Mikuláš Peksa pro PL: Erdogan nás vydíral a pak podrazil. Hrozí katastrofa, když ztratíme kontrolu

05.03.2020 20:15

ROZHOVOR Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil pochyby nad tím, že bychom se v ochraně vnějších schengenských hranic měli spoléhat na „tureckého diktátora“. Peníze od Evropské unie podle jeho slov turecký prezident Recep Erdogan zneužívá. „Vysvětlete mi, proč 500 milionů obyvatel Evropy platí 80 milionům Turků, aby řešili humanitární krizi čtyř milionů Syřanů, kteří utekli před Asadem a Islámským státem?“ podivuje se europoslanec. V návaznosti na současnou epidemii koronaviru také varuje, že hrozí, že se na místě rozšíří panika a ztratíme nad situací kontrolu. „Bude to katastrofa,“ předjímá, kam až v takovém případě může situace dojít.

Mikuláš Peksa pro PL: Erdogan nás vydíral a pak podrazil. Hrozí katastrofa, když ztratíme kontrolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

U turecko-řeckých hranic roste napětí. Turecko přestalo hlídat pohyb uprchlíků a desítky tisíc se jich nashromáždily u hranice s Řeckem, kterou se chystají překročit. V tom jim ale pravděpodobně zabrání řecká armáda a policie, která je na místě ve zvýšeném počtu. Migranti na řecké strážce pořádku házejí kamením a údajně i kovovými tyčemi. V reakci se hovoří i o případném použití ostré munice. Domníváte se, že situace hrozí eskalovat?

Upřímně si nedovedu moc představit člověka, který by dobrovolně něco zkoušel s kameny nebo kovovou tyčí proti vojákům ozbrojeným útočnými puškami. Turci tam vytvořili dost šílenou situaci. Ale věřím, že když zachováme klid a budeme se chovat rozumně, zvládneme to.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17244 lidí

Co by se stalo, kdyby ze strany řeckých ozbrojených složek padly výstřely směrem k migrantům? Řecká armáda nyní provádí cvičení s ostrou municí.

Ono se to už stalo. A stalo se to, že zemřeli lidé.

Z liberálních kruhů v západní Evropě se již ozývají hlasy o tom, že by Řecko mělo neprodleně uprchlíkům umožnit další cestu. Naopak z národoveckých kruhů můžeme vidět volání po urychlené policejní, či dokonce vojenské pomoci Řecku. Jak se k této otázce stavíte?

Takhle tyhle věci nefungují. Status uprchlíka získáte ve chvíli, pokud uspějete se žádostí o azyl. To má nějaké podmínky, musíte to doložit a ten status nedostane každý, ale jen ti, kteří na to mají podle zákona nárok. A já bych moc poprosil, abychom obzvláště v takhle vypjatých situacích dodržovali pravidla a každého, kdo přichází, řádně, ale férově prověřili.

Na Twitteru jste uvedl, že spoléhat se na tureckého diktátora je chyba. Bylo tedy podle vás chybným rozhodnutím uzavřít s Tureckem migrační dohodu EU – Turecko z roku 2016?

My Piráti do zbláznění opakujeme, že Evropa by si měla pořídit pohraniční stráž a azylové úředníky v počtech alespoň trochu odpovídajících délce našich hranic a počtům lidí, kteří na ně během krizí přicházejí. Protože se na tom evropské vlády (včetně té české) nedokázaly dohodnout, najaly si na to tureckého diktátora. Ten nás chvíli vydíral a pak nás podrazil. Horší ukázku neschopnosti aby pohledal.

Měla by EU posílat Turecku na boj se zvládnutím migrantů další a další prostředky, jak žádá Erdogan? Turecko má na svém území takřka čtyři miliony uprchlíků.

Je to vydírání. Reálně ty peníze Erdogan zneužívá a ti lidé v tureckých táborech žijí v dost šílených podmínkách. Je to vysoká cena za naši neschopnost řešit problém vlastními prostředky. Vysvětlete mi, proč 500 milionů obyvatel Evropy platí 80 milionům Turků, aby řešili humanitární krizi čtyř milionů Syřanů, kteří utekli před Assadem a Islámským státem? A to všechno za situace, kdy turecká armáda podniká v Sýrii další a další útoky proti místním Kurdům.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

V New York Times se objevila informace, že Turecko migranty k řeckým hranicím sváží v autobusech. Jde ze strany Turecka o cílenou provokaci a eskalaci napětí?

Erdogan tím hrozil dlouho. Tak nám předvádí, co umí. Největší podraz je, že to dělá v situaci, kdy se rozjíždí epidemie koronaviru. Teď bychom nejvíc potřebovali, aby ti lidé zůstávali klidně na místě a chovali se podle pokynů zdravotníků. Jak se tam rozšíří panika a ztratíme nad situací kontrolu, bude to katastrofa.

Co vlastně může Evropa udělat? Je Erdogan vzhledem k jeho činům a rétorice partnerem k jednání, nebo by bylo lepší zvolit jiný přístup?

Tady je zvykem přistupovat k rozpočtu Evropské unie jako k takovému průtokovému ohřívači, do kterého se pošlou peníze z členských států a ony protečou na dotacích zpátky. To je přece nesmysl, když ty peníze máme na jedné společné evropské hromadě, měli bychom si za ně pro tyhle případy pořídit fungující pohraniční stráž, ubytovací kapacity, zdravotnická zářízení… a nespoléhat na to, že si to budeme půjčovat od Turků.

Jak se postavit k návrhu evropské komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové? „Potřebujeme určitý mechanismus povinné solidarity, v Evropské unii by solidarita neměla být ničím na výběr,“ míní eurokomisařka. Povinná solidarita? Jak tuto záležitost vnímat? Lze snad být do solidarity nucen?

Já nevím, co má teď dělat. Potřebuje zvládnout krizovou situaci na evropské hranici a členské státy jí k tomu nedaly prostředky. Nemá lidi, peníze, vybavení. Oceňuju, že se alespoň snaží něco vymyslet, ačkoli mi to opravdu nezní funkčně.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek si postěžoval, že Řecko na měsíc přestává dodržovat mezinárodní právo. K tomu prý dochází tím, že stát zavřel hranice pro uprchlíky, říká Rozumek a odkazuje se na Ženevskou úmluvu a Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Souhlasíte s tímto výrokem? Měla by EU nějak na krok Řecka reagovat?

Z pohledu zvenku je řecká hranice hranicí EU. Pokud se tam nedodržují zákony, není to ostuda jen Řeků, je to ostuda nás všech. A je mi líto, zákony by se dodržovat měly, to je to, co z nás dělá civilizované lidi. Takže ano, je třeba to řešit.

A co podmínky v řeckých uprchlických táborech? Podle svědectví tam panují otřesné hygienické podmínky, není tam například ani dost obuvi či kvalitní strava. Má EU na Řeky více tlačit, aby se zasadili o zlepšení?

Řecko je „ta země na okraji“. Když během balkánských válek prchali lidé z jihovýchodu, také nikdo nečekal, že obyvatelé Zlínského kraje pokryjí vše, co se děje na hranici, sami. A nikoho ani na vteřinu nenapadlo pochybovat, že je třeba využít zdroje ostatních částí země. Stejně tak nemá teď cenu čekat, že Řekové vyřeší všechno sami, zatímco zbytek evropského kontinentu na to bude koukat a dávat knížecí rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…