Marek Benda: Na začátku bych Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan rozmlouval, ale když z toho Čína udělala casus belli, nedalo se nic dělat

06.09.2020 12:02 | Zprávy

ROZHOVOR „Mám pocit, že jsme se ocitli v úplném blázinci. Zejména premiér dává najevo, že je mu všechno úplně jedno a rozvrat veřejných financí je mu naprosto lhostejný,“ říká poslanec Marek Benda (ODS), podle nějž je vládní koalice připravena veřejné finance zničit, nebo mají pocit, že mohou tisknout peníze donekonečna. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvažuje, proč výsledky hnutí ANO v nadcházejících volbách „budou neslavné“. A proč Miloš Vystrčil na Tchaj-wan cestoval, neboť „se nic jiného udělat nedalo“.

Marek Benda: Na začátku bych Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan rozmlouval, ale když z toho Čína udělala casus belli, nedalo se nic dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Nedávno jste pro server Echo24.cz řekl, že přišel čas, aby se česká vláda přestala klanět Číně a podala pomocnou ruku Tchaj-wanu ve snaze prosadit se. Jak tedy vnímáte cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, která nyní skončila?

Jsem dlouholetý předseda skupiny přátel Tchaj-wanu v dolní komoře Parlamentu, na Tchaj-wanu jsem opakovaně na podobných, i když ne tak medializovaných cestách, byl a pokládám za správné, že tam tentokrát Miloš Vystrčil jel. Možná, kdyby to bylo někdy na začátku, tak mu rozmlouvám, že předseda Senátu je příliš vysoká pozice, ale v okamžiku, kdy z toho Čína udělala casus belli, tak se nic jiného udělat nedalo.

Jak by tedy česká strana měla reagovat na čínská slova, že návštěvu Vystrčil draze zaplatí?

Myslím, že ta slova jsou samozřejmě absolutně za hranou. Jde o vnitročínské prohlášení, ale co má znamenat, že cestu draze zaplatí? Speciálně takové osobní vyjádření, vyhrožují jemu osobně? Nebo už se nikdy nepodívá do Číny? To je dost možné, s tím já počítám také, že se do Číny nikdy nepodívám, když jsem byl opakovaně na Tchaj-wanu, a nějak se bez toho obejdu. Všichni víme, že tuto cenu platíme. V diplomatickém jazyku je takové vyjádření za hranou a je dobře, že se česká vláda ozvala, odmítla to, a že bylo jasně sděleno panu velvyslanci, že podobné jednání je za čarou.

Jaký vzkaz podle vás touto cestou Česká republika ostatním státům vyslala? Jak to zasáhne do zahraniční politiky?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…