Miloš Zeman pro PL vystoupil proti Donaldu Trumpovi či režiséru Hřebejkovi a jeho voličům

27.09.2018 12:21

ROZHOVOR S PREZIDENTEM „S názory Steva Bannona jsem naprosto nesouhlasil,“ sdělil serveru ParlamentníListy.cz v interview prezident Miloš Zeman. Trumpova exporadce nedávno přijal v Lánech. Americký prezident podle Zemana vyvolává novou světovou ekonomickou krizi. Hlava státu se vyjádřila k aktuálnímu historickému výročí i útokům režiséra Hřebejka na jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Miloš Zeman pro PL vystoupil proti Donaldu Trumpovi či režiséru Hřebejkovi a jeho voličům
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Pane prezidente, nejprve trochu historie. Teď jsme si připomněli 80. výročí všeobecné mobilizace a čeká nás výročí Mnichova. Nakolik je tématu podle vás v médiích věnován odpovídající prostor? Ve srovnání třeba se srpnem 1968…

Obrátil bych to. Jestliže je nějaká událost připomínána pouze tehdy, má-li kulaté výročí, znamená to, že jinak na ni zapomínáme. A to se týká jak sovětské okupace, tak listopadových událostí v roce 1989. A samozřejmě se to týká i Mnichova nebo 15. března 1939. Nu a to, co mě neustále štve, je, že redukce na jedno jediné datum u nás zdomácněla a myslím si, že je to chyba.

V souvislosti s různými historickými výročími se objevují i názory, že se český národ nikdy nechoval v historii příliš hrdinsky a nepodnikal masivnější odboj. Co si o tom myslet?

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí

Pokud se opravdu takové stupidní názory objevují, svědčí to o historické neznalosti těch, kdo je říkají. Předpokládám, že čeští novináři nikdy nevynikali historickými znalostmi. 

Tak tedy, při obléhání Milána udatní čeští vojáci zmasakrovali své protivníky do té míry, že český kníže Vladislav byl povýšen na krále. To je první takový případ, kdy se českých vojáků všichni báli. Přeskočím. Samozřejmě, že husitská vojska byla i z vojenského hlediska nesmírně úspěšná. Přeskočím. Legie, které ovládly Transsibiřskou magistrálu, dokázaly téměř vojenský zázrak. Ale bohužel vykládat novinářům, a zejména českým novinářům, české dějiny, je házení perel sviním.

V neděli jste v Lánech přijal bývalého hlavního poradce Donalda Trumpa Steva Bannona. Jak k takovému setkání vůbec došlo? 

Požádal o audienci, dostal 30 minut a po třiceti minutách jsem mu řekl, že s jeho názory naprosto nesouhlasím a audienci jsem ukončil. Důvod, proč nesouhlasím s jeho názory, je, že hájil americké obchodní restrikce ať už vůči Číně nebo komukoli jinému, protože jsem mu vykládal první ročník vysoké školy ekonomické, který říká, že protekcionizmus nikdy k ničemu dobrému nevedl.

Řešili jste tedy především Čínu nebo i další témata?

Bavili jsme se také o Íránu. On do toho zahrnoval i Turecko, jako další téma, což je trošku míchání hrušek s jablky, protože Turecko a Írán jsou islámské země a Čína evidentně islámská země není.

Může situace vygradovat do ostré obchodní války mezi USA a Čínou, která poškodí i ostatní svět?

Ta obchodní válka je už teď. Za druhé, s jedno až dvouletým zpožděním samozřejmě může poškodit i zbytek světa, tedy i Českou republiku. Proto se také o to zajímám, protože jsme malá, otevřená, exportně orientovaná ekonomika. Upřímně řečeno, už tady dlouho nebyla žádná celosvětová ekonomická krize, naposledy v roce 2008. A já jsem doufal, že politici budou natolik rozumní, že ji znovu nevyvolají. Mýlil jsem se.

Obavu z příchodu nové hospodářské krize jste vyslovil už při setkání s německými byznysmeny v Berlíně. Mohla by tuto krizi vyvolat politika Donalda Trumpa?

Ale samozřejmě, on už ji vyvolává. Kdokoli, kdo zavede cla ve velkém rozsahu, vyvolává tím ekonomickou krizi včetně krize ve své vlastní zemi. Uváděl jsem jednoduchý příklad, výborně, zavedete cla na ocel, budete chtít podporovat vlastní automobilový průmysl a tak nějak si nevšimnete, že auta se dělají z ocelových plechů.

Donald Trump na půdě Rady bezpečnosti OSN obvinil Čínu z toho, že se snaží zasahovat do amerických listopadových voleb a tím oslabit jeho administrativu. Je to reálné?

Čína byla před tím obviňována z toho, že se snaží zasáhnout do amerických prezidentských voleb ve prospěch Donalda Trumpa. Myslím si, že taková obvinění jsou víceméně absurdní.

Takže jde o součást Trumpovy aktuální politické agendy vůči Číně?

Agendy, která se neustále mění a není příliš stabilní.

Pokud jde o schůzku s Bannonem, nelze se nezeptat na jednu věc. Došlo i na možný plán setkání s Donaldem Trumpem?

Ne, vůbec ne. Ostatně Trump pana Bannona před časem vyhodil jako svého poradce, takže by bylo dost podivné, kdybychom toto téma probírali.

Zdeněk Bakala u amerických soudů žaluje podnikatele Pavola Krúpu za údajné vydírání s tím, že od něj chtěl získat půl miliardy. Krúpa odpovídá, že se Bakala přepočítal, protože po něm chce minimálně 50 miliard pro ČR. Co na ten spor říkáte?

Odpověď zní, že podle údajů, které publikovala parlamentní vyšetřovací komise pro kauzu OKD, Bakala vytuneloval nikoli 50, ale 101 miliard korun.

Ukázalo se, že jedním z právníků, kteří Bakalu v USA zastupují, je jistý Andrew Schapiro, váš „oblíbenec“…

(Prezident se dlouze směje) Když jsem mu uzavřel dveře na Pražský hrad, je vidět, že jsem jednal rozumně.

Závěrem krátce ke komunálním volbám. V Praze 5 kandiduje za STAN známý režisér Jan Hřebejk. Ten se nedávno „proslavil“ výrokem „bleju z Ovčáčka a Babiše a stydím se, že jsou příslušníky stejného národa jako já“. Získá díky tomu pan řežisér hlasy voličů?

Pražské zpovykané voliče možná ano. Duševně normální voliče ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…