Martin Konvička představuje plán na odvolání Babiše: Pokud by Okamura spolupracoval s ANO...

23.10.2017 19:11

ROZHOVOR Aktivista Martin Konvička tvrdí, že Andrej Babiš dovedl profesi obchodního a sňatkového podvodníka k hvězdným výšinám a pomohla mu k tomu krize politického systému. Lidé totiž hledají silného vůdce a spasitele, který za ně problémy vyřeší. Češi ale dostali Babiše s jedinou hodnotou: vlastní prospěch. „Část voličů se přiklonila k sobci ze zoufalství, protože nemají koho volit,“ řekl mimo jiné v rozhovoru Konvička. Piráti jsou podle něj výsledkem peněz, které se vzaly kdo ví odkud, mediální přízně a perfektní marketingové manipulace.

Martin Konvička představuje plán na odvolání Babiše: Pokud by Okamura spolupracoval s ANO...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Jaký je váš pohled na výsledek voleb?

Nejsou tak překvapivé, jak se dalo čekat, ať se nám to líbí, nebo ne. Určitě je překvapením , že se do Parlamentu s tak vysokým ziskem dostali ultralevicoví Piráti. Příjemným překvapením je famózní výprask pro zavedené strany. Nakonec se ale do Sněmovny dostali všichni včetně lidovců a Starostů.

O čem vypovídá vítězství hnutí ANO?

Politický systém je v krizi s tím, v jaké krizi je směřování Evropské unie a směřování české politiky od roku 1989. Lidé hledají silné vůdce, spasitele, kdo za ně problémy vyřeší. V Čechách máme smůlu, protože zatímco v okolních zemích jako Maďarsko a Polsko se těmi silnými národními vůdci stali politikové hodnotově a ideově zakotvení, tak v Čechách se nikdo takový nenašel, nebo mu média tak silně mazala nohy, ze nevykrystalizoval. Místo toho jsme dostali typ, který není hodnotově zakotven vůbec a nemá hodnoty žádné, kromě vlastního prospěchu. Značná část voličů ze zoufalství, že nemají koho volit, se přiklonila k sobci. Babiš přitom dokázal úžasnou věc: přesvědčit veřejnost, že není politik a nemá nic společného ani s probíhající civilizační krizí, ani s tím, zda se lidem daří, nebo nedaří. Dá se říci, že provedl marketingový majstrštyk a profesi obchodního a sňatkového podvodníka dovedl k hvězdným výšinám.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí

Co to vypovídá o českém národu?

Možná to nebude tak strašné, přeci jenom se děsíme toho, co je silné, ale on dostal třicet procent. To vypovídá o tom, že dva ze tří Čechů nehledají spasitele, a to není tak špatný výsledek.

Do Poslanecké sněmovny míří SPD Tomia Okamury s deseti procenty. Čím si je vysloužil on? A je něco pravdy na zastrašování či populismu, jak je mu někdy vytýkáno?

U těch kritiků mám zajímavý rozpor. Ti samí mu říkají, že straší a zároveň ho označují za populistu. Rozpor vidím v tom, že populista je z definice ten, kdo lakuje věci narůžovo, dává nesplnitelné sliby: já to pro vás zařídím, všechno bude dobrý. Strašení je trochu špatně, protože jsem samozřejmě Okamurovu kampaň sledoval a viděl jsem odvážné a hrdé proklamace: ne islámu, ne teroristům. Neviděl jsem na billboardech nápisy: bojím se, bojím se, bojte se taky. Viděl jsem jasné „ne“ - bojovný pokřik, takže bych řekl, že média Okamurovu kampaň nebo rétoriku otáčejí. Nebyla zastrašující, naopak dodávala odvahu. Nebyla populistická a naopak říkala nepříjemné věci. Analytici a mluvící hlavy opět manipulují, protože většina médií opět nic jiného neumí.

Teď dostal deset procent, je druhou až čtvrtou nejsilnější stranou – ta příčka je stejná, protože jsou vyrovnaní – a to je obrovským způsobem zavazující. Je jedinou opoziční stranou v dnešním Parlamentu (snad ještě s komunisty). Můžeme si totiž být jisti, že v hrubých rysech politiky se ostatní budou chovat jako dosavadní vláda. A to je velmi velký závazek. Okamura udělal, jako to každý děláme, věci, které se mi nelíbily a lze je vnímat jako chyby. Například se nepokusil v předvolební době více rozkročit v opozičních řadách, což částečně bude příčinou, že zde vzniklo asi deset stran se skoro stejným programem. Tito volební trpaslíci, vzniklí často tak, že si nějací tři chlapíci založili stranu, jen aby se nemuseli bavit s jinými trpaslíky, prostě Okamuru nezajímali. Bylo to často vzájemné a chápu, co k tomu Okamuru vedlo. Rád bych ho upozornil, že takto lze postupovat do voleb, ale ne po volbách. On má sice deset procent, ale to je maximum, čeho strana jednoho, dvou, tří mužů může dosáhnout. A strana, která bude chtít zemi proti bruselskému šílenství zachránit, bude muset dosáhnout mnohem více.

Má dvouciferný výsledek podepřený jasně artikulovanými hodnotami a jako vůdce by měl ve společnosti fungovat. Tedy pořádat různé konference, semináře, setkání, vědecké debaty a podobně. Nemyslím tím setkání Okamury s voliči, to on nikdy nepodceňoval, ale setkávání lidí, kteří jsou naladěni stejně a chtějí pomoci. Já jsem dostával z kruhu okolo Víta Bárty podobnou politickou školu, jakou dostal Okamura. Byl slyšet důraz na uzavření a nekomunikování, a to podrazilo jak jeho Úsvit, tak částečně i Blok proti islámu.

Co myslíte pojmem „politická škola z kruhu Víta Bárty“?

Nápadný počet lidí z původních Věcí veřejných se následně objevoval nejdřív v Okamurově Úsvitu a pak kolem Konvičky. To je vše, co k tomu řeknu.

Jaký je tedy váš názor na desetiprocentní zisk hlasů pro Piráty? Pojďme to rozebrat.

Úspěch Pirátu je další propagandistický majstrštyk. Vypůjčím si argument kolegy, jehož vzdělání si velice vážím – Petra Hampla, který ve třech textech oprášil pojem Žluťáci: Žluťácké odbory byly falešné odbory, které zakládali fabrikanti v devatenáctém století, aby vyrazili klacek z ruky odborům skutečným. Založili odborovou centrálu výměnou za to, že nevznášeli nepříjemné požadavky. Žluťácká opozice je to samé. Když establishment založí hnutí, stranu s opoziční tváří, ale v podstatných věcech jde establishmentu na ruku, je to stejné.

Druhý možný pohled na Piráty je trochu osobní, ale rád bych ho komunikoval. Ivan Bartoš se nějakou dobu před volbami nechal slyšet, že jejich strana je pro legalizaci marihuany a mládeži liberální věci sedí. Ale nyní říká, že on už uživatelem není. Prosím pěkně, to mi přijde neskutečně ulepené. Jsem přesvědčen, že látky jako marihuana neškodí, pokud se užívají rozumně a v malém množství, stejně jako alkohol nebo kofein. Takové pokrytectví, že když jsem byl mladý klouček, tak jsem kouřil, ale teď už to nedělám, pro mne nevypovídá o integritě gentlemana. Teď konečně kde se ten úspěch vzal:

Pirátům šla na ruku média a měli výborného a drahého marketéra, mám pocit, že se jmenuje Horák. V neposlední řadě přišli s výbornou věcí. Měli cool image, že jsou ti správňáčtí rebelové, s věcmi se nepáří a nosí dready a podobně. Současně neříkali nic nepohodlného, nemluvili o problémech, dávali mladým lidem vzkaz, že když budou volit rebely, tak problémy pominou. Oni také žádné nevidí a základní problém je digitalizace, marihuana a podružné věci. Vezměte si, že jste mladý volič, otrávený z papalášů, kravaťáků, kteří všichni říkají pořád stejné věci, všichni jsou zaměnitelní a jde jim jen o koryto. Sice to není nutně pravda, ale mladí to tak mohou vnímat. Pak přijdou opoziční strany jako SPD a Piráti. SPD hovoří o nepříjemných věcech, jak bude třeba pracovat, že nic nebude lehké a možná nás čekají nepříjemnosti. Piráti se pro nezkušeného mladého voliče jeví jako rebelové, ale žádné problémy nebudou. Maximálně si to vyřídíme se zkorumpovanými politiky. Mladý člověk hodí hlas Pirátům, chce být ten správňák a nechce řešit nepříjemné věci. Piráti jsou výsledkem peněz, které se vzaly kdo ví odkud, mediální přízně a perfektní marketingové manipulace.

Znamená propad ČSSD a KSČM konec levicových stran v české politice?

Konec levicových stran ne, komunistické socialistické voliče si vzal Babiš. Rozhodně to na nějaký čas je konec sociální demokracie tak, jak jsme ji znali. V podstatě sklidili, co zaseli a dostali účet za aroganci. Řešili jiné problémy, než voliče, odtrhli se od elektorátu a ostatní nemá smysl komentovat. To nejzajímavější v týdnech před volbami byla proměna Zaorálka z tichého úředníka na karikaturu Mussoliniho. Nebyl příliš uvěřitelný.

Jaký je váš osobní tip na složení koalice, či menšinové vlády?

Teď je míč na straně prezidenta, který bude mít v těchto jednáních obrovskou roli. ANO, SPD s tichou podporou komunistů by byli zajímavá koalice. Zajímavostí je, kdy voliči SPD a jeho příznivci mají současně většinou extrémně neradi Babiše. Také mám nerad Babiše ze zjevných důvodů. Babiš nemá ideové ani hodnotové zakotvení. Babišovi je všechno jedno, on přepočítává svět jen na svoje aktiva. V zásadě ti, kdo s ním půjdou, nebo s kým bude donucen jít, mohou pomoci zemi někam směřovat.

Babiš si problémy Evropské unie - s migrací, dluhem - zajisté uvědomuje, ale vždy vše zařizoval tak, aby to vyhovovalo nejvíce jemu. Být tím vzorným Evropanem navenek a falešným patriotem směrem dovnitř. Podle toho, jak se bude situace v Evropské unii komplikovat, tak není vyloučeno, že bude mít tendenci kormidlem otočit. Protože je původem Slovák, možná ho zláká hra na středoevropského Jánošíka, spojence Polska a Maďarska… to nemůžeme předvídat. Ale strany, které s ním budou spolupracovat, mohou mít šanci to ovlivnit. Dovedu si představit, že pro voliče SPD to může být tvrdý oříšek, ale současně - pokud by se výměnou za takovou spolupráci dalo něco uhrát - může to být velice zajímavé. Kdybych zafantazíroval, tak by bylo možné uhrát referendum s odvolatelností politiků a pak Babiše referendem odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…