Miroslav Kalousek nám řekl, za co obdivuje Babiše a co je smutné na protestech proti Zemanovi

03.12.2014 7:51 | Zprávy

ROZHOVOR Místopředseda opoziční strany TOP 09 Miroslav Kalousek je znechucen tahanicemi kolem poslaneckých platů, jejichž snížení a zmrazení jako ministr financí bez řečí a rychle prosadil, a proto se TOP 09 nebude účastnit ani hlasování o jejich úpravě. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že máme prezidenta republiky, který vystupuje jako propagandista Putinova režimu, a „nahého krále“ Andreje Babiše, díky němuž česká veřejnost získala bezkonkurenční světový primát v disciplíně skok na koblihu.

Miroslav Kalousek nám řekl, za co obdivuje Babiše a co je smutné na protestech proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Proč se kolem platů ústavních činitelů strhl takový povyk? Přece bylo dopředu jasné, že po zmražení platů do roku 2014 přijde skokové zvýšení.

Myslím, že tohle nelze označit jinak než mimořádnou mírou nevkusu a neschopnosti vládní koalice. Já jen připomenu, že to byla naše vláda, která přišla s tím, že v rámci celkového šetření musíme logicky začít u sebe. Proto jsem jako ministr financí prosadil snížení platů, zdanění poslaneckých náhrad a zmražení platů až do konce roku 2014. To jsme udělali my, a protože jsme měli vládní většinu, udělali jsme to energicky a rychle. Žádné handrkování kolem toho nebylo. Logicky jsme to udělali do konce roku 2014, protože to už nebylo naše volební období. Tato vláda po celou dobu, co vykonává svůj mandát, ví, že tohle musí nějakým způsobem řešit. Měla na to rok. Kdybychom jí teď jako opozice nepovolili zkrácení jednacích lhůt ve sněmovně, tak to vůbec nestihla. Na poslední chvíli se handrkuje, jak to bude, jak to nebude, a korunu tomu dneska nasadil místopředseda vlády Andrej Babiš, když řekl, že by platy mohla do budoucna určovat vláda podle toho, jak rychle jí bude parlament schvalovat zákony.

To opravdu řekl?

Ano, asi před deseti minutami. To je tak nedůstojné handrkování, s kterým nechceme mít nic společného. My jsme tenkrát prosadili snížení a zdanění a udělali jsme to bez řečí a rychle. A udělali jsme to demokratickou cestou. Teď má většinu vládní koalice, ať schválí, co chce, snížení, zvýšení, zmražení, my se nebudeme na tom handrkování podílet a nebudeme se podílet ani na hlasování. Prostě vypneme hlasovací zařízení. Diskuse, která se vede zejména uvnitř sociální demokracie, v nás vzbuzuje pocity štítivosti a my se jí nebudeme účastnit. Ať si vládní poslanci odhlasují, co chtějí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…