Michal Hašek si uvolnil ruce na vnitrostranické škádlení, tuší Zdeněk Škromach

27.04.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Dvě stovky navíc důchodcům nestačí, říká senátor Zdeněk Škromach (ČSSD). Sám také upozorňuje na složitou situaci ministryně práce a sociálních věcí a střety mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil i to, že ve volném čase paří hry na počítači.

Michal Hašek si uvolnil ruce na vnitrostranické škádlení, tuší Zdeněk Škromach
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Škromach v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu před půlnocí?

Pokud nejsem někde na plese nebo na společenské akci, tak trávím čas většinou u počítače a buď se bavím na Facebooku nebo pařím nějakou hru. Odreagovávám se od běžné reality, protože v neděli nemusím vstávat a večer mám klid i od rodiny. Mám pohodu a můžu si sem tam i zastřílet na internetu.

Říká se o Vás, že jste nejpopulárnějším politikem Facebooku. Co Vy na to?

Určitě to potěší. Můj pohyb na internetu je intuitivní a tak možná i více lidí oslovuje. Nedávno jsem byl na setkání profesionálů, kteří se zabývají sociálními sítěmi a řekli mi, že mě prý uvádí jako pozitivní příklad politika při vysokoškolských přednáškách. Je to určitě zajímavé a hlavně je to pro mě možnost přímé komunikace. Docela mě zaujaly reakce na poslední fotku s panem prezidentem, ze které vznikají i různé koláže. Všude platí, že o kom se mluví, ještě není po politické smrti.

Jak vnímáte aktuální hru o pozice mezi premiérem a vicepremiérem Babišem?

Ve velké koalici se sešly pravolevé strany, i když Babišovo ANO není úplně vyhraněné, takže situace samozřejmě vyvolává střety. Je to věc síly, charakteru, osobností vůdců jednotlivých politických stran, co si dokáží v rámci vlády a jejich výstupů prosadit. Jasně se střetává Slávek Sobotka s Babišem a takové situace budou provázat celou dobu jejich vládnutí. Programově tyto strany mají vůči sobě daleko.

V jakém tématu očekáváte nejzásadnější střety?

Je to dané rozdělením pozic ve vládě. Je to určitá obdoba Špidlovy vlády. Sociální demokracie převzala zodpovědnost hlavně za resorty, které mají na starosti výdajovou stránku rozpočtu, tedy zdravotnictví, školství nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Babišovci mají ekonomická ministerstva, která se budou prezentovat tak, že postaví kus dálnice, přispějí na ekologické programy atd. Z Ministerstva financí se bude ozývat: „Vy chcete rozhazovat, protože chcete vyšší důchody, peníze do školství, na zdravotnictví.“ To se ukazuje už teď.  

Vy jste zastával v minulosti post ministra práce a sociálních věcí. Jak hodnotíte činnost současné ministryně Marksové?

Je to krátká doba na hodnocení. Má na starosti jeden z nejtěžších resortů. Na jedné straně přes něj proteče téměř dvě třetiny státního rozpočtu, na druhé straně přes 90 procent financí je vázáno na důchody, sociální dávky a další. Po devastaci Nečasem, i když ta nebyla tak zásadní, ale hlavně Drábkem a jeho týmu, který se jednoznačně snažil celý systém rozhodit, má nelehkou roli. Pokud jde o IT systémy, musí je dostat do fungující podoby. Problematické bude zajistit to, aby se neztrácela data a údaje. Narovnat systém převodu dávek hmotné nouze. Drábek propustil lidi z úřadů práce a těch, co přibral z obecních úřadů, bylo méně.

To je jeden z hlavních úkolů, které by ministerstvo mělo splnit. Věřím, že si spolu s paní ministryní o těchto věcech pohovoříme. Jsem samozřejmě připraven pomoci, protože naším společným zájmem je, aby systém fungoval. Existují i drobná témata, která budou diskutována. Například téma hlídacích skupinek. Umím si představit, že do věku tří let dítěte by mohly mít svůj význam. V tuto chvíli si ale ministerstvo musí více dupnout vůči Babišovi.

V jakých záležitostech?

Jsem přesvědčený o tom, že například zvýšení minimální mzdy by mohlo proběhnout dříve. Pokud jde o navýšení důchodů, nespokojit se se dvěma stovkami, které byl ochoten Babiš pustit, ale spočítat propad, který existuje kvůli tomu, že Drábek obral důchodce, a ještě v tomto roce důchody zvýšit. To jsou věci, při kterých potřebuje ministr velmi silnou podporu. Ve vládě bude ve velmi nevýhodné pozici, protože všichni budou říkat: „Máš dvě třetiny rozpočtu, tak si nestěžuj.“ Peněz na chod ministerstva a všech agend ale ve skutečnosti moc není.

Souhlasíte s ministryní Marksovou i ve věci poskytnutí porodného na druhé dítě?

Rodiny by měly dostávat porodné na každé dítě, to vychází z programu ČSSD. Jsme přesvědčení, že cílem by měly být rodiny, které budou mít více než dvě děti, aby nedocházelo k vymírání národa.

Michal Hašek se vzdal poslaneckého mandátu a ponechal si pouze post hejtmana Jihomoravského kraje. Je to dobrá volba?

Pozice hejtmana a předsedy Asociace krajů České republiky je velmi silná. Je to věc, kterou Michal Hašek veřejně prezentoval i v předvolebním období. Přestože získal velkou důvěru od občanů a přeskočil i Slávka Sobotku, slib plní. Já jsem vždycky zastával jednu veřejnou a jednu stranickou funkci. Teď jsem se stranické funkce vzdal, a i to je dost práce. Myslím si, že ho chápu. Uvolňuje mu to ruce i ve smyslu tlaku v rámci vnitrostranického škádlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…