifikuje s ANO, naprostá většina příznivců ostatních politických subjektů už jenom proto mu nedá hlas,“ vysvětlil exministr financí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že po parlamentních volbách bude více variant na sestavení vlády, ale rozhodne to, koho jmenuje prezident premiérem. A v tom vidí vysvětlení „veliké lásky“ mezi Andrejem Babišem a prezidentem.

Mám pocit, že lidé nemají paměť. V roce 1990 jste jezdili v trabantech a moskvičích, připomíná Vlastimil Tlustý. A varuje Andreje Babiše, který prý jejich hněv pozná ještě drsněji
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Podle průzkumů volebních preferencí šéf hnutí ANO Andrej Babiš směřuje k volebnímu vítězství. Myslíte, že už je to jasné vzhledem k vysoké podpoře, téměř dvojnásobné proti sociální demokracii?

Za prvé musím říci, že nevěřím volebním průzkumům, protože se už mnohokrát ukázalo, že výsledky voleb byly úplně jiné, než předpovídaly průzkumy. Prostě to, že průzkumy něco říkají, neznamená, že to tak skutečně musí být. Pokud opravdu ANO výrazně zvítězí ve volbách, vzpomenu si na svého kamaráda z vojny, který si často prozpěvoval píseň, v jejímž refrénu byla věta „Teď už máme, co jsme chtěli“. Ale je možné, a asi i pravděpodobné, že ANO zřetelně zvítězí, a pak platí výrok mého spolubojovníka.

Jak si vysvětlujete, že voličům nevadí Babišova minulost, podezření ze spolupráce s StB, jeho podivné podnikatelské začátky a finanční operace, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, ani současné kauzy typu korunové dluhopisy nebo Čapí hnízdo? I když se spekuluje, že ještě do voleb by mohl být Andrej Babiš obviněn, stále stojí v čele oblíbenosti on jako politik, ale i jeho strana vévodí ve volebních preferencích.

To je jednoduché. Jeho voliči věří tomu, že jim bude líp. To heslo správně vystihuje podstatu politiky. Politika je obor, ve kterém je rozhodující za prvé uklidňování strachu, to znamená, že politici eliminují nějaké obavy voličů, a za druhé vyvolávání naděje, že bude líp. Je to obor, v němž ten, kdo nabízí větší naději, že bude líp, je úspěšnější. Nahrává tomu prosperující ekonomika v době této vlády, která je sice nejméně ze tří čtvrtin způsobena jinými okolnostmi než činností vlády, vláda má na to zcela zanedbatelné faktické vlivy, ale taková odborná analýza není pro velkou část voličů podstatná. Oni prostě vidí zvyšování platů, zvyšování důchodů, příznivý výsledek státního rozpočtu. A tahle vláda, ministr financí na prvním místě, si osvojila zásluhy za tento vývoj, proto víra, že bude líp, trvá.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

5%
20%
56%
14%
hlasovalo: 10842 lidí

Ministr financí Andrej Babiš přičítá lepší hospodaření státu vyššímu výběru daní díky krokům, které prosadil, tedy elektronické evidenci tržeb a kontrolnímu hlášení. Vy s tím souhlasíte?

Neumím říci jediný krok, který by české ekonomice prospíval. Dokonce platí, že většina těch kroků je negativních, to znamená, že ekonomice by se dařilo lépe, kdyby vláda a Babiš nedělali to, co dělají. Protože vím, že veřejnosti se to nedá vysvětlit, říkám počkejme, brzy bude vidět, že prosperita přišla zvenčí. Na současné prosperitě – nesmírně, byť za cenu obrovských nákladů – se projevily intervence České národní banky do kursu české koruny. To je významný krok, kterým někdo v České republice pomohl exportu, ekonomickému růstu.

Že je to vyváženo dneska už myslím bilionem, to znamená tisíci miliardami nákladů, které do toho Česká národní banka investuje, je samozřejmě druhá strana mince. To je krok, který pomohl prosperitě, byť draze zaplacený. Ale ten krok už končí. Nikdo nevíme, jestli za měsíc nebo za rok, ale někdy ve velmi krátké době skončí. A každý, kdo jen tuší o vlivu koruny na vývoz, dovoz, ekonomický růst, vám potvrdí, že jen ukončení intervencí bude znamenat zhoršení výkonnosti české ekonomiky.

Myslíte, že zhoršení výkonnosti české ekonomiky se negativně projeví i na úspěchu hnutí ANO?

Jakmile se začne ukazovat, že bude líp jen hnutí ANO a jeho vrcholným představitelům, tak samozřejmě jejich podpora začne slábnout. A všechno ostatní vyjmenovávat je nepodstatné, protože dokud trvá víra, že lidem bude líp, bude ANO slavit úspěchy. Ale až bude vidět, že líp bude jen ANO, budou volební výsledky rychle slábnout. Teď jsme ve fázi, kdy nezbývá nic jiného, než počkat na další ekonomický vývoj, protože předpokládám, že ani zdaleka vývoj v příštích několika letech nebude tak příznivý, jako byl v minulých letech.

Když si Andrej Babiš a vláda osvojuje zásluhy za ekonomický růst, pak nebude nic snazšího, než jim připsat i zásluhy za období, ve kterém se zdaleka tak dařit nebude. V tu chvíli se teprve přízeň voličů odvrátí. Musíme si počkat, až lidé tu zkušenost získají sami. Pocity nemají reálný základ, ale jsou v politice rozhodující. Někdo si může říci, že jsem škarohlíd, když říkám, že si jsem téměř jist, že lépe nebude, pak nezbývá než dodat: tak si počkejme. Nevím, jestli to bude trvat rok nebo víc, ale až k tomu dojde, bude diskuse vypadat jinak a preference politických stran včetně ANO také.

I když průzkumům nevěříte, protože volby dopadají jinak, jistě odrážejí alespoň zhruba přízeň voličů. Když sečteme kolem třiceti procent pro ANO, dvanáct-třináct pro komunisty, přes pět procent pro Tomia Okamuru, což je téměř polovina českého národa, neznamená to, že ideály Listopadu, sametové revoluce jsou mrtvé? A že je mrtvý i symbol Václava Havla a jeho heslo, že Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí?

Já mám pocit, že lidé nemají paměť. Nepamatují si, jak vypadaly stát a jejich životní úroveň před těmi sedmadvaceti lety, a neuvědomují si, že jim je teď prokazatelně lépe, než jim bylo v roce 1990. Jeden příklad: Jestli má někdo obrázek české dálnice nebo silnice v roce 1990, kdy byly plné trabantů, wartburgů, moskvičů a škodovek 105, a podívá se na silnice dnes, nemůže popřít, že dnes je lépe než tehdy. Ale to je marné volání, lidé si to zlé nechtějí pamatovat, pamatují jen to dobré, zejména to, že byli mladí.

Vy jste jeden z mála politiků, který rozumí zemědělství, tedy oboru, v němž z velké části podniká Andrej Babiš, byť dnes koncern Agrofert proniká i do dalších oblastí. Považujete Andreje Babiše za podnikatele, který si zaslouží obdiv? Sám uvádí, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik zaplatil daní a odvodů, kolik dává na charitu. Je podle vás tedy spíš příkladem pracovitého a úspěšného člověka, nebo tím, kdo ve svůj prospěch využívá hlavně kontaktů v politice a ve svém byznysu postupuje především na hraně zákona, ne-li za hranou, a je tedy, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, šizuňk?

Andrej Babiš vybudoval obrovské podnikatelské impérium, a když někdo něčeho takového dosáhne, je třeba uznat, že je úspěšný velkopodnikatel. Že přitom dělal všechno pro to, aby neplatil daně, jak se teď prokazuje, že přitom dělal všechno pro to, aby maximálně využíval státních subvencí, to znamená optimalizoval svůj vztah se státem, samozřejmě ve vybudování toho impéria sehrálo roli. Neodvažuji se spekulovat, jak velké by to impérium bylo, kdyby platil poctivě daně, méně dostával subvence.

Důležité je, že se dnes ukazuje, že hlavní problém placení daní není u těch nejmenších živnostníků, jakkoli je teď snaha na ně ukazovat prstem, ale je to evidentně naopak u těch vůbec největších. Tam je třeba v případě daňových optimalizací hledat desítky miliard korun. Za druhé se odvažuji prohlásit, že příklad Babiš ukazuje, že jediné možné řešení, které musí přijít, je úplné zrušení subvencí a dotací soukromým podnikatelským subjektům, ještě dodám individuálně poskytovaným. Musí skončit to, kdy jeden majitel tiskárny dostane sto milionů dotace od státu na její dobudování a druhý je nedostane. To znamená nekalou konkurenci, každý pochopí, že ten, kdo nic nedostane, dřív nebo později skončí. A to se odehrává na úrovni stamilionových a miliardových subvencí.

Připomenu, že už v 90. letech stát, pro mne naprosto nepochopitelně, zaplatil výstavbu továren na zpracování řepky v rozsahu miliard korun a ty miliardy skončily v soukromých rukách. Dodneška vyrábějí zařízení, které si zaplatil stát, a čerpají z toho. Kromě toho, že to je nekalá konkurence, je tam ještě jeden faktor, a to je vytváření prostředí pro korupci, protože zkusme se zamyslet nad tím, co rozhoduje o tom, že někdo dostane miliardy a druhý je nedostane. Až rozdávání peněz soukromým subjektům skončí, tak se lidé jako Babiš ztratí.

V poslední době se ukazuje mocenské spojení Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Myslíte si, že Babiš, pokud se skutečně stane na podzim premiérem, pomůže pak Miloši Zemanovi v přímé prezidentské volbě, jak se dnes předpokládá? Nemůže se stát, že ho hodí přes palubu, když už ho nebude potřebovat? Co si o jejich spojenectví myslíte?

Musím říci, že se dost divím, že prezident a jeho okolí uvěřili tomu, že spojenectví s Babišem a ANO mu může pomoci ke znovuzvolení. Já o tom hluboce pochybuji. V přímé volbě prezidenta kdokoli, kdo se identifikuje s jakoukoli politickou stranou, vlastně zeslabuje svůj voličský potenciál, a je úplně jedno, jestli tak deklaruje identitu s politickou stranou, která má deset procent nebo třicet procent. Dochází k jakémusi zapouzdření, kdy máte více voličů od těch, s kterými jste kamarád, ale na druhou stranu odrazujete voliče všech ostatních politických subjektů.

Politická scéna začíná být taková, skoro bych řekl, až fanaticky fandovská, takže ve chvíli, kdy se prezidentský kandidát identifikuje s ANO, naprostá většina příznivců ostatních politických subjektů mu už jenom proto nedá hlas. Myslím, že prezident Zeman svou veřejně deklarovanou spoluprací s ANO voliče ztrácí.

Kdyby skutečně nastala situace, že by byl na Hradě Miloš Zeman a premiérem Andrej Babiš, jaká by podle vás byla zahraničněpolitická orientace České republiky? Oba se tvrdě staví proti imigraci, kritizují Evropskou unii, zpochybňují smysl sankcí proti Rusku. Kam by se naše zahraniční politika mohla ubírat?

Musím říci, že nevím. Protože všechno to, co jste vyjmenovala, šéf ANO Andrej Babiš sice říká, ale pravý opak říkají jeho významní členové. Přečtěte si názory paní Jourové a europoslanců a musí vás napadnout, jak je možné, že říkají pravý opak, když jsou z jedné politické strany. A která vyjádření jsou relevantní? Jsou to vyjádření českého ministra financí, nebo eurokomisařky za Českou republiku? A co bude v budoucnu určovat chování hnutí ANO? Zkrátka stanoviska ANO jsou naprosto nečitelná a v podstatě nám říkají, že si udělají, co budou chtít. A v takové situaci nedokážu předvídat, co to vlastně bude.

Jak dlouho může fungovat pragmatická politika ad hoc, co se zrovna hodí, nebo podle toho, co si zrovna voliči přejí, bez nějakých vizí a idejí? Ostatně čím dál častěji padají názory, jestli má ještě smysl dělit politiku a politické strany na pravicové a levicové. Je to už překonané?

To není problém jen České republiky, to je problém celé Evropy. Je to pravděpodobně vyvoláno tím, že se máme dobře, že si tento luxus můžeme dovolit. Pokud se rozdělují přebytky na dluh, je to radostné, jakmile nastanou doby, kdy se ukáže, že žádné přebytky nejsou, není co rozdělovat a dluhy jsou drahé, zákonitě musí dojít k návratu těch idejí, lidé budou muset začít přemýšlet o tom, jestli jim opravdu stát ještě něco dá, nebo jim hrozí, že jim stát chce hodně sebrat.

Celá Evropa devalvuje euro, dochází ke znehodnocování eura, tím dochází ke snižování životní úrovně všech, ale všimněte si, že to nikomu nevadí. Tisknou se nová eura, cpou se do Řecka, Řecku dluh neklesá, žádné problémy neřeší, v podobné situaci jsou další státy podél Středozemního moře. Je to zkrátka jediná metoda, která zatím byla použita. Jak dlouho to bude trvat? Dokud to těm lidem nedojde.

Když připustíme možnost, že Andrej Babiš vyhraje volby a prezident ho jmenuje premiérem, kdo by podle vás mohl být jeho koaličním partnerem? Lidovci se Starosty, komunisté, Tomio Okamura, nebo ODS? Budou se o podíl na moci s hnutím ANO všichni kromě TOP 09 prát? Nebo sklapne Kalouskova past „všichni proti Babišovi“?

V tom je rozhodující role prezidenta Miloše Zemana. To je právě vysvětlení té veliké lásky mezi ANO a prezidentem, protože Babiš dobře ví, že je naprosto zásadní, na koho prezident ukáže, aby sestavil vládu. Protože i ty nejodvážnější a nejoptimističtější preference ANO ukazují, že budou možné i jiné varianty. To znamená, že bude možné procentuálně poskládat vládu s Babišem i proti Babišovi. A to, na koho ukáže prezident prstem, je rozhodující, protože moc je velice silná droga, a když někdo uvidí, že může vládnout, hned tak se nevzdá.

Myslím, že právě v závislosti na tom, koho prezident pověří sestavením vlády, se to sestavení podaří. A kdo to bude? Dokud si prezident bude myslet, že tím, kdo mu pomůže ke znovuzvolení, bude Andrej Babiš, tak to bude Andrej Babiš. Pokud by Zeman dospěl k jinému závěru, rozhodne se jinak. A tady se také nedá vůbec nic předvídat. Jsem přesvědčen, že prezident vyhodnotí momentální situaci a rozhodne se pro řešení, které bude považovat za více prospěšné pro něj. A ukáže-li prstem na Babiše, nedá se odhadnout, kdo půjde do koaliční vlády. Ale řekl bych vzhledem k tomu, že moc je silná droga, že těch variant bude víc, a těch, kteří se budou nabízet, bude dostatek.

Objevují se úvahy, že by se Andrej Babiš, pokud bude úspěšným premiérem, mohl v budoucnu stát i hlavou státu. Myslíte si, že má vzhledem ke své současné popularitě, nakročeno i k nejvyšší ústavní funkci?

Myslím si, že nemá. Protože on využil ke své popularitě vnější ekonomické vlivy, vyhlásil se jako jejich autor, vnější ekonomické vlivy zaniknou, už právě zanikají, intervence České národní banky skončí, zkrátka tak dobře, jako bylo v Česku poslední dva roky, hned tak nebude. A protože lépe bude jen vyvoleným, například vysokým představitelům hnutí ANO, normální lidé uvidí, že z těch slibů nezbylo téměř nic, myslím, že popularita ANO už nikdy nebude výš, než je teď. A s takovou popularitou nikdo nemůže vyhrát prezidentské volby, takže myslím, že prezidentství pro Andreje Babiše nepřichází v úvahu.

Je otázka, jestli by o to vůbec stál, protože pro jeho byznys má větší význam funkce premiéra než prezidenta…

Ano, je otázka, k čemu by mu to bylo. Pomůže mu to v placení daní? Nepomůže. Pomůže mu to ve větším čerpání subvencí? Nepomůže. Pomůže mu to u bank, aby mu půjčovaly do jeho dalších investic? Nepomůže. Ale je to na jeho rozhodnutí. Já jen říkám, bude-li kandidovat, tak to na úspěch nevidím.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…