Řeší se cena másla. Na Vánoce bude možná za stovku, na nový rok i více. Pořádají se nákupní zájezdy, lidi zaplňují mrazáky. To už přece není normální stav. Kde je podle vás „zakopaný pes“?
Domnívám se, že cena nebude již více gradovat a že 70 korun za kostku másla bude maximum, které nejpozději po Vánocích klesne pod padesát. Másla zase tak málo není a trh se zasytí. Mrazáky se naplní a lidé zase toho o tolik více nesnědí než dříve. Něco se vyřeší dovozem. Již dnes je dostatek polského másla. Někteří lidé také přejdou k rostlinným margarínům. Jiní si máslo koupí za hranicemi, například v Německu, kam celá řada Čechů jezdí nakupovat pravidelně. V Německu šly ceny másla také nahoru.
Proč situace vznikla? Asi od každého kousek. Určitě vliv má omezení výroby mléka, a to i díky dotacím EU za „nevýrobu mléka“; ta politika vznikla v době, kdy jej bylo nadbytek, ale již na dnešní situaci nereaguje. Asi se zvýšila spotřeba másla, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Mluví se i o Asii a některých zemích třetího světa. Svou roli sehrálo i suché počasí a nedostatek kvalitní píce, což má vliv na tučnost. Zajímavé je ale to, že pokud není mléko tučné, mělo by se to projevit i v dodávkách šlehaček a tučných jogurtů. To ale nenastalo a tohoto zboží je dostatek. Dle mého názoru mohli někteří výrobci másla spekulovat na vyšší cenu a záměrně omezovali dodávky; máslo se dá zmrazit, rozmrazit, zabalit a poté prodávat. A samozřejmě lidé zazmatkovali a při růstu cen začali plnit mrazáky. To také mělo vliv na růst nákupů. Za naše družstvo mohu potvrdit, že na máslo přirážíme dnes maximálně do 10 procent přirážky, což nepokryje ani mzdy pracovníků prodejen. Cílem je nepřekročit cenu másla 60 korun za 250 gramů. Domnívám se, že v rámci tradičního obchodu v ČR je tato situace stejná všude. Neznám však situaci u nadnárodních řetězců, ale předpokládám, že bude lepší. Nakupují po celém světě a umí na výrobce více zatlačit.
Až nyní se hovoří o vytvoření vlastní české družstevní mlékárny, odbytových družstvech a samostatného tuzemského řetězce. Poněkud dlouho a možná pozdě, co říkáte?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala