Miloš Zeman pro PL a jeho pomsta „císaři“ Sobotkovi, Peszynskému z Pražského Majdanu i Kalouskovu zástupci

11.02.2016 12:55

ROZHOVOR ČSSD se ztotožňuje s výrokem „zasraný fašistický hovado Miloš Zeman, až chcípne, strašně se ožeru“. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident republiky. Podložil to tím, že strana podpořila demonstraci, kterou pořádal autor výroku Tomasz Peszynski a nedistancovala se od dané vulgární věty. Zeman se dále vyjádřil ke kauze propuštění Fajáda. A odmítl záměr Evropské komise zrušit vízovou povinnost pro občany Kosova.

Miloš Zeman pro PL a jeho pomsta „císaři“ Sobotkovi, Peszynskému z Pražského Majdanu i Kalouskovu zástupci
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Pane prezidente, v sobotu se konala také demonstrace na podporu premiéra Sobotky pod názvem „Kávou a sluníčkem proti kalašnikovu“, kam ovšem dorazilo jen pár desítek lidí. Lze z toho usuzovat, že má premiér ve sporu s vámi tak nízkou podporu?

Nejdřív musíte říci, jaké bylo kontrární číslo jiné demonstrace, tam se mluví asi o pěti tisících lidech. Takže když vy uvádíte číslo padesát, tak je to stonásobně menší podpora. Ale samozřejmě podle počtu demonstrantů nelze soudit, spíše podle organizátorů. No a demonstraci na podporu premiéra Sobotky organizoval člověk, jehož velmi laskavý a velmi humanistický výrok o mé osobě jste vy v ParlamentníchListech.cz několikrát citoval. Takže: řekni mi, kdo jakou demonstraci organizuje, a já ti řeknu, kdo to je.

Právě v následující otázce jsem chtěl zmínit, že zmíněnou akci pořádal Tomasz Peszynski, zakladatel „Pražského Majdanu“, proukrajinský radikál srovnávající Putina s Hitlerem, který o vás nedávno pronesl výrok, který jste před chvilkou označil za laskavý a humanistický. Myslím, že už ho nemusím citovat, v posledních dnech se o něm psalo značně…

… Možná pro Václava (Šlajse, hejtmana Plzeňského kraje, který byl během rozhovoru přítomen – pozn. red.), ten ho třeba nezná: prezident je zasrané fašistické hovado, až chcípne, tak se ožeru. To řekl nějaký Peszynski, organizátor padesátičlenné demonstrace na Sobotkovu podporu. Koneckonců, to by tak odpovídalo osazenstvu Lidového domu.

Tuto akci i tohoto organizátora propagovala na svých oficiálních stránkách na Facebooku ČSSD a ponechala to tam i poté, co se začala ozývat kritika některých sociálních demokratů.

Jak vy sám říkáte, přišlo tam padesát lidí. To je konkrétní odpověď na vaši otázku. Ono nestačí něco vyvěsit na webu, potřebujete podporu mezi lidmi, a když ji nemáte, měl byste přemýšlet o tom, co jste udělal špatně.

A co říkáte na to, že oficiální komunikační kanál ČSSD propaguje demonstraci člověka, který pronáší tak vulgární výroky o prezidentu republiky. Přitom asi Úřad vlády nebo Lidový dům má větší kapacity, jak si o někom najít informace, než třeba já.

Za prvé, vy se nepodceňujte; a za druhé – nepřeceňujte Úřad vlády.

Nevidíte tedy nic špatného na tom, že se Bohuslav Sobotka a další spojili s lidmi, kteří o hlavě státu hovoří tak, že to brutálněji už snad nejde?

Někdy se říká, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Já si myslím, že pokud je demonstrace na podporu premiéra Sobotky organizována tímto člověkem a Úřad vlády, respektive celá sociální demokracie se od toho nejenom nedistancuje, ale ještě to podpoří, logicky z toho vyplývá, že se s tímto názorem sociální demokracie ztotožňuje včetně oné jemné, kultivované formy, kterou to pan Peszynski vyjádřil.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělním rozhovoru pro Týden řekl, že zvyšujete napětí ve společnosti a současné atmosféry využíváte pro své politické cíle. A Sobotka prohlásil, že takové politiky, jako jste vy, nepotřebujeme.

Římané měli termín plural majestatis, my císařské veličenstvo, z boží milosti prohlašujeme, že… Nicméně žijeme v občanské, demokratické společnosti, občan Sobotka takového prezidenta zřejmě nepotřebuje, ale o příštím prezidentovi bude rozhodovat osm a půl milionu občanů, kteří mají volební oprávnění a občan Sobotka je tedy zhruba jedna osmimiliontina potenciálního elektorátu.

Překvapil vás ten výrok?

Ne. Já si myslím, že my jsme spolu celkem docela slušně vycházeli první dva roky a naše názory se výrazně rozešly právě kvůli migrační krizi. To je ostatně obecně známo, stejně tak, jako jsou známa naše prohlášení na toto téma.

Nemyslíte, že to může zanechat následky na vzájemné spolupráci prezidenta a premiéra? Budete s ním o tom chtít mluvit, až ho potkáte?

Rozhodně s ním o tom mluvit nebudu. Budu s ním mluvit – a předpokládá se, že koncem února v Lánech proběhne diskuse mého expertního týmu s premiérem – o plánech vlády na příští dva roky. Čili bude to věcná diskuse o připravovaných zákonech a dalších opatřeních. To, že spolu v některých věcech nesouhlasíme, považuji za normální. Já bych také mohl říkat, že takového premiéra nepotřebujeme. Ale daleko důležitější je bavit se o věcných problémech.

Myslíte si, že takového premiéra nepotřebujeme?

Řekl jsem už v jiném rozhovoru, že já politiky hodnotím podle jejich úspěchu, respektive neúspěchu ve volbách a to je pro mě jedno ze základních, jistě ne jediné, objektivních kritérií. A vy víte dobře, že Bohuslav Sobotka měl druhý nejhorší výsledek sociální demokracie od roku 1992, pokud mě paměť neklame.

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s Radimem Panenkou (Foto: Hanka Brožková)

Opoziční politici vás začali kritizovat za to, že jste podle jejich výkladů a výkladu některých médií vyzradil tajné informace o výkupném za Češky unesené v Pákistánu. Na tiskové konferenci jste uvedl, že šlo pouze o reakci na zprávy v tisku. Což nezabránilo tomu, aby první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek prohlásil, že začal sbírat podpisy k podání ústavní žaloby pro velezradu…

Informace o těch podpisech se objevila už před mou tiskovou konferencí, ale pan Ženíšek má zřejmě trošku delší vedení. Na bezpečnostní radě státu jsem nebyl, a pokud to projednávala bezpečnostní rada státu, tak jsem u toho nebyl. Byl jsem ve stejné informační situaci jako tazatelka (která se na výkupné při debatě v Kornaticích ptala – pozn. red.), to znamená, ona i já jsme vycházeli z publikovaných a nedementovaných zpráv o výkupném. Odpovídal jsem pouze na otázku, jestli si myslím, že je to správně, nebo nesprávně; a moje odpověď zněla, že je nesmírně obtížné se rozhodnout mezi zaplacením výkupného, které je samozřejmě nemorální, a případnou smrtí dvou dívek, která je zase nelidská. To byla moje odpověď, kterou si můžete poslechnout i ze záznamu.

Jinými slovy to znamená, že vy konkrétní informace o výkupném nebo jeho výši nemáte?

Samozřejmě, že ne. Vycházel jsem z publikovaných informací. V pondělí to vyšlo, dneska máme středu (rozhovor se odehrával na konci návštěvy Plzeňského kraje – pozn. red.), takže to je dva a půl dne. Přišel s tím Respekt a ostatní to převzali. Ať si u Respektu zjistí, odkud tu informaci získal. Znovu opakuji, ta informace nebyla dementována. Nikdo ji nepopřel a není-li něco dementováno, lze to míti za pravdivé.

V těchto dnech hýbe naší zemí i jiná kauza, propuštění Alího Fajáda. Poté, co ministr Pelikán rozhodl o jeho nevydání do USA a soud ho propustil, americké velvyslanectví v prohlášení uvedlo, že je postupem ČR šokováno a pro jeho propuštění neexistuje žádné ospravedlnění. Šlo o správné rozhodnutí, když jsme tak naštvali Američany?

My se máme rozhodovat kvůli vlastním národním zájmům, a tedy i kvůli zájmům našich občanů; a ne kvůli americkým zájmům. Fajád není český občan, Fajád byl vydán regulérním libanonským úřadům, nikoli nějaké skupině teroristů, a nechť se libanonské úřady samy rozhodnou, zda Fajáda vydají, nebo nevydají do Spojených států.

Případ lze tedy interpretovat, že Česká republika i v takto citlivém případě nadřadila vlastní národní zájmy nad žádost USA a je to tak i v pořádku.

Každá země nadřazuje své národní zájmy, alespoň je-li to země suverénní. Já chci věřit, že Česká republika je dosud suverénní zemí; a jak jste si všiml, také jsem ocenil postup České republiky v této konkrétní kauze.

MF Dnes přišla s informací, že o propuštění Fajáda z vazby žádal ukrajinský velvyslanec v Praze. Máte o tom informace?

Ne. Já žádné takové informace nemám.

Evropská komise hodlá ve druhém čtvrtletí zrušit vízovou povinnost pro občany jednostranně vyhlášeného Kosova, proti čemuž u nás protestuje třeba europoslanec Tomáš Zdechovský, protože by to mohlo navýšit imigraci do Evropy. Už v současné době z Kosova lidé utíkají. Co o tom soudíte?

Pořád se říká, že lidé utíkají jenom z oblastí, kde se bojuje. A právě Kosovo je jedním z příkladů, že to není pravda. A samozřejmě, že zrušení vízové povinnosti může migraci urychlit. Kosovo má velmi temnou minulost. Mám na mysli UÇK, tedy Kosovskou osvobozeneckou armádu, která byla obviňována Carlou del Ponte, což byla generální prokurátorka Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu, že se dopouští nejenom klasických trestných činů, ale i obchodu s drogami, a dokonce se zaživa odňatými lidskými orgány. Tato temná minulost zatím podle mého názoru nebyla překonána, takže je logické argumentovat, souhlasím s poslancem Zdechovským, že to jenom urychlí nebezpečnou migraci do členských zemí Evropské unie.

Jinými slovy jste proti zrušení víz.

Jinými slovy jsem, samozřejmě, proti tomu.

Ohledně Kosova se hovoří v Bruselu, že by se v budoucnu stalo členem EU. Současný ministr zahraničí a zřejmě budoucí prezident Kosova Hashim Thaci, který byl jedním z vůdců teroristické UÇK řekl, že země je orientovaná na euroatlantický prostor a žádá, abychom Kosovo brali jako normální zemi.

Žádat můžete, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat, jak říká Jára Cimrman. To znamená, nejdřív musí Kosovo dokázat, že je normální zemí. Upřímně řečeno, v žádné normální zemi by se Hashim Thaci nemohl stát prezidentem, dokonce ani ministrem zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…